≫ 

Šta će biti sa porodicama vojnih penzionera koje su godinama živele u hotelu "Bristol"?

- Niko ko ima pravo da stanuje u hotelu "Bristol", na osnovu odgovarajućeg rešenja, neće ostati bez rešenog stambenog pitanja - naglasio je Vulin

  • 12

Porodice vojnih penzionera, koje više od dve decenije žive u beogradskom hotelu "Bristol", a iz kog moraju da se isele zbog renoviranja, dobiće odgovarajući smeštajMinistar odbrane Aleksandar Vulin, potvrdio je ovo novinarima, prilikom uručenja ključeva 23 stana za aktivne i penzionisane pripadnike MO i Vojske Srbije.

Neizvesna sudbina još jednog prestoničkog blaga: Nekada je tu odsedao Rokfeler, a onda je izgubio zvezdice i postao utočište vojnih lica (FOTO)

- Već smo obezbedili odgovarajući smeštaj za njih i razgovarali smo ko će koju lokaciju da izabere i gde će se ko prvi smestiti. Niko ko ima pravo da stanuje u hotelu "Bristol", na osnovu odgovarajućeg rešenja, neće ostati bez rešenog stambenog pitanja - naglasio je Vulin.

Aleksandar Vulin, Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Ministar je dodao da je 1.214 porodica aktivnih pripadnika vojske ili vojnih penzionera, stambeno zbrinuto od jula prošle godine. On je naveo da VS brine o standardu pripadnika i da će uvek voditi računa o "svojim ljudima", bez obzira na to da li su aktivni vojnici ili penzioneri.

KAD STE U VOJSCI, ZBRINUTI STE DO KRAJA ŽIVOTA

- Kada ste u vojsci, vi ste do kraja života zbrinuti, brinućemo o vašim i potrebama vaše porodice, tako se ponašaju odgovorna vojska i država - rekao je Vulin.

Podsetio je da od septembra počinje masovna izgradnja stanova za pripadnike bezbednosnih struktura, čime bi trebalo da se brže, jeftinije i kvalitetnije reši njihovo stambeno pitanje. Ministar je kazao da se rade pravilnici sa kriterijumima za dodelu stanova, koji treba da uvaže sve specifičnosti vojske, a koji će biti prilagođeni potrebama mladih pripadnika VS i ministarstva.

PENZIONERI NE ZNAJU NIŠTA O NOVOM SMEŠTAJU

Inače, gotovo tri decenije, hotel "Bristol", u Beogradu, privremeni je dom i za penzionera Dragana Stojanovića (61), zastavnika prve klase nekadašnje JNA. On je jedan od tridesetak vojnih lica bivše Armije, koji u skučenim sobama ovog hotela, čekaju konačno rešenje stambenog pitanja. Stojanović nam je rekao da niko iz Ministarstva ni njega, ni druge stanare, još nije obavestio da će, kako je izjavio Vulin, dobiti nov smeštaj.

Vulin: 1.214 porodica pripadnika vojske i penzionera, stambeno zbrinuto od jula prošle godine, Foto: mod.gov.rs

- Mnogi od nas žive sa porodicama u tim jednokrevetnim ili dvokrevetnim sobama. Punih sedam godina krši se Naredba o stambenom zbrinjavanju vojnih lica izmeštenih iz bivših jugoslovenskih republika. Tamo gde smo živeli, imali smo svoje stanove, a SRJ je po povlačenju JNA tražila od nas da ih predamo stambenom fondu i potom da ih se odreknemo. Postoji dokument, po kom je rešavanje našeg stambenog pitanja u SRJ prioritet - rekao je on za Novosti.

ISTU SUDBINU DELI 2.648 VOJNIH LICA

Istu sudbinu, po rečima našeg sagovornika, u Srbiji deli ukupno 2.648 vojnih lica i to su, kako kaže, podaci Ministarstva odbrane.

- Polovina nas živi u vojnim objektima i ustanovama, mi ih nazivamo vojnim kolektivnim centrima, a mnogi su otišli u podstanare - objašnjava Stojanović. - Ima nas u Novom Sadu, Bačkoj Palanci, Beogradu... I svi mi smo dok smo radili ulagali u vojni stambeni fond. Bez kuća smo ostali, a nove, koje nam po svim zakonima i propisima pripadaju, nikada nismo dobili.

Prema rečima Vlade Đukića, predsednika Udruženja vojnih beskućnika Srbije, njih ima na 11 lokacija i sve ih muči ista briga.

VIDEO: Vulin rekao da je vojna obuka nešto što jeste prioritet i Vojske Srbije i Ministarstva odbrane

(Telegraf.rs/ Večernje novosti/ Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Maja

    26. avgust 2018 | 14:45

    Da li bas NIKO od tih vojnih lica nema: majcevinu, ocevinu, dedovinu, babovinu....nigd u Srbiji?? I moji dedovi, babe, majka, otac, muz i ja smo izdvajali u stambene fondove 230 godina ukupno, i NISTA nismo dobili, osim stambenog kredita i svajcarcima.

  • joakim

    26. avgust 2018 | 16:50

    Spekulisu kao i onda kad su prodali ondasnju drzavu da dobiju dobre stanove.Dajte stanove herojima sa Kosare oni su zasluzili

  • istina cista

    27. avgust 2018 | 00:45

    Poznajem vojna lica (iz komsiluka) kojima roditelji imaju kuce po 200m2, stan, a za njih se vodi da nemaju nista i dzabaka dobijaju stanove.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA