VENECUELA: Maduro proglasio vanredno ekonomsko stanje

Dan posle izbora, predsednik Venecuele Nikolas Maduro je objavio da će uskoro predstaviti hitni ekonomski plan za tu zemlju gde su svakodnevne nestašice i galopirajuća inflacija izazvale nezadovoljstvo naroda

  • 2

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro upotrebio je specijalna ovlašćenja i izdao ukaz kojim se proglašava vanredno ekonomsko stanje u zemlji. Ukaz objavljen u Službenom glasniku daje Nikolasu Maduru 60 dana da sprovede opsežne reforme.

MADURO: SAD žele ukrajinski scenario za Venecuelu (FOTO)

Ukaz koji je izdao Nikolas Maduro, objavljen je samo nekoliko sati pre nego što predsednik treba da održi svoje godišnje obraćanje o stanju nacije. Prema Ustavu zemlje, predsednik se svake godine u januaru obraća Skupštini da podnese izveštaj o svojoj politici.

Velika su iščekivanja za večerašnje obraćanje jer će prvi put u 17 godina vladavine socijalista Maduro održati govor pred Skupštinom u kojoj većinu imaju njegovi protivnici.

Prvi put od 1999. i dolaska pokojnog Uga Čavesa na vlast, predsednik će imati parlament u kome većinu ima opozicija.

Opozicija je osvojila ubedljivu pobedu na parlamentarnim izborima 6. decembra, i dobila 112 od 167 mesta u Parlamentu.

Dan posle izbora Maduro je objavio da će uskoro predstaviti hitni ekonomski plan za tu zemlju gde su svakodnevne nestašice i galopirajuća inflacija izazvale nezadovoljstvo naroda od koga je opozicija profitirala.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Maduro nije rekao kako će iskoristiti ukaz, ali ranije je govorio da je potrebno zaštititi socijalne programe od pada cene nafte i rastuće inflacije i nestašica koje, kako je rekao, izazivaju njegovi protivnici.

Venecuela, koja ima jedne od najvećih rezervi nafte na svetu, beleži pad svoje privrede poslednjih meseci, zajedno sa padom cena nafte.

(Telegraf.rs/ Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Igor89

    16. januar 2016 | 10:40

    Evo, sve vec izrezirano od Amerikanaca. Posto Amerika nema vise sta da trazi na Bliskom Istoku, jasno se vidi, o cemu se ovde radi . Sada ce veliki MMF biti u ulozi "spasioca" u Venecueli ...

  • Dobi

    18. januar 2016 | 12:49

    Prljava

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA