≫ 

Alarmantno stanje u Beogradu: Epidemija malih boginja u glavnom gradu zbog virusa koji je otkriven kod 4 osobe

Epidemija će zvanično biti proglašena najkasnije sutra

  • 6

U toku današnjeg dana u Beogradu će biti prijavljena epidemija malih boginja, jer je kod četiri osobe, koji nisu povezane, laboratorijski utvrđen virus. Procedura za prijavu epidemije je taj da lokalni zavod za javno zdravlje prijavi epidemiju na svojoj teritoriji Institutu za javno zdravlje "Batut", koji nakon dobijene dokumentacije registruje tu lokalnu epidemiju.

Alarmantno: Male boginje dobili i Beograđani koji nisu bili u kontaktu sa zaraženima! Obolelima se zdravlje komplikuje, pokosila ih upala pluća

Upravo na ovaj način će u toku današnjeg dana, a najkasnije sutra, biti prijavljena epidemija morbila u Beogradu.

Institit "Torlak" je juče laboratorijski potvrdio morbile kod četiri osobe iz Beograda, koje prethodno nisu bile u kontaktu sa zaraženima na Kosovu.

Kako je saopštio Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", dve obolele osobe u Beogradu su mlađe od pet godina, dok su preostale dve starije od 20 godina.

Foto: Profimedia, Alamy

Oboleli su nevakcinisani, odnosno nepoznatog vakcinalnog statusa. Kod jedne od obolelih osoba dijagnostikovana je upala pluća, kao jedna od težih komplikacija malih boginja, navodi se u izveštaju o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji malih boginja u Srbiji.

Prema nezvaničnim informacijama, među obolelima u Beogradu je i jedno dete kineske nacionalnosti.

- U Kini vakcinacija nije obavezna i to je svakako razlog obolevanja - navodi izvor “Blica” iz Gradskog zavoda za javno zdravlje. Kako ističe, Gradski zavod za javno zdravlje prati redovno situaciju i broj novoobolelih.

Daljinac

(Telegraf.rs/Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sale1971

    8. novembar 2017 | 13:04

    Vakcinišite Kona,nemojte da se razboli!

  • Maya

    8. novembar 2017 | 14:16

    E jadna deca zbog roditelja koji ne zele da ih vakcinisu sada su u opasnosti da se razbole. Strasno. Povedite racuna roditelji da ne bude kasno

  • tattoo designs

    8. novembar 2017 | 16:41

    @Sale1971 bravo za sve komentare

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA