≫ 

A, B, C, D, E, S, SS: Šta znače ove oznake na jajima i kako da budemo sigurni da ne kupujemo mućak?

Ako se nađemo u inostranstvu, zbuniće nas što se na jajima nalaze oznake koje možemo da vidimo i na odeći

  • 6

Liči k'o jaje jajetu! Ova izreka odomaćila se u narodu, ali kada bi ljudi znali koliko se jaja razlikuju među sobom, ne bi je više nikada upotrebili.

Kada kupujemo jaja, najčešće ćemo da izaberemo ona za koja nas prodavac ubedi da dolaze od "srećnih koka" koje po ceo dan trčkaraju po dvorištu i hrane se zrnevljem.

OPASNO PO ZDRAVLJE: Meso, jaja i sir nikako ne smete da čuvate u ambalaži u kojoj ste ih kupili

Kako je ovakvih jaja na tržištu sve manje primorani smo da pažnju obratimo i na neke druge parametre, od kojih mnoge ne razumemo, iako vrište sa deklaracija.

Na svakoj kutiji jaja imamo dva seta oznaka. Jedan se odnosi na kvalitet i označava se sa A i B, gde A označava sveža jaja, a B rashlađena, koja su pre prodaje mogla da se čuvaju i do šest meseci i mahom namenjena za industrijsku preradu.

Foto: Telegraf

Kada odaberemo A, onda nailazimo na drugi skup obeležja. Jaja su, po veličini, podeljena u sedam klasa - SS, S, A, B, C, D, E - između kojih je razlika u pet grama, pri čemu je SS najkrupnije jaje i teži više od 70 grama, a E ima manje od 45 grama. Nedavno se pojavila i kategorija „laki jaja“, koja su teža od 80 grama, ali se jaja teža od 70 grama retko mogu naći u radnjama.

Ako se nađemo u inostranstvu, zbuniće nas što se na jajima nalaze oznake koje možemo da vidimo i na odeći. Tako su S jaja mala i teže manje od 53 grama, M su srednja i teška do 63 grama, L velika do 73 i XL najveća i idu iznad 73 grama.

Jaje mora da ima okruglo žumance, Foto: Pixabay.com

Proizvođač jaja Miroljub Milićević objašnjava da jaje mora da ima pravilan oblik.

- Ako vidite jaja koja su šiljasta, okrugla ili grbava izbegavajte ih. Ukoliko kupite prljavo jaje, nemojte da ga perete, već ih blago očistite suvom krpom. Jaje dobrog kvaliteta ima loptasto žumance manjeg prečnika i gusto belance koje pokriva malu površinu. Sa druge strane, jaje lošijeg kvaliteta ima pljosnato žumance i vodenasto belance - objašnjava Milićević.

U udruženjima za zaštitu potrošača napominju da svako od nas ima pravo da u prodavnici izmeri pakovanje jaja kako bi proverio da li težina odgovara klasi naznačenoj na kutiji.

VIDEO: Američka ulična hrana- Cheese Dog

(Gorica Avalić/g.avalic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Inkvizitor

    20. jul 2018 | 14:22

    Za vreme Jugoslavije svako jaje je bilo označeno sa slovom malim crvene boje koje dolazi sa registrovanih farmi a označavalo je klasu. U "s" klasu ili standard bila su jaja istih ili približno istih oblika ili težine. E tada se vršila kontrola a sada pomoli se pa se nakrkaj.

  • Vladan

    20. jul 2018 | 13:54

    Hvala za članak. Oduvek me je zanimalo šta tačno znače oznake, a nikada se ne setim da proverim.

  • Bfklja

    20. jul 2018 | 15:10

    Ipak se okrece, 80- tih ii9o- tih godina imali smo jaja po kategorijama, clasa A i B su uglavnom bila za domacinstvo,a C i D za slasticare i bila su uglavnom ispravna za ishranu. Tih godina su se pojavila i jaja klase SS, S. i studentska jaja koja su imala 2 zumanjca. Jaja klase S i SS su imala suvise meku ljusku pa nisu nasla siru primjenu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA