≫ 

Dragana je strahovala za svoje bebe, ali je to nije sprečilo da spasava druge: Bila je među prvim ženama koje su donirale mleko (FOTO)

Na sreću za njene i sve druge bebe, ova humana, hrabra, nesebična majka imala je previše mleka

  • 1

Bolno i teško iskustvo doživela je Dragana Strahinjić (41) iz Beograda kad je rodila blizance 12. aprila 2008. godine, tri meseca pre termina. Najsrećniji trenutak pretvorio se u borbu za život i strepnju. Međutim, dok je strahovala za svoje bebe, hrabra majka je pomagala drugim nejakim bićima dajući im svoje mleko koje je izuzetno važno za one koji su rođeni pre vremena.

Nesebična žena je bila među prvima koja je donirala "humano mleko" na Institutu za neonatologiju.

- Kad sam došla na Institut za neonatologiju lekarka mi je objasnila da je veoma važno da dojim decu. Znala sam da moram da budem jaka i stabilna i ni u jednom trenutku nisam razmišljala da moja deca neće da budu dobro. Samo sam mislila o tome da moram da imam mleka - započela je razgovor za Telegraf.rs Dragana Strahinjić (41) iz Beograda čije su bebe bile na Institutu tri i po meseca.

Na sreću za njene i sve druge bebe, ova humana, hrabra, nesebična majka ga je imala i previše.

U Srbiji bebu doji tek svaka osma žena, a država je rešila da to potpuno promeni

Dragana Strahinjić (41) iz Beograda među prvima je donirala svoje mleko Foto: Telegraf

Dragana je tokom dana bila u dnevnoj bolnici sa svojim mališanima. Tad im je davala mleko, i "skupljala" ga kako bi ga imali kad ona nije sa njima.

Noći je provodila kod kuće i tad je "prikupljala" mleko za druge prevremeno rođene bebe.

- To je bilo naporno jer sam se budila kako bih skupila mleko. Međutim, dobijala sam snagu jer sam znala da na taj način pomažem drugima. Sa skupljanjem sam, naravno, počela zbog svoje dece, ali sam posle to nastavila da radim za druge bebe - priseća se Dragana.

Nakon duge i teške borbe, Dragana je svoje bebe odvela kući, ali nije zaboravila na one koje su ostale na Institutu za neonatologiju. Nastavila je da donira "humano mleko", a dešavalo se da ga nosi na Institut i po vrućini i kiši. Vreme je nije sprečavalo da čini humano delo.

- Sakupljala sam mleko još tri i po meseca nakon izlaska iz bolnice. Najčešće ga je moj muž Petar nosio na Institut kad krene na posao. Ali bilo je dana kad sam ga nosila i ja sa svojim bebama. To mi nije teško padalo, bila sam srećna što mogu da pomognem jer sam bila svesna koliko je mleko važno za prevremeno rođenu decu - završila je priču za Telegraf.rs Dragana Strahinjić čiji mališani danas imaju deset godina.

Dragana Strahinjić je dobila zahvalnicu za svoje humano delo Foto: Privatna arhiva

BANKA HUMANOG MLEKA

Dragana je mleko donirala 2008. a godinu dana kasnije otvorena je Banka humanog mleka.

Koliko je ovo značajno najbolje znaju majke čija se deca nalaze na Institutu za neonatologiju. Svesne su koliko je mleko važno za njihove bebe, jer im ono omogućuje da rastu, jačaju i da budu zdravi.

Slavica, mali Janko i Željko Obućina Foto: Telegraf

- Moj Janko je prvih oko 15 dana dobijao mleko iz Banke humanog mleka, i to mu je mnogo pomoglo. Posle je dobijao moje, ali ja sam, nažalost, imala mleka samo za njega. Da sam imala više i ja bih ga donirala jer znam koliko je ono neophodno za bebe koje se nalaze na ovom Institutu - kazala je Slavica Obućina čija se beba isto rodila pre vremena.

Iz Instituta za neonatologiju navode da trenutno imaju deset donorki koje su morale da prođu određenu proceduru. Tim iz Instituta prvo uzima anamnezu, majke popunjavaju upitnik kako bi se informisali o njihovom zdravstvenom stanju. Nakon što prođu upitnik, donorke ulaze u postupak analize.

- Majkama se uzima krv na analizu koju ispitujemo na određene viruse. Nakon toga se ispituje njeno mleko. Analize se rade u Institutu i majke ne moraju da idu kod svog lekara - objasnila je za Telegraf.rs načelnica Odeljenja majki Instituta za neonatologiju prim. dr Radmila Mileusnić Milenović.

Nakon završenih analiza, donorke čija su deca bila na Institutu, kao i one koje imaju višak mleka, prolaze edukaciju kako da skupljaju mleko. Sa Instituta takođe dobijaju i sav neophodan pribor.

Zamrzivač u kome se čuva humano mleko Foto: A. Nalbantjan

EKIPA INSTITUTA DOLAZI KOD DONORKE PO MLEKO

- Mama sakupi mleko, stavi ga u zamrzivač i onda ih naša služba obilazi, prikuplja mleko i donosi u Banku humanog mleka. Ono se podvrgava određenim analizama i na propisan način se čuva - objašnjava sagovornica.

Služba koja se bavi sakupljanjem mleka je napravljena tako da majke imaju što manje obaveza oko doniranja mleka.

- Želeli smo da što više olakšamo donorkama jer nije lako da se donira mleko. One imaju obavezu da budu kod kuće u vreme kad se dogovorimo da će doći ekipa. Ta obaveza traje oko šest meseci, a neke majke i duže sakupljaju mleko - kaže prim. dr Radmila Mileusnić Milenović.

Banka humanog mleka je od velikog značaja jer na Institutu za neonatologiju godišnje bude između 700 i 800 beba.

Najbolji vid ishrane je majčino mleko, a odmah zatim toga mleko iz Banke humanog mleka, zato je doniranje mleka veoma human čin - zaključila je razgovor za Telegraf.rs načelnica Odeljenja majki Instituta za neonatologiju prim. dr Radmila Mileusnić Milenović.

Aparat za pasterizovanje mleka Foto: A. Nalbantjan

Pored Beograda, Banka humanog mleka postoji i u Novom Sadu i Kragujevcu. Sve one se svakodnevno bore za svaku kap mleka koje je naročito značajno za prevremeno rođene bebe.

Zato je veoma važno da u Srbiji bude što više majki koje žele da učine nesebično, humano delo i da sakupljaju višak mleka koje ne treba njihovim bebama.

VIDEODan porodice u Prihvatilištu na Voždovcu

(Ivana Vlajković/i.vlajkovic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA