≫ 

Mapa bogatstva Evrope: Srbija stoji kriminalno, najgore od svih iz bivše Jugoslavije, Island najbogatija zemlja?

Podaci globalne finasijske banke govore više od reči

  • 17

Kartograf Jakub Marian ilustrovao je mapu nakon brojnih istraživanja koja pokazuje kakva je finansijska situacija zemalja u Evropi. Prema brojkama s objavljene mape Srbija je najsiromašnija zemlja bivše Jugoslavije.

Većina evropskih lidera završila je pravo, a premijer Švedske je apsolutni šampion i izdvaja se od svih! (INFOGRAFIKA)

Podaci do kojih je došao Marian se zasnivaju na analizama "Credit Suisse", globalne finasijske kompanije koja je smeštena u Cirihu. Naime, u pitanju je integrisana globalna banka.

Jakub je na osnovu dostupnih podataka izmerio finasijsko stanje zemalja u Evropi. Na karti su predstavljena finasijska sredstva, nefinasijska imovina i zaduženja.

Mapa prikazuje srednju vrednost bogatstva koja je izvučena iz datih parametara, po glavi punoletne osobe u svakoj zemlji. Rezultati su iskazani u američkim dolarima.

Zemlje koje su označene zvezdicom nalaze se u lošijoj finasijskoj situaciji nego ostale, što je uglavnom posledica većih kreditnih zaduženja ili malih prosečnih primanja na mesečenom nivou.

Na vrhu liste nalazi se Island (445.000 dolara), Švajcarska (229.000 dolara) i Luksemburg (168.000 dolara). Prosečna vrednost u Velikoj Britaniji je 103.000 dolara.

Foto: jakubmarian.com

U lošijoj situaciji se nalaze Ukrajina (100 dolara) i Belorusija (900 dolara).

"Credit Suidde" meri prosečno bogatstvo u odnosu na kupovnu moć i dostupna finasijska sredstva.

Ipak, prema brojkama s objavljene mape Srbija je najsiromšanija zemlja bivše Jugoslavije.

Srbija se nalazi u "zlatnoj sredini" onih koji su označeni zvezdicom, tačnije, na listi smo zemalja koje se nalaze u lošijoj finasijskoj situaciji u odnosu kupovne moći, prosečnih primanja i zaduženja po glavi stanovnika.

Prema podacima s nedavno objavljene karte, Hrvatska je bogatija od svih zemalja bivše Jugoslavije - uz jedan očekivani izuzetak - Sloveniju, koja je otprilike 2,3 puta bogatija od Hrvatske. 

Brojke za istočni deo ex-Yu zemalja prikazane na karti takođe treba uzeti s rezervom jer se radi o procenama utemeljenim na podacima lošijeg kvaliteta, napominje autor karte. Što se pak tiče zemalja članica Europske unije, Hrvatska je pri samome dnu po bogatstvu.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 1999

    8. decembar 2017 | 12:24

    NOTORNA GLUPOST!!!!!

  • Betmen

    8. decembar 2017 | 15:25

    Zalosno sto je tacno vidim po ljudima kontejner je sve cesce mesto gde ljudi traze hranu

  • Marina

    8. decembar 2017 | 14:24

    Baš me interesuje šta bi predsjednik na ovo rekao. Vjerovatno bi nas ubedjivao svojim poznatim rječnikom u suprotno. Tužno, ali se plašim da će biti još gore.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA