Suncokreta manje za 30 odsto: U Banatu završena žetva, kiše lutalice ga ubile (FOTO)

U zemljoradničkoj zadruzi "Sloga" ističu da je pšenica podnela dobro visoke temperature, dok je najlošije prošao kukuruz

  • 3

Usled neujednačenih padavina na severu Banata i toplog sušnog leta sa ekstremno visokim temperaturama, poljoprivredni prinosi skoro svih zasađenih kultura-kukuruza, suncokreta, uljane repice, soje i šećerne repe su od 20 do 50 odsto manji, a na nekim parcelama rod je uništen i do 100 odsto. Žetva suncokreta koja na 99 odsto površina završena i nažalost nije donele očekivane prinose poljoprivrednicima u Kikindi.

Spas za poljoprivrednike: U oktobru počinje rešavanje problema posledica suše

Teška godina za srpsku poljoprivredu: Kako će država pomoći, i da li će suša uticati na cene - odgovara ministar Nedimović (VIDEO) (FOTO)

Aleksandar Pap, savetodavac u Poljoprivrednoj stručnoj službi u Kikindi, napominje da je uzrok loše godine upravo u kišama "lutalicama".

- Imali smo situacije da na Kinđi padne 17 litara, u gradu 8, a u Banatskoj Topoli i Ruskom Selu 2 litre. Uz neujednačene padavine dolaze i izrazito dugi periodi sa tropskim temperaturama, pa na području delovanja PSS Kikinda, Grad Kikinda i Opština Novi Kneževac, posledice suše i visokih letnjih temperatura su u velikoj meri vidljive i značajno su uticale na poljoprivrednu proizvodnju.

Foto: Telegraf

- Žetva suncokreta je završena i on je druga jara kultura po zastupljenosti- ističe Pap:

- Njegovo stanje je bilo raznoliko, na 20% površina je rod na nivou od 0 do 500 kg/ha, žetva je već urađena na 99 % površina, poslednji su urađeni najbolji usevi i oni će popraviti prosek, pa se može reći da je kod suncokreta umanjenje prinosa 30%, a prosečan rod na nivou od 1.800 kg/ha.

Miodrag Tomaš, poljoprivrednik iz Ruskog Sela, kaže da se tokom ove godine dosta radilo, ali neujednačene padavine znatno su smanjile prinose. Tamo gde je bilo više kiše i rod je bolji, dok u atarima gde su kiše bile manjeg inteziteta rod je potpuno odbacio:

Foto: Telegraf

- Kukuruz i soja su loše prošli, suncokret je na početku podbacio, ali kako ulazimo u period sa više padavina prinos suncokreta je sve bolji. Prinosi su smanjeni od 30 do 50 odsto, retko ko može da se pohvali da je ove godine imao dobar rod. Suncokret sam sejao na 10 jutara, toliko isto pšenice, kukuruz sam sejao na 8 jutara, a soju na tri jutra - kaže Miodrag.

Loša godina sa tropskim i sušnim letom nije samo ovom poljoprivredniku naškodila. Troškovi navodnjavanja su skupi, mali poljoprivrednici su kao i svake godine obrađivali zemlju, ali očigledno da ćemo morati neki drugi sistem da primenimo:

Foto: Telegraf

- Država je takva, što više imaš država ti više pomaže. Veliki proizvođači su ovde oni koji imaju oko 100 hektara zemlje, mi manji proizvođači ne smemo da se upuštamo u investicije, šta ako rod podbaci kao ove godine, pa nećemo imati ni za troškove - kaže nam poljoprivrednik koji punih dvadeset godina obrađuje zemlju.

Foto: Telegraf

Trenutno se na području severnog Banata bere kukuruz i on je najzastupljenija ratarska kultura koja je pretrpela najviše štete. Na 20% površina nema ništa, deo od toga je siliran, deo je baliran, a deo istarupiran. Zbog izrazito neujednačenih padavina, žetva na najlošijim terenima je krenula sa prinosom od 1 t/ha, na pojedinim delovima atara će štete biti minimalne, i na tim površinama (oko 20 %) će biti zadovoljavajućeg roda od 7 i više t/ha - kažu stručnjaci iz Poljoprivredne stručne službe.

Foto: Telegraf

U zemljoradničkoj zadruzi "Sloga" ističu da je pšenica podnela dobro visoke temperature, dok je najlošije prošao kukuruz.

- Suncokret je negde doneo dobar prinos od 2700 kg/jutru, a imamo i jako loše parcele gde su prinosi bili oko 600 kg/jutru - rekao je Nikola Zeljković.

Foto: Telegraf

Suncokret je zasejan na 17.078 hektara, pod kukuruzom je 28.596 hektara i žetva je obavljena na 40% površina, soja je posejana na 2021 hektar, dok je šećerna repa na 1654 hekatara, a uljana repica na 450 hektara u opštini Kikinda i Novi Kneževac.

Daljinac

(Dragana Ivanić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Abc

    30. septembar 2017 | 12:01

    Kukuruz u odnosu na proslu god 70% manje.

  • Dragan

    30. septembar 2017 | 14:17

    Rod nikad manji a cena mala da nemoze biti gore.Urotili se svi protiv seljaka, jedino oni još nešto rade u ovoj zemlji pošteno, dok svi nešto muljaju. A subvencije kasne kao i obično.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA