Nađene naušnice s grbom Nemanjića u Smederevu

Arheolog Dejan Radovanović iz Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture kaže da naušnice najverovatnije potiču iz 14. ili 15. veka. Zlatne minđuše nađene su u grobu devojčice čiji je donji deo tela oštećen

  • 0

Zlatne naušnice s grbom Nemanjića sa dvoglavim orlom nađene su u arheološkim istraživanjem ostataka crkve iz 10. veka u smederevskoj tvrđavi.

Arheolog Dejan Radovanović iz Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture kaže da naušnice najverovatnije potiču iz 14. ili 15. veka. Zlatne minđuše nađene su u grobu devojčice čiji je donji deo tela oštećen.

- Naušnice su po obliku i detaljima zahvalne za 'datiranje' jer takvih nalaza je malo - naveo je Radovanović, i objasnio da je to "tipično srpski nakit". Slične minđuše sa grbom Nemanjića nađene su u Makedoniji.

Prema njegovim rečima u smederevskoj tvrđavi ranije je u šutu nađena jedna zlatna minđuša. Prva istraživanja lokaliteta počela su 1981. Tada su nađeni ostaci sakralnog objekta, a za pet godina istražene su 122 grobne celine. U 29 grobova bilo je arheoloških nalaza iz pravoslavne, katoličke i islamske konfesije.

(I. M. / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA