Počinje suzbijanje komaraca koji su već podivljali, ali ovo je borba koju možete da vodite i sami

Konačno ćemo moći napolje golih ruku

  • 8

Na više od 20 lokacija u gradu večeras će početi zaprašivanje komaraca, a radi se mahom o gradskim područjima koja se nalaze blizu reke, te su stoga najugroženija.

Odrasle forme komaraca u večernjim satima biće suzbijene na lokacijama oko Ade Ciganlije, Makiša, Ušća, Savskog nasipa, ali i na Novom i Centralnom groblju, kao i Zvezdarskoj šumi.

Ovo će doneti dugo očekivano olakšanje Beograđanima koji, uprkos vrućima, danima šetaju pokrivenih ruku. Rojevi komaraca dobro su se "najeli" za vikend, koji su mnogi iskoristili za odlazak u prirodu, a onda i zažalili zbog toga.

KAKO DA SE ZAŠTITE NA ULICI

Komarce najviše privlači miris kože, temperatura i vlažnost. Kako tamna, a naročito crna odeća asporbuje više toplote, ona zapravo pomaže malim krvopijama da vas osete. Takođe, njih privlače pokreti, tako da će pokušaj da ih oterate rukom imati suprotan efekat.

7 razloga zašto komarci biraju baš vas

Miris dezodoransa i drugih kozmetičkih i higijenskih sredstava, takođe im javlja da ste blizu i "ukusni". Zato ako ih koristite, obavezno stavite i sprej protiv ovih insekata. On može da bude kupovni, ali i domaće proizvodnje.

RECEPT ZA DOMAĆI SPREJ PROTIV KOMARACA

Komarci beže od lavande, hajdučke trave, ali i kamilice.  Ove biljke su rasprostranjene na našim područjima, a nisu skupe. Tri, četiri kašike sušenog bilja po izboru, a najbolje da je mešano, stavite u šolju vrele vode.

Naučite da se odbranite Foto-ilustracija: Profimedia

Poklopite i ostavite da se ohladi. Dobijeni rastvor pomešajte sa malo alkohola,  sipajte u bočicu sa raspršivačem i vaš sprej je gotov.

KAKO DA SE ZAŠTITITE KOD KUĆE

Ukoliko ste u mogućnosti, postarajte se da oko vašeg doma nema neuređenih i zapuštenih zelenih površina, kanala u kojima se skupljaju atmosferske vode ili stare automobilske gume koje mogu da zadrže vodu. Važno je da od vas budu daleko sva zagađenja organskim materijama, koja predstavljaju hranu za larve. Čak i nešto bezazleno, popur vode koja dugo nije zamenjena u saksiji, može poručiti komarcima da su vašu kuću dobrodošli.

Zaštitna mreža na prozorima i oko kreveta, ako aparati koji ispuštaju sredstvo za uništavanje komaraca pomažu u zatvorenom prostoru. Na terasi to efikasnije rade spirale na bazi hajdučke trave.

Da li vi možda znate za neki bolji način odbrane od komaraca? Ako znate, javite nam.

Daljinac

(D.S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    23. april 2018 | 21:47

    Ja neznam zasto se neprasi iz vazduha,to se pokazalo kao najbolje resenje jer svugde zaprasi a ovo sa zemlje sta ono moze da uradi tamo gde je nepristupacno mesto,i nema sansi da ce doci u sve krajeve i ulice,to je samo trosenje para a efekat nikakav,zato nam i predlazu borite se sami sa svakojakim receptima,trebaju ljudi traziti da se oprasuje iz vazduha jer tad je ucinak stopostotni!

  • Vlada

    23. april 2018 | 22:50

    Stručnjaci pustili komarce da izrastu kao slonovi pa sad kao suzbijaju. I to iz automobila, pa dajte avione, koji zaprašuju celu površinu a ne ove uličice i od kojih nema efekta jer insekticid padne na zemlju za par sekundi, dok iz aviona para ravnomerno ns celu površinu zemlje

  • Dag

    23. april 2018 | 22:24

    Pljas - pljas.!.. (U tome je - spas.)...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA