≫ 

Sve više dece iz mladih brakova sa Daunovim sindromom, evo kako da prepoznate ovu bolest

- U Beogradu imamo grupu dece sa kojima radi psiholog Jadranka Novak. To su deca od pola godine do pet godina, a ono što me je isto zapanjilo jeste da su to uglavnom deca mladih roditelja - kaže Snežana Milivojević, sekretar Saveza udruženja za pomoć osobama sa Daunovim sindromom u Srbiji

  • 8

Svetski dan osoba sa Daunovim sindrom koji se danas obeležava u svetu, Srbija dočekuje sa oko 2.000 osoba sa ovom bolešću, a zabrinjavajuć je podatak da se u poslednje vreme, prema rečima Snežane Milivojević sekretara Saveza udruženja za pomoć osobama sa Daunovim sindromom u Srbiji, u našoj zemlji sve je više dece sa njim i to iz mladih brakova.

ZA NJU SE NE ŽRTVUJEM, NEGO JE VOLIM: Moja Ivana (28) ima Daunov sindrom, ali je to ne sprečava da ređa medalje (FOTO)

Danas se obeležava Svetski dan osoba sa Daunovim sindromom. Obujte različite čarape i pokažite da ih prihvatate!

- U Beogradu ima negde oko 1.200 osoba sa Daunovim sindromom, a pošto preciznih podataka nema, pretpostavlja se da u celoj Srbiji ima oko 2.000 obolelih. Mada, ima dosta roditelja u zabačenim sredinama, koji ne prijavljuju bolest dece. Među obolelima nisu pretežno deca, ima dosta starije populacije, preko 30 godina. Međutim, u poslednje vreme se rađa i dosta dece sa Daunovom sindromom što je zabrinjavajuće. Ne znamo da li je to posledica bombardovanja - kaže Snežana Milivojević, čija ćerka Ivana (28) ima Daunov sindrom.

Prema njenim rečima, još je zabrinjavajuće što su sve to deca iz mladih brakova, čije majke nisu starije od 30 godina.

PrintScreen: YouTube/CoorDown PrintScreen: YouTube/CoorDown

- U Beogradu imamo grupu dece sa kojima radi psiholog Jadranka Novak. To su deca od pola godine do pet godina, a ono što me je isto zapanjilo jeste da su to uglavnom deca mladih roditelja. Ranije se smatralo da se Daunov sindrom javlja kod dece koje su majke rodile u kasnijoj životnoj dobi - trudnoća u 30, 33 godina se smatrala rizičnom. Sada  dosta mladih majki ima decu sa Daunovim sindromom. Verovatno zato što se njima ne radi Dabl test - navodi naša sagovornica.

Ona dodaje da se pretpostavlja da će jedna žena od 1.350 žena starija od 25 godina roditi dete sa Daunovim sindromom, dok je kod žena starijih od 35 taj odnos mnogo bolniji - jedno od 400 dece rodiće se sa ovom bolešću.

Printskrin: Facebook/Sian Isaac Printskrin: Facebook/Sian Isaac

Snežana podseća i da se Daunov sindrom kod dece ne može utvrditi dok se ne uradi kariotip test, ali navodi da izgled deteta može biti alarm da se ono odvede kod lekara.

- Osobe sa ovom bolešću imaju mlitave mišiće, ne mogu da drže glavu na kojoj je zdanji deo zaravnjen... Imaju okruglo lice, tanku i mekanu kosu, male ušne školjke, koso postavljene oči, zaravnjen koren nosa, dok su im usta mala i najčešće poluotvorena jer im je jezik veći, pa im često ispada iz usne duplje. Niski su, povučeni u sebe ali i hiperaktivni... - navodi Snežana za Telegraf.rs.

Pored dabl testa koji otkriva hromozomske anomalije usled kojih dolazi do Daunovog sindroma, a koji se sastoji od ultrazvuka i vađenja krvi, trudnice mogu da urade i verified prenatalni test. Analizom male količine vaše krvi izdvaja se DNK bebe gde se uz pomoć savremene tehnologije sa velikom tačnošću utvrđuju prisutne hromozomske anomalije.

Daljinac baner

(Lj. R. - lj.racic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sanja

    21. mart 2017 | 15:12

    Da li vi uopšte shvatate da je u pitanju greška na 21 (ako se dobro sećam) paru hromozoma! To nema veze sa MMR vakcinom, ljudi moji!!! I vakcinišite decu obavezno!!!! I nas su vakcinisali pa nam nije bilo ništa! Šta Vas je spopalo!

  • Pantelija Topalović

    21. mart 2017 | 14:30

    ...prover'te molim Vas, da li je neko jadno dete obolelo, a da NIJE PRIMILO MMR!!? ....smatram da bi bilo zanimljivo čuti!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA