Jeste li primetili promenu? DA LI ZNATE DA JE POSKUPELA PROSEČNA POTROŠAČKA KORPA?

Tačno je da se na akcijama šećer može kupiti za 69 dinara, a ulje i za 110, ali i to je za neke zloupotreba marketinga. Na potpuno liberalizovanom tržištu, gde konkurencija i te kako pritiska, potrošaču kao jedino sredstvo u borbi protiv viskokih cena preostaje uzdržavanje od kupovine, tj. nedovoljno slatki kolači, testo koje ne diše i nemastan omlet

  • 10

Potrošačka korpa sa pet osnovnih životnih namirnica, poskupela je za oko 750 dinara od početka godine.

ŽELITE DA SE PRESELITE U ŠVAJCARSKU? Evo koliko košta hrana u zemlji sa najvećom platom u Evropi!

Stručnjaci poručuju da razloga za takvo poskupljenje nema i da trgovci koriste položaj na tržištu da sa potrošačima igraju igru mačke i miša.

Za odluku da višom cenom napadaš proizvode koji se najviše troše nije potrebna nikakva mudrost, a preko potrebne mudrosti za odgovor na pitanje kako uštedeti na kupovini osnovnih životnih namirnica, nema, prenosi b92.net.

UniCredit banka učestvuje u Programu dugoročnog stambenog kreditiranja profesionalnih vojnih lica

Ko je kriv za takav račun? Kažu - provereni trgovinski trik - poskupljenje od dinar, dva ili tri i to u dobro odmerenim vremenskim razmacima, tiho da niko ne primeti.

Foto: Profimedia/Alamy Foto: Profimedia/Alamy

- Nema nikakvog razloga da nešto poskupljuje, jedini osnov što trgovci imaju finansijske gubitke i sav svoj nedostatak zbog smanjenog prometa nadomestuju poskupljenjem osnovnih životnih namirnica na tzv. neprimetan način. Svaki mesec 5 do 10 dinara nešto, vi ne registrujete , a dobici ogromni”, kaže Goran Papović iu Udruženja za zaštitu potrošača.

JOŠ JEDNA POBEDA SRBIJE: Kompanija Fly Fly Travel u Beču osvojila Oskar popularnosti za najbolju turističku agenciju!

Većina trgovinskih lanaca bi na ove tvrdnje odgovorila - nije do nas, cenovnik diktiraju proizvođači. Proizvođači uzvraćaju da cene idu gore samo kada poskupi nabavka ili skoče troškovi proizvodnje i podvlače - to se u ovoj godini nije desilo. Analitičari smatraju i da je poskupljenje inspirisano i često ponavljanom porukom da je skočila kupovna moć zaposlenih građana.

- Ovo je igra između mačke i miša između trgovaca i potrošača gde trgovci ispituju mogućnost... Glavni krivac su trgovci ne proizvođači apsolutno na njih stavljam akcenat - kaže Milan Prostran, agroekonomski analitičar.

Foto: Profimedia, Marko Todorović Foto: Profimedia, Marko Todorović

APATINCI IMAJU NAJVEĆE PLATE: Evo gde se u Srbiji zarađuje najviše, a gde najmanje

Tačno je da se na akcijama šećer može kupiti za 69 dinara, a ulje i za 110, ali i to je za neke zloupotreba marketinga. Na potpuno liberalizovanom tržištu, gde konkurencija i te kako pritiska, potrošaču kao jedino sredstvo u borbi protiv viskokih cena preostaje uzdržavanje od kupovine, tj. nedovoljno slatki kolači, testo koje ne diše i nemastan omlet.

Najviše je u ovoj godini poskupelo ulje za 22 dinara, dok su ostale osnovne životne namirnice beležile skok od 7 do 18 dinara. Ako bi se ove namirnice kupovale u normalnim količinama mesečno je četvoročlanoj porodici potrebno 5.850 dinara, što je za 750 dinara više nego što se na ulje, jogurt, šećer, brašno i mleko trošilo početkom godine.

(Telegraf.rs / Izvor: b92.net)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    28. maj 2016 | 19:17

    DOK SU JEDNI KRALI I RUSILI FABRIKE -UNISTAVALI RADNA MESTA ,DRUGI NISU RADILI I CUTALI STO JE BIO ZNAK ZA ODOBRAVANJE!!!I IZ SRBIJE JE IZNESENO 50MILIJARDI DOLARA -NIKO NIJE ODGOVARAO ALI NAROD IMA DA GLADUJE I GRCA BAR JEDNU DECENIJU!!! KONTEJNERI JOS DUGO CE DA TRAJU KAO MESTO ISHRANE!!!

  • Maki

    28. maj 2016 | 21:40

    Naravno da smo primeti pošto svaki dan odlazak u prodavnicu da bi kupili par osnovnih namirnica košta naš džep u proseku 1500 din. Pa vi sad vidite koliko je to na mesečnom nivou! Sramota jedna!

  • TANGO

    28. maj 2016 | 22:40

    ZEJTIN 145 DIN ŠEĆER 82 DIN.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA