Kraj trgovinskog rata: Hrvatska u petak povlači sporni pravilnik o povećanju taksi

Sporni pravilnik u okviru kojeg su povećane takse i do 22 puta izazvao je pravi trgovinski rat između Hrvatske i zemalja u regionu koje nisu članice Evropske unije

  • 10

Sporni pravilnik hrvatskog Ministarstva poljoprivrede o povećanju taksi za kontolu voća i povrća iz "trećih zemalja" biće povučen u petak, javlja RTL.

Oglasio se Plenković: Već ove nedelje rešenje problema sa taksama

7 hitnih mera protiv Zagreba: Ovo je regionalni odgovor na drastičan potez Hrvata

Hrvatska je proširila spisak voća i povrća koje mora da prođe fitosanitarni nadzor na granici ako dolazi iz trećih zemalja, u koje se ubraja i Srbija, i odredila takse koje su 22 puta više od dosadašnjih.

Sporni pravilnik izazvao je pravi trgovinski rat između Hrvatske i zemalja u regionu koje nisu članice Evropske unije.

Hrvatski premijer Andrej Plenković naložio je u utorak ministru poljoprivrede Tomislavu Tolušiću da do kraja nedelje pronađe rešenje problema sa susednim zemljama u vezi sa povećanim taksama za uvoz voća i povrća. Plenković smatra da su naknade koje je odredilo resorno ministarstvo previsoke, i da ih treba smanjiti.

Foto: pixabay.com

Srbija je na potez Zagreba odgovorila pojačanim merama kontrole nad robom biljnog i životinjskog porekla čije je poreklo ili zemlja otpreme Hrvatska. Te pojačane mere kontrole podrazumevaju uzorkovanje svakog tovara i detaljnu proveru svakog uzorka, a ne selektivnom metodom kao što je to do sada bio slučaj.

Srbija uzvraća udarac Hrvatskoj: Uprava carina Srbije primenila kontramere

Ministar trgovine, telekomunikacija i turizma Srbije Rasim Ljajić izjavio je da očekuje da će Hrvatska do četvrtka izmeniti svoj Pravilnik.

Foto: Tanjug/Rasim Ljajić

- Verujem da će hrvatski Pravilnik biti značajno izmenjen. U svakom slučaju iz razgovora u ova dva dana stekao sam utisak da postoji spremnost kod svih da se problem što pre reši - rekao je on novinarima u Beogradu.

Ljajić je novinarima rekao da kod svih aktera postoji spremnost da se problem reši, kao i da još nema procene ekonomske štete od uvođenja novih hrvatskih taksi.

(Telegraf.rs / B92)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Al jazeera

    9. avgust 2017 | 23:15

    Kakav bre kraj!!!Sada kad su videli da gube milione dnevno hoce nazad.E pa sad ih treba bar godinu dana vuci za gadne usi i nauciti i pameti!Pa ko su oni da donose tako velike odluke i stete drugim zemljama BREeee

  • Марјан

    9. avgust 2017 | 22:35

    Сто посто повлаче ма лажу увек и вазда то су болесници недајте им увоз ничега у Србију имамо ми наше домаће производе све трговинске објекте им отказати купујмо само наше Српско

  • Istina

    9. avgust 2017 | 22:46

    O sada ceo tu trulez da jedemo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA