≫ 

Primetio je crvene fleke na telu. Lekari iz Beograda i Ljubljane su ih pogledali i uništili mu život OVIM REČIMA

U tom trenutku dužina trajanja bolesti bila je maksimum dve godine. Nakon toga se umiralo u svih sto odsto zabeleženih slučajeva. Niko nije znao kako se opaki virus leči, niti kako treba da se ponaša u slučaju izloženosti. Nije se znalo ništa o HIV-u

  • 0

Prvi slučajevi HIV infekcije u Beogradu prijavljeni su tek 1987. godine. Slučajeva zaraze bilo je ranije - 1984. i 1985. godine, kada je u stvari zvanično dijagnostikovana HIV infekcija. Prema podacima iInstituta za zarazne i tropske bolesti, u Beogradu sida postoji još od 1981. godine.

PRONAĐENA VAKCINA PROTIV HIV-a? Ovo bio mogao da bude "poslednji ekser na kovčegu" ove bolesti

Godine 1983. u martu mesecu u Beograd je stigao dopis od Svetske zdravstvene oganizacije sa pitanjem da li, i koliko ima u SFRJ obolelih od nove bolesti AIDS. Naši imunolozi prvi put su čuli za tako nešto, pa su počeli da ispituju o čemu se radi. Brzo su ustanovili da je reč o dve bolesti koje se najčešće pojavljuju kod mladih homoseksualaca.

Baš u to vreme, Vojnomedicinska akademija u Beogradu imala je mogućnost testiranja imunološke sposobnosti, pa je veoma brzo ustanovljeno da je reč o ozbiljnoj bolesti.

U tom trenutku dužina trajanja bolesti bila je maksimum dve godine. Nakon toga se umiralo u svih sto odsto zabeleženih slučajeva. Niko nije znao kako se opaki virus leči, niti kako treba da se ponaša u slučaju izloženosti. Nije se znalo ništa o HIV-u.

Danas je svetski Dan borbe protiv side

Printskrin: Youtube Printskrin: Youtube

Brzo je oformljena grupa stručnjaka koja se bavila ovim problemom. Prvi sastanak ručnjaka sa ciljem da se razmatraju pitanja drastičnog gubika imuniteta održan je 22. decembra 1983. godine, a u januaru 1985, imenovana je Komisija za borbu protiv side sa dr Brankom Počekom na čelu.

Beograđanin je primetio pečate po telu

Prvi zvanično zabeležen slučaj HIV-a u SFRJ bio je u julu 1985. godine. U pitanju je muška osoba, starosti 35 godina, izuzetno obrazovana i elokventna. Čovek je govorio više jezika i često putovao u inostranstvo. Tog leta su mu se pojavili crveni pečati po telu, pa je otišao na kožnu kliniku. Posle opsežnih pregleda upućen je na VMA, odatle na Institut za infektivne i tropske bolesti Beograd i Mirkobiološki institut u Ljubljani, kako bi zajedničkim snagama i pojedinačnim dijagnozama ustanovili da se radi o "ispoljenom obliku side sa predominantno izraženim oportunističkim tumorom, Kapošijevim sarkomom".

Foto-ilustracija: Profimedia/Corbis Foto-ilustracija: Profimedia/Corbis

Čak 40 odsto zaražene populacije HIV virusom ne zna da je obolelo!

Kada je gospodin zatražio stručni savet, rečeno mu je da boluje od side, ali ne i kako to može da se leči. Kako je bio svetski putnik, odlučio je da ipak stručnu pomoć za svoju boljku potraži u inostranstvu.

Još je ’84. godine prepoznat prioritetni značaj edukacije i napravljena komisija, prvo na VMA, pa u JNA i odmah se počelo sa predavanjima, sa edukacijom. Ono što je najvažnije, jeste permantentna edukacija na svim nivoima, oblastima i profesijama. Jer, svi mi imamo, ranije ili kasnije, češće ili ređe, seksualne odnose, a treba da znamo da je jedina moguća zaštita kondom. Jer, sida se uzima, a ne dobija.

Svetski dan borbe protiv side, 1. decembar, obeležava se danas nizom manifestacija u Srbiji i širom sveta.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA