Bila je u koloni tokom "Oluje", a sada je klince iz Hrvatske dovela u Beograd: Šta su rekli kada su videli Sava Miloševića i kada su čuli da je Ivo Andrić imao kečeve (FOTO)

Deca su na Kalemegdanu slušala o istoriji Beograda i životu despota Stefana Lazarevića. Obišli su Hram Svetog Save, Sabornu crkvu, Narodni muzej... Šetali se Velikim ratnim ostrvom, obišli i Muzej Vuka i Dositeja, ali i Muzej iluzija...

  • 6

Druga Regionalna letnja škola "Sveti Sava" danas se završava. Gosti Beograda bila su srpska deca iz Hrvatske. U Beograd je doputovalo 21 dete, u pratnji osam roditelja. 

Ivan (6) je najmlađi kolovođa svih vremena: Svi zaneme kada oplete sa drugovima (VIDEO)

Prema rečima Sanje Lakić, autorke i organizatorke Regionalne letnje škole, na ovaj način jačaju se međusobne veze dece iz regiona sa vršnjacima u Srbiji. Ova vredna devojka je 1995. godine, tokom akcije "Oluja" bila u koloni izbeglih. Rođena '94. u Dalmaciji, bilo je nekako prirodno i logično da dođe na ideju organizovanja letnje škole.

Zajedno sa kolegom sa Pravnog fakulteta, povodom 20 godina od "Oluje", objavila je knjigu "Dan kad je pala jedna srpska država-RSK". Pobedila je na svim takmičenjima u besedništvu u Srbiji sa temom izbeglištva i seoba Srba.

Prema rečima Sanje Lakić, u Beogradu borave deca iz malog sela Kašić u zadarskom zaleđu, Benkovca, Rijeke, Gorskog Kotara, Viškova, Plaškog, Ogulina, Osijeka, Okučana, Korenice i Benkovca.

Deca su na Kalemegdanu slušala o istoriji Beograda i životu despota Stefana Lazarevića. Obišli su Hram Svetog Save, Sabornu crkvu, Narodni muzej... Stadione najpopularnijih fudbalskih klubova u zemlji, plovili Dunavom i Savom. Šetali se Veliki ratnim ostrvom, obišli i Muzej Vuka i Dositeja, ali i Muzej iluzija...

- Deca tokom prepodneva pohađaju časove srpskog jezika, istorije i kulture, obilaze kulturne znamenitosti Beograda i druže se sa umetnicima i sportistima. Pred polazak posetiće i najveće izbegličko naselje u Srbiji, Busije, gde će u porti lokalne crkve posaditi još jedno drvo prijateljstva - kaže Sanja.

Kako nam je objasnila, Jovica Radmanović iz Zajednice Srba u Rijeci izabrao je decu koja su doputovala u Beograd, jer je tako trebalo da budu nagrađeni za sav trud u školi, došla su "najaktivnija deca".

- U utorak smo sa decom iz Hrvatske obišli Muzej Ive Andrića na Andrićevom vencu. Tu su saznali, između ostalog, da je pravo ime srpskog nobelovca bilo Ivan, ali ga je majka zvala Ivo, pa je to i zadržao i da Nobelovu nagradu nije dobio za roman "Na Drini ćuprija" već za celokupan književni opus. Deca su tokom posete muzeju, dobila na poklon knjige ovog nobelovca.

Muzej Ive Andrića, Foto: Telegraf
Pažljivo se slušaju činjenice o Ivi Andriću, Foto: Telegraf

Deca su mogla da vide i đačku knjižicu književnika sa slabim ocenama. Ali, bilo je to samo trik pitanje vodiča kroz muzej. Objasnila je da je Andrić pohađao školu u tada Austrougarskoj državi, pa su i škole radile po njihovom načinu rada. Tada, a i sada, jedinica je kod njih najveća ocena.

Devetogodišnji Tino Popović iz Rijeke je, poput sve radoznale dece, ponešto hteo i da pipne. A to se ne sme, ali valjda je u tome čar. Pošto je u pitanju jedan mali preslatki zvrk, pitali smo ga u čemu je najviše uživao u Beogradu.

Maleni Tino, Foto: Telegraf

- Pa ne znam, možda u Zoo vrtu ili u luna parku. Ipak, u luna parku! A, je l' možemo da idemo opet danas tamo? - i na pitanje je l' to onaj luna park ispred Zoo vrta, kaže mi da nije, već u Zemunu. Na njegovo pitanje da li mogu opet tamo da se zabavljaju, svi počinju da ga ubeđuju da zabavni park više ne radi. Kaže da su obišli i Marakanu, tačnije stadion "Rajko Mitić", ali i komšije, Partizanov stadion.

- Više mi se svidela Marakana - kaže Tino i na majčino podsećanje "koga smo beše tamo videli, ko je bio na stadionu", odgovara:

- Bio je tamo neki Savo Milošević.

Kad bude krenuo u školu, prvog ponedeljka u septembru, a početak je nove školske godine kao i u Srbiji, 3. septembra, Tino će imati svakakve doživljaje da ispriča drugarima.

VIDEO/Pakistanac: "Poljubi moju srpsku ruku"

(J. Vučić/j.vucic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA