Srbe najviše ove stvari brinu u životu: A da bi uštedeli novac, spremni su da se odreknu podužeg spiska potrepština

Na trošenje neminovno utiče i briga za sigurnost posla, pa tako 21 odsto građana strahuje od gubitka zaposlenja

  • 5

Većina stanovništva (77 odsto) smatra da vreme za kupovinu onih stvari koje dolaze iz želje ili iz nužde, nije tako dobro, posebno zato što mnogi ne veruju da će zemlja izaći iz recesije u narednih 12 meseci. Građani se radi uštede najradije odlučuju da "batale" cigare, troše manje struje i plina i manje odvajaju na zabavu i šoping, pokazuju podaci agencije Nielsen.

3 prosta načina da BEZ PROBANJA saznate kako će vam stajati farmerke

KAKO DA MANJE PLAĆATE STRUJU: Ovo su greške koje pravite, postoji način da smanjite račun

Ovo se neminovno odražava na kupovne navike u Srbiji.

Kada pokriju osnovne životne potrebe, u Srbiji većini ispitanika na kraju meseca ne preostaje novac za dodatne troškove ili lične prohteve. Oni koji pak uspeju da uštede na mesečnom nivou, prvenstveno se odlučuju za prebacivanje novca na štedni račun, a odmah iza njih nalaze se oni koji ulažu u novu odeću ili uređenje domaćinstva i dekoraciju doma.

Na trošenje neminovno utiče i briga za sigurnost posla, pa tako 21 odsto građana strahuje od gubitka zaposlenja.

Foto: Profimedia/Juice Images

Kada je reč o stopi nezaposlenosti, u evropskim zemljama na prvom mestu nalazi se Bosna i Hercegovina (27.70 odsto), Grčka (23.40 odsto), Španija (18.20) i potom Srbija (13.60 odsto).

Odmah nakon zabrinutosti o poslovnom odnosu nalazi se briga o zdravlju, koja podrazumeva između ostalog čovekovu potrebu za održavanjem zdrave ishrane i higijene. Prosečan iznos potrošen na hranu, namirnice i sredstva za ličnu higijenu iznosu 28.178 dinara (229 evra) što je 79 evra manje od evropskog proseka.

Čak 59 odsto ispitanika je promenilo navike u odnosu na prošlu godinu kako bi uštedeli na troškovima za domaćinstvo.

Foto: Telegraf

U odnosu na prošlu godinu, ispitanici najčešće štede tako što smanjuju izdatke za zabavu izvan kuće, manje troše na novu odeću ili kupuju jeftinije marke i odlažu kupovinu novih tehnologija. Ali nisu u većoj meri spremni da se odreknu ličnih užitaka kao što su putovanja i cigarete.

Na pitanje koje će mere štednje nastaviti ukoliko se ekonomski uslovi poprave, 21 odsto ispitanika je odgovorilo da će nastaviti da štede na plinu i struji. Da u tom slučaju ne bi više nastavili ni sa jednim vidom štednje reklo je 20 odsto ispitanika. Na smanjenje izdataka za zabavu van kuće bi se odlučilo 17 odsto ispitanika, dok bi se na smanjenje pušenja odlučilo 16 odsto ispitanika.

Ipak, i pored svih navedenih pokazatelja loše ekonomske situacije, indeks poverenja potrošača u Srbiji je ove godine veći nego ikada.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aleksandra

    3. septembar 2017 | 20:49

    Još da naučimo da ne jedemo ništa i onda možemo na kraju meseca da uštedimo.

  • Dečko iz blokova

    3. septembar 2017 | 21:22

    Mlad sam i zaposlen tek nekoliko godina.Nisam ''menadžer'',nemam službeni auto sa neograničenom upotrebom,platu 180000 din...Školovao sam se i učio ono što me je interesovalo, radim posao koji volim i koji me ispunjava,a plaćen sam, kao i većina gradjana Srbije- bedno.Bedno u odnosu na uloženi rad i stečenu diplomu bedno,jer ne mogu ni da poželim stan sa ovom platom, jer se ozbiljno razmišljam da zasnujem porodicu,a nisam siguran ni u sutra na poslu... Treba li,možda,još nečega da se odreknem?

  • Anica

    3. septembar 2017 | 21:48

    Pitam se dokle će trajati ovaj goli život. Primanja idu na dažbine i skromnu hranu. Sa suprugom smo ušli u šestu deceniju života a još ne znamo šta je more ustvari videli smo ga na televiziji.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA