Pitali su se što nam prodaješ maglu, a sada polažemo kamen temeljac za fabriku: Vučić o dolasku Cumtobela u Niš

Cumtobel je Mercedes u industriji rasvete i LED rasvete. Višnja ili šlag na torti. Posebna zahvalnost direktoru Šumaheru, bez njegovog posvećenog rada ne bismo mogli ovaj posao da napravimo, kazao je Vučić

  • 24

Predstavnici Vlade Srbije i austrijske kompanije Cumtobel potpisali su danas ugovor o izgradnji fabrike te austrijske firme u Nišu, koja će zaposliti 1.100 ljudi, dok je vrednost investicije 30,6 miliona evra. Nakon potpisivanja ugovora, predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je reč o kompaniji osnovanoj pre 67 godina, koja je gigant u oblasti industrije rasvete.

Vučić: Ne plašim se, niti ću odustajati od svojih ciljeva

Srbija nema dece za nova stradanja, sedmi rat bi bio KRAJ OVE ZEMLJE: Snažne reči Dušana Kovačevića povodom Vučićevog poziva na dijalog

Vučić je posle potpisivanja ugovora izjavio da su ga kada je u Niš došao sa vešću o investiciji te austrijske kompanije novinari gledali misleći: Što nam prodaješ maglu.

- Posebno sam srećan da je ugovor potpisan i da idemo odmah na polaganje kamenta temeljca. Ono što je vrlo važno je da će prvi proizvodi ugledati svetlost dana u maju sledeće godine - kazao je Vučić.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Subvencija vlade iznosi osam miliona evra, kazao je Vučić i dodao da su neistiniti navodi koji su se pojavili u javnosti da će vlada davati 50.000 evra po zaposlenom.

Vučić je kazao da je kompanija počela regrutaciju zaposlenih, stupili su u kontakt sa Univerzitetom u Nišu i srednjim školama, a biće zaposleni pored proizvodnih radnika i inženjeri i stručnjaci drugih profila.

- Cumtobel je Mercedes u industriji rasvete i LED rasvete. Višnja ili šlag na torti. Posebna zahvalnost direktoru Šumaheru, bez njegovog posvećenog rada ne bismo mogli ovaj posao da napravimo - kazao je Vučić.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Predsednik je izrazio nadu da će broj nezaposlenih u Nišu, koji je sada oko 30.000, biti smanjen na oko 20.000, dok je pre nekoliko godina bio 50.000.

- Ulaganja ne donose dobit samo porodicama radnika, već i gradu Nišu koji će imati više novca za infrastrukturu i privlačenje turista, i Niš će to umeti da iskoristi - rekao je Vučić.

- Niš je danas drugačije mesto nove energije i razvoja i polako ponovo postaje novi industrijski centar Srbije... Polako vraćamo Niš, gradska kasa bolje funkcioniše, nisam potpuno zadovoljan, ali je značajno bolje - rekao je Vučić.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

U naredne dve i po finansijske godine, fabrika će se graditi na lokaciji u južnoj industrijskoj zoni Niša, a kada bude završena pokrivaće površinu od 40.000 kvadratnih metara.

Prvi proizvodi, kako je najavljeno, izaći će u finansijskoj 2018/19. godine, a potpuni završetak objekta očekuje se u periodu od dve i po godine.

Cumtobel grupa ima 13 fabrika i prodavnica u skoro 90 zemalja, u kojima zapošljava 6.562 radnika.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA