Aurora Borealis je sinoć posetila Zagreb. Pogledajte fascinantne prizore (VIDEO)

U našoj susedskoj državi su uspeli da uhvate kamerom crvenu izmaglicu iznad horizonta, i na video-snimku možemo da vidimo kako je sinoć polarna svetlost izgledala

  • 12

Aurora Borealis, koju nemamo priliku često da vidimo na ovim prostorima, mogla se videti juče u prestonici Hrvatske, Zagrebu.

Doduše, zasad ne postoje informacije da je bila vidljiva golim okom, ali oni koji su znali šta treba da traže, uspeli su da "ulove" kamerom crvenu izmaglicu iznad horizonta.

Saša Nuić na Jutjubu je objavio video koji prikazuje kako je sinoć polarna svetlost izgledala, snimljena sa planine Medvednice.

Iako neuobičajen, ovakav scenarijo nije nemoguć.

- Polarna svetlost opažena je kod nas noću 10. na 11. febrauar 1958., a zatim 8. na 9. i 11. novembar 1991. i noću 6. na 7. april 2000. To znači da je prošlo više od 30 godina između prethodnih opažanja, dok se vremenski razmak između predzadnjeg i najnovijeg opažanja sveo na razdoblje kraće od osam godina. Hrvatska, kao i veći deo Europe leži izvan područja redovnog pojavljivanja polarne svetlosti, pojavu vidi samo onda kada je ona naročito izražena u polarnom pojasu. U takvim slučajevima su oblici svetlosnih tvorevina u polarnom području obogaćeni raznolikošću oblika i boja među kojima prevladava crvenilo - stoji na stranicama Hrvatskog fizikalnog društva.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs / Izvor:index.hr)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA