≫ 

Jak dinar ne odgovara ljudima u ove 3 grupe: Pogledajte da li ste među njima

Koliko god proklinjali dinar kada je slab, ni jaka domaća valuta nije uvek dobra

  • 32

Iz dana u dan dinar je sve jači i jači, ali to ne ide svima na ruku. Dok građani trljaju ruke u nadi da će uvozna roba uskoror pojeftiniti, naši privrednici grcaju u mukama.

Dinar godinama nije bio ovako jak: Ako ste u mogućnosti, danas kupite evre

Ekonomista Mlađen kovačević objašnjava da jak dinar ide na ruku uvoznicima koji robu nabavljaju po nižim cenama, jer im u toj situaciji treba malo dinara za evro.

- Kako su uvozni proizvodi preplavili naše tržište, postoji mogućnost da veliki deo proizvoda pojefitini, od stranih slatkiša i drugih namirnica, pa sve do odeće, obuće i tehnike - objašnjava on.

Foto: Telegraf

Kovačević napominje da je jak dinar dobar i za sve one koji imaju kredite u evrima, jer im je potreban manji procenat plate za ratu. Jakom dinaru raduju se i oni koji imaju neku ušteđevinu u domaćoj valuti, a žele da je promene u evre, jer će danas za nju dobiti više evra nego ikada.

Evo šta se najviše izvozi, a šta se sve uvozi u Srbiju. Automobili dostigli milijardu evra

- Takođe, turistički aranžmani su jeftiniji, jer se i oni reklamiraju u evrima u svim zemljama sveta. To znači da je za one koji će da ih plate u dinarima oni sada biti jeftiniji nego prošle godine - kaže Kovačević.

Sa druge strane, oni koji trenutno prolaze najlošije su - izvoznici.

- Njima ne odgovara jačanje, već slabljenje domaće valute, kada za evre, praktično, dobijaju više dinara. Veći izvoz znači privredni rast, a kad privreda raste, raste i zaposlenost, tako da ovo jačanje dinara generalno nije zdravo za privredu - objašnjava on.

Jak dinara ne odgovara ni bankama, zaposlenima koji plate dobijaju u evrima, kao ni deviznim štedišama.

Daljinac

(Gorica Avalić/g.avalic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Misa

    26. februar 2018 | 18:43

    Moze dinar da bude i duplo jaci da za 60 dinara kupujemo evro ali, NIKADA u ovoj zemlji neće pasti cene. Ja sam za ovih svojih 50 godina doživeo samo povećanje cena i nekad neka tako beznačajna smanjenja da ih ne vredi pominjati.

  • Alex

    27. februar 2018 | 22:05

    Prosetajte po prodavnicama u Uscu i Delta City-ju, pa proverite i utvrdite koliko njih je umanjilo cene u njima zbog jaceg dinara u poslednjih godinu i vise dana. Nego su sve cene iste ko i kada je euro bio 122-123 dinara.

  • Kakva elita

    26. februar 2018 | 19:52

    Ovo je vestacki jak dinar,i ide u korist uvoznika a na teret izvotnika.Kako god da se dinar drzi,cene oduvek klize na gore.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA