Tramp uvodi carinu na uvoz kineske robe? Kinezi najavili oštar odgovor iz Pekinga

Na udaru Trampovih carina verovatno će se naći kineske visoko-tehnološke kompanije

  • 6

Američki predsednik Donald Tramp razmatra uvođenje carina na uvoz kineske robe vredan 60 milijardi dolara, a prvenstveno će se fokusirati na sektor tehnologije i telekomunikacija, javlja britanska agencija Rojters pozivajući se na dva izvora upoznata sa situacijom.

Tramp u prvoj poseti Kaliforniji: Sačekali ga demonstranti, ali on ne odustaje od zida na granici sa Meksikom (FOTO)

Na udaru Trampovih carina verovatno će se naći kineske visoko-tehnološke kompanije kako bi se, prema ocenama Rojtersa, Kina kaznila za investicionu politiku koja prisiljava američke kompanije da odustanu od svojih tehnoloških tajni u zamenu za dovolu da posluju u Kini.

Konačan popis carina bi mogao obuhvatiti čak 100 proizvoda, prenose svetski mediji.

Foto: www.pixabay.com

Kina ima 375 milijardi dolara suficita u trgovini sa SAD, a smanjenje tog nepovoljnog odnosa jedan je od glavnih ciljeva Trampa, koji je još u kampanji za predsednika zastupao protekcionističku politiku. Njegova prva akcija nakon stupanja na dužnost bilo je povlačenje SAD iz trgovinskog pakta poznatog kao Transpacifičko partnerstvo.

Carine na uvoz čelika i aluminijuma, koje je Tramp uveo prošle nedelje, relativno su beznačajne u odnosu na ukupni uvoz i izvoz, ali direktno carinsko "gađanje" Kine moglo bi da izazove oštar odgovor Pekinga, upozoravaju analitičari.

Foto: Pixabay

- Ako je to ozbiljno, Kinezi će se osvetiti. Ključno je pitanje hoće li SAD odgovoriti na kinesku odmazdu - smatra Derek Sizors, stručnjak za trgovinske odnose s Kinom iz istraživačke organizacije "Amerikan enterprajz institut".

- To bi uplašilo tržišta akcija - kaže Sizors, ali upozorava da bi se sa zaoštravanjem sukoba položaj Kine pogoršao, budući da joj je trgovinski suficit sa Amerikom važan.

- Želja da SAD prekine veliki trgovinski sukob bila bi podsticaj Kinezima da pregovaraju - dodao je on.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA