Berze su poludele posle Trampovog uvođenja taksi Kini, a da li će ovaj rat uticati i na Srbiju?

Teško je verovati da će do većeg carinskog sukoba doći jer tu svakako ne bi bilo dobitnika, smatraju stručnjaci

  • 0

Finansijska tržišta su odmah reagovala na vest da je američki predsednik Donald Tramp ispunio obećanje i uveo nove takse Kini, na šta je ona odmah odreagovala i uvela recipročne mere.

Indeks japanske berze Nikei 225 je skočio za 1,4 odsto, dok je Kompozitni indeks na berzi u Šangaju ojačao za 0,7 odsto, a honkoški Hang Seng za 0,8 odsto.

Amričke tarife odnose se na 818 proizvoda iz Kine čiji uvoz vredi 34 milijarde dolara, dok Kina još nije saopštila kolike će biti njihovi nameti robi iz SAD.

Ali, šta to znači za Srbiju i da li će i do nas doći efekti ovog rata? 

Nenad Gujaničić, broker kompanije "Momentum sekjuritis" objašnjava da je naša privreda prilično sitna u evropskim i globalnim okvirima, ali je svakako integrisana u svetske privredne tokove, što znači da će osetiti veće poremećaje na tržištu.

- Eventualni carinski rat između najvećih ekonomskih blokova u svetu (SAD, EU i Kina), svakako bi se negativno odrazio i na naše privredne tokove, naročito na grane koje imaju izraženu spoljnotrgovinsku aktivnost kao što su auto sektor, metalski kompleks, industrija čelika...- objašnjava Gujaničić.

On napominje da je sada teško oceniti eventualne posledice.

- Sve dosadašnje mere koje su donele globalne sile bile su u funkciji dobijanja što bolje pregovaračke pozicije. Teško je verovati da će do većeg carinskog sukoba doći jer tu svakako ne bi bilo dobitnika - kaže sagovornik Telgrafa.

(G. Avalić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA