Uskoro rekonstrukcija simbola Beograda: Vesić najavio radove na „Pobedniku“

– Urađene su analize i bio je poslednji je trenutak da se krene sa tim poslom jer spomenik nije u dobrom stanju - rekao je zamenik gradonačelnika Beograda

  • 6
Beogradski pobednik, Kalemegdan Pobednik na Kalemegdanu, maestralni rad Ivana Meštrovića. Foto: A. Nalbantjan

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić rekao je gostujući na Radio-televiziji Srbije da će uskoro biti započeta rekonstrukcija Spomenika „Pobednik“ na Kalemegdanu.

Vesić je naglasio da je danas doneta odluka da se obezbedi novac za rekonstrukciju „Pobednika“, koji, prema njegovim rečima, nije u dobrom stanju.

Urađene su analize i bio je poslednji je trenutak da se krene sa tim poslom. Nakon što su sredstva obezbeđena, Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda će obaviti taj posao u narednih nekoliko meseci. Spomenik će prvo biti uklonjen sa postolja, potom u potpunosti rekonstruisan, kao i postolje, a zatim vraćen kao što je slučaj bio sa Spomenikom zahvalnosti Francuskoj.

Foto: A. Nalbantjan

- „Pobednik“ je postavljen 1928. godine i sada će konačno biti rekonstruisan i vraćen u stanje iz vremena kada je ovo kapitalno delo Ivana Meštrovića bilo postavljeno – istakao je zamenik gradonačelnika.

Vesić je najavio da će u narednih mesec dana početi i rekonstrukcija Velikog stepeništa, nakon rekonstrukcije Malog stepeništa koja je urađena prošle godine.

– Veliko stepenište, koje vodi upravo prema „Pobedniku“, takođe nije u najboljem stanju. Prvo će biti urađena rekonstrukcija stepeništa, dok će u drugoj fazi uslediti rekonstrukcija svega što se nalazi oko stepeništa. Takođe, u martu ili najkasnije početkom aprila počinjemo rekonstrukciju Sahat kule, a valja podsetiti da je Ali-pašino turbe već rekonstruisano, kao i Malo stepenište koje je projektovala Jelisaveta Načić. Polako uređujemo deo po deo Kalemegdana koji predstavlja možda i najveće bogatstvo našeg grada – dodao je Vesić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • pera

    26. februar 2019 | 22:34

    Ako rade ne valja ako nerade ne valja ovi setaci sa vesalima gori od moje bivse zene kako ja god ona kontra.

  • Zoxi

    26. februar 2019 | 20:37

    Naš menadžer hoce da obuče golog pobedika, smeta turistima iz Avganistana i Sirije dok se šetaju Kalemegdanom.

  • Sta god

    26. februar 2019 | 20:36

    Bolje ga ne dirajte, verujem da ne biste umeli ni da ga ofarbate kako treba.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA