≫ 

Kako dobiti novac od grada kad se dete rodi i da li je moguće izbeći milion papira i šaltera?

U Upravi Beograda kažu da je procedura vrlo jednostavna i da pomoć važi za sve koji su upravo dobili prinovu

  • 8

Jednokratna novčana pomoć od 10.000 dinara koju treba da dobije svaka beba rođena posle 8. jula ove godine obradovala je mnoge novopečene i buduće roditelje jer su znali da čim se beba rodi, da im taj iznos pripada, bez ikakvih komplikovanih procedura. Bar su tako mislili... Onda se ispostavilo, kako nam javljaju čitaoci, da treba da odu na određeni šalter i prijave se, pa su zbunjeni roditelji koje su službenici šetali od šaltera do šaltera, odustali.

Porodilje dobijaju 10.000 dinara jednokratne pomoći

Na kombinezonu za bebe se nalazi poseban dodatak koji može da olakša život svakom roditelju (VIDEO)

- Nedavno sam postao otac, a nisam dobio onu pomoć od grada, niti bilo kakav poklon od opštine Zvezdara, niti išta od države... Kad sam pitao - pa što nam neko ne pošalje taj poklon za novorođenu bebu, uputili su me na "obijanje" šaltera po gradu, centrima za socijalni rad, opštinama... I naravno da mi ne pada na pamet da gubim vreme - rekao je ogorčeni otac iz Beograda.

Ovo nas je navelo da saznamo za vas kako najlakše dobiti takvu pomoć.

Kako je gradonačelnik Beograda Siniša Mali prvi koji je takvu pomoć dodelio jednoj porodilji, uprava grada Beograda je prva kojoj smo se i obratili. Odatle su nas upustili na Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

A tamo su nam objasnili da se radi o dodatnom pravu koje utvđuje i finansira lokalna samouprava i da je, konkretno, u slučaju Beograda za ovo pitanje zadužen Sekretarijat za socijalnu zaštitu Grada Beograda.

Foto: Tanjug/Tanja Valič

Tamo su bili iznenađeni time da je iko imao problem da dobije 10.000 dinara jer je, kako kaže, sekretarka za socijalnu zaštitu Grada Beograda Nataša Stanisavljević, procedura vrlo jednostavna.

- Potrebno je da porodilja samo sa ličnom kartom podnese zahtev za isplatu jednokratne novčane pomoći na šalter Gradske uprave u 27. marta, dok svu ostalu potrebnu dokumentaciju pribavlja organ uprave grada Beograda, sa ovlašćenjem koje mu daje porodilja. Ne postoji uslov koji se tiče broja dece ili materijalnog statusa, već svaka žena koja se porodila u Beogradu, a ima prebivalište godinu dana pre porođaja, dobija pomoć od 10.000 dinara - objasnila je Stanisavljević.

Prema njenim rečima, od 8. jula, kada je stupila na snagu Odluka o dodatnim oblicima zaštite porodilja na teritoriji grada Beograda, do 27. oktobra, isplaćeno je ukupno 18.895.000 dinara za 1.600 porodilja.

- Nikada nijedna odluka nije bila tako postavljana, jer je ranijih godina isplaćivano tri hiljade do četiri hiljade zahteva, iako se godišnje rodi oko 18.000 beba.  Napominjemo da grad Beograd od prošle godine u potpunosti primenuje Zakon o opštem upravnom postupku, koji omogućava da za svu dokumentaciju koju imaju državni organi uprave, građani ne moraju da ih dostavljaju, već ih grad Beograd u njihovo ime pribavlja - dodaje sekretar.

10.000 ne može, ali za dečji dodatak uskoro elektronska prijava!

Zanimalo nas je da li bi ovo pravo moglo da se ostvari bez odlaska na bilo kakav šalter i da se, umesto toga, prijavi elektronski. Uprkos tome, što je dosta administracije sad moguće uraditi elektronski, ovog puta to nije slučaj.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

- Uslugu jednokratne pomoći od 10.000 dinara majkama uređuje svaka jedinica lokalne samouprave za sebe. S obzirom na to, Vlada Republike Srbije i Kancelarija za IT i elektronsku upravu nisu u mogućnosti da je uvrste kao jedinstvenu elektronsku uslugu u ponudi na portalu e-uprava - rekli su iz kabineta predsednice vlade Ane Brnabić, ali su pomenuli da Vlada Srbije intenzivno radi na tome da se zahtev za roditeljski dodatak može podneti već u bolnici u okviru usluge "e-beba".

- Majke neće morati da dostavljaju bilo kakva dokumenta za ovakav zahtev, a za podnošenje u bolnici neće biti potrebno više od pet minuta. Ova usluga je planirano da bude uspostavljena do sredine sledeće godine, dok će pilot projekat biti sproveden već u januaru. Još jedna novina i olakšanje za roditelje je da će u roditeljski dodatak od sredine sledeće godine biti ukljućen i paušal koji će da nadomesti povraćaj PDV-a za opremu za bebu. Na taj način će svi roditelji primati isti iznos, a dosadašnje komplikovane procedure za povraćaj PDV-a će biti sasvim eliminisane - najavili su u kabinetu premijera.

Foto: Pixabay

Osim ove, Beograd nudi i jednokratnu pomoć od 25.000 dinara nezaposlenim porodiljama, koje imaju prihode po članu porodice manje od 10.000 dinara.

Koliko "vredi" 10.000 dinara?

U slučaju da žena rodi blizance, iznos se udvostručuje.

Možda nekima ne znači ovakva vrsta pomoći, ali nije zanemariva jer za tu sumu, roditelji mogu da kupe sve što im je potrebno za novog člana porodice. Počev od prenosivog kreveca, kadice za kupanje bebe, portikle, flašice, kupke i šampona, bodića za bebe. Sve ovo u jednoj dečjoj robnoj kući staje 10.000 dinara.

Na vama je da li ćete ovo sve da platite iz svog džepa ili ćete ipak prihvatiti poklon koji vam grad daje.

Daljinac

(S.Vasić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kurotresina

    4. novembar 2017 | 09:23

    Namerno postoji milion prepreka da se sto vise ljudi iznervira i odustane od tih 10000din.

  • Bb

    4. novembar 2017 | 09:57

    Ja sam se porodila prosle godine i dodatak od 30.000 nisam ni uzela ... a bas me interesuje gde za 10.000 moze sve navedeno da se kupi....

  • Milan

    4. novembar 2017 | 09:39

    Bitno da su smanjili i olaksali papirologiju za strane nazovi investitore

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA