Nekada su su se u ovom bajkovitom jezeru Beograđani kupali, pecali i čak pili vodu: Sada je sve mrtvo i zna se ko je kriv (FOTO) (VIDEO)

Da li ste nekada čuli za Rakinu baru?

  • 4

Prirodno jezero kao iz bajke. Usred naselja, sa bistrom vodom, raj za pecaroše i mamac za kupače. A voda u njemu je toliko čista da se može i popiti.

Ako oživimo ovu nerazvijenu privrednu granu, zaposlićemo 5.000 ljudi, a tajna je samo u vodi

To je Rakina bara u Sremčici, tačnije, to je bila Rakina bara... Nekoliko decenija bilo je dovoljno da ovo čudo prirode ljudska ruka potpuno uništi - šutom, fekalijama, zatrpavanjem izvora koji su jezerce punili vodom. Više nema čamaca, pecaroša, razdragane dece, samo trska, mulj i smeće, a voda se više ni ne vidi.

Foto: Mateja Beljan

Nema više bistre vode ni peska na kojem su se rado skupljali meštani, sa suncobranima, šlaufima, a baš na toj plažici neki su i naučili da plivaju.

- Poslednji put sam pecao pre 20 godina, i tada sam upecao ekran... - kazao je Srbin Pajić.

Šiblje, trava i trska potpuno su zagušili jezero kojem je još pre dve godine moglo da se priđe.

Putić do izvora je obrastao, Foto: Mateja Beljan

- Sad je to sve zatrpano, i taj izvor je zatrpan. Nema ništa, jezero je gotovo, ono je mrtvo - kazao je meštanin Ljubomir Savić.

Ono danas izgleda tako loše da je jedan od prolaznika, očito novopečenog stanovnika Sremčice na samo dvadesetak metara od mulja rekao samo "Čuo sam da tu ima neko jezero".

Tomisav Zarić podigao je kuću baš pokraj jezera. Sada može samo da se priseća kakvu lepotu je mogao da gleda sa svog prozora. Stao je na svoju kapiju, jednom rukom uhvatio našeg snimatelja, drugom novinara, zastao i uzdahnuo. "Eh... Rakina bara".

Tomislav Zarić priseća se kuda su meštani išli po vodu, Foto: Mateja Beljan

- Tu su se kupala deca, tu je bilo čisto, pravo jezero. Tu je bilo šarana, babuške, lepota! Deca odu pa pecaju ribe, zanimaju se, to je bila divota. Otkad je počelo da se širi naselje, onda su bacali sve redom, zapustilo se, a ima živa voda ovde, potok koji ide u jezero. U svakoj mapi grada Beograda obeležena je i ta, takozvana Rakina bara - kazao je Tomislav Zarić.

Uzalud je Zarić pokušao da nas sprovede do izvora sa kojeg su nekada seljaci sakupljali vodu. Sve je opkoljeno žbunjem i korovom.

Foto: Mateja Beljan

Srbin Pajić, meštanin čija kuća je takođe neposredno uz samo jezero, ispričao nam je i kako je bara dobila ime. Kazao je i da se jezero punilo sa dva izvora.

- Ime je dobila po Raki koji se sa konjem udavio u njoj, jer je bila velika dubina. Bila je mnogo lepa i čista voda, isključivo su bile ribe i rakovi - priseća se Srbin.

Srbin Pajić, Foto: Mateja Beljan

Kako kaže, bilo je i privatne inicijative, da se usred jezera napravi veliki restoran od bureta, ali nije mogao da se dogovori sa tadašnjim vlastima.

Dok su neki lovili ribe, drugi su lovili - žabe.

- Sećam se da su ovde ranije dolazili i hvatali žabe pa su spremali tu za jelo, pa davali ljudima da probaju - priča Radoje Simonović.

(Mateja Beljan - m.beljan@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sima kosmos iz dalekog svemira

    6. oktobar 2018 | 15:43

    Organizuje se očistite jezero i vratite mu stari sjaj najlakše je kukati mora da se zasuču rukavi malo vi meštani malo opština Malo država i eto vama vašeg jezera nazad od kukanja nema vajde

  • BG 1

    6. oktobar 2018 | 16:02

    Smeće su bacili ljudi iz te okoline i nije došao neko iz Vršca,ako ovoj okolini treba čisto jezero neka ga očiste i ne očekujte nekog iz Kuršumlije.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA