Pored Trampa će UVEK biti jedan vojnik. Nosiće kofer sa kojim može da ZAPOČNE RAT

Poput njegovih prethodnika, bilo da je u Beloj kući ili na putovanju, Trampu će uvek će u blizini biti pomoćnik i njegova torba

  • 13

Kada 20. januara Donald Tramp stupi na dužnost američkog predsednika uz njega će uvek biti vojni saradnik koji će sa sobom nositi takozvanu nuklearnu torbu kako bi šef Bele kuće u svakom trenutku imao mogućnost da naredi nuklearni udar.

STROGO POVERLJIVO: Evo šta u sebi kriju AMERIČKO i RUSKO nuklearno koferče? Nije crveno dugme! (FOTO)

Poput njegovih prethodnika, bilo da je u Beloj kući ili na putovanju, Trampu će uvek će u blizini biti pomoćnik i njegova torba.

- Morate da budete spremni u svakom trenutku - rekao je Pit Mecger koji je često nosio nuklearni kofer tokom mandata Ronalda Regana.

- Jako je kratko vreme između momenta uzbune i izvršenja - dodao je on.

Naime, kako CNN objašnjava, u hitnom slučaju, Tramp bi, poput ostalih predsednika pre njega, imao manje od 15 minuta da dobije izveštaj vojnih saradnika i donese odluku o tome da li će narediti nuklearni udar.

- Donald Tramp će imati sposobnost da vodi nuklearni rat - kaže Džozef Sirinšon iz antinuklearne organizacije Plaušef Fond.

Oficir u pratnji američkog predsednika nosi "fudbal", odnosno nuklearno koferče. Foto: Profimedia Oficir u pratnji američkog predsednika nosi "fudbal", odnosno nuklearno koferče. Foto: Profimedia

On, prema njegovim rečima, može da aktivira jedno ili hiljadu oružja i niko ne može da ga zaustavi.

Nasuprot popularnoj mitologiji ovaj kofer odnosno takozvani "nuklearni fudbal" ne sadrži dugme, već opremu i dokumenta koji bi Tramp mogao da iskoristi da potvrdi autentičnost svojih naloga i pokrene napad.

Ova predsednikova torba za hitne slučajeve, sadrži četiri stvari - crnu knjigu sa spiskom opcija udara, karticu sa kodovima kojom predsednik potvrđuje svoj identitet, spisak bunkera u koje bi predsednik mogao da bude sklonjen i uputstvo sa sistem komuniciranja u slučaju napada.

Na dan inauguracije pomoćnik sa nuklearnom torbom stići će na polaganje zakletve u pratnji predsednika Baraka Obame, a nakon svečane ceremonije, više se neće odvajati od Trampa.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Farma

    18. novembar 2016 | 10:30

    pa to ima i Putin

  • BošnjakE

    18. novembar 2016 | 12:08

    A to nije imao pri ruci ovaj opaljeni nobelovac što se vraća korijenima? On bio pouzdaniji? Ili ne daj bože, ona čije ime je gadno i pomenuti?

  • Srbenda

    18. novembar 2016 | 11:14

    Najjpametnije bi im bilo da to uopste ne koriste i da uopste ne postoji...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA