Ipak dobre vesti: Marković najavio da Fijat Krajsler ostaje u Srbiji

Koliki će biti iznos državne pomoći za FCA u novom ugovoru sa ovom kompanijom za sada nije poznato

  • 2

Predsednik Saveza samostalnog sindikata "Fijat Krajsler automobili Srbija" Zoran Marković ne očekuje da personalna promena izvršnog direktora na čelu kompanije "Fijat Krajsler" promeni osnovne smernice poslovanja, piše današnja "Politika".

Jubilej u Kragujevcu: Za nepunih 6 godina izrađeno 500.000 FIAT-a 500L

- Najavljeno je da ''Fijat Krajsler'' ostaje u Srbiji, što znači da će novi ugovor biti potpisan i da nema razloga za brigu - rekao je Marković, nakon što je Majkl Menli zamenio Serđa Markionea na mestu izvršnog direktora te kompanije.

Prema njegovom mišljenju Markione je obeležio jednu eru u poslovanju ove kompanije u Kragujevcu.

Zoran Marković Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Marković ocenjuje i da fabrika u Kragujevcu trenutno ima veće brige od toga ko upravlja kompanijom na globalnom nivou, a to su uposlenost, broj radnih dana, uslovi rada....

"Politika" podseća da je Markione pre mesec i po dana objavio petogodišnju poslovnu strategiju kompanije "Fijat Krajsler'', kojom se predviđa da ovaj auto-gigant nastavi sa proizvodnjom "fijata 500-L" u Kragujevcu, te postavlja pitanje da li će njegov odlazak promeniti biznis planove ove kompanije i ima li Srbije u beležnici njegovog naslednika Majkla Menlija.

Kako navodi, kada se pogleda finansijski izveštaj FCA, vidi se da su poslovni prihodi u 2017. godini pali za više od 20 milijardi dinara, što je oko 170 miliona evra.

Novi model Fijat 500 L Foto: Tanjug/Zoran Žestić

"Kompanija je ipak ostvarila neto dobit od 2,13 milijardi, što je negde na nivou rezultata iz prethodne godine. Međutim, tokom prethodne godine znatno su smanjena i izdvajanja iz budžeta za ovu kompaniju", ukazuje list.

U finansijskom izveštaju, dodaje, navodi se da je 2016. godina društvo priznalo i dodatne podsticaje u iznosu od 1,25 milijardi dinara, koje je uputila Vlada Srbije u skladu s Dopunjenim i izmenjenim ugovorom o zajedničkom investicionom ulaganju.

"Koliki će biti iznos državne pomoći za FCA u novom ugovoru sa ovom kompanijom za sada nije poznato. Pogotovo što je prethodni potpisan pre nego što je stupio na snagu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, kojim su strogo definisana pravila za državnu pomoć.

U međuvremenu, Srbija je i zakonodavstvo uskladila sa evropskim, pa je pitanje i da li je to i u kom obimu moguće po našem Zakonu o kontroli državne pomoći", zaključuje "Politika".

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Niko

    24. jul 2018 | 10:26

    Kakve pomoci drzave fijatu???pa za sta da im se pomaze ljudi sta je sa vama???

  • Grga Pitić

    24. jul 2018 | 11:14

    Ne znam samo za koga je dobro što ostaju!?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA