≫ 

Srpkinje se žale zbog porodiljskog bolovanja, a evo kolika je naknada u Americi, Nemačkoj i Holandiji

Američke majke kao da ne postoje u svojoj zemlji

  • 61

Maksimalni iznos koji će majke u Srbiji dobijati tokom porodiljskog bolovanja biće povećan sa tri prosečne plate na pet, odlučeno je kao odgovor je na kritike žena koje ostvaruju velike zarade, a kojima je naknada za vreme porodiljskog bolovanja, prema Zakonu o finansijskoj podršci porodici, u prvi mah bila ograničena na tri prosečne plate, odnosno na oko 1.200 evra.

Minimalac se još ne zna koliki će biti, a ovakav je odnos prema novim majkama u drugim zemljama.

Stiže odluka kao odgovor na kritike žena sa velikim zaradama: Iznos tokom porodiljskog bolovanja povećan sa 3 na 5 prosečnih plata

Trajanje porodiljskog odsustva u Češkoj je 110 nedelja, a majke dobijaju 70 odsto zarade za prvih 28 nedelja, a 45 odsto od 29. nedelje.

U Nemačkoj je 58 nedelja, ali je plata celokupna zarada prva tri i po meseca, a smanjuje se na 65 odsto primanja do kraja odsustva.

Vremenski je gore u Kini, na 14 nedelja, ali je 100 odsto plate sve vreme na računu novopečenih majki. U Evropi najkraće uživaju Holanđanke, ali za 17 nedelja sa bebom imaju celu zaradu. Dankinjama odsustvo traje godinu dana,a zarada im je skoro prepolovljena, te imaju 55 odsto ranijeg dohodka.

Najnepovoljnije bi bilo u Americi, gde je odsustvo svega 12 nedelja i na sve to majke ne primaju platu.

(Telegraf.rs/G. Avalić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Yo

    15. septembar 2018 | 09:25

    I usudjujete se da se poredite sa ovim zemljama??? Znači da budemo zadovoljne sa 2000 dinara mesečno, dosta nam je?!?!?!

  • ...

    15. septembar 2018 | 09:17

    Ne uporedjujte nas sa njima zivota vam, tu otac ima lepu platu, kod njih je kozmetika za bebe jeftinija, a i drugaciji su standardi u svemu.

  • pop

    15. septembar 2018 | 09:23

    Bas intiligentno uporedjivanje,Nemacka,Holandija,Amerika sa Srbijom.U tim zemljama zene zarade na dan kolko nase Jadnice za ceo mesec.Mogu da si priuste sta hoce,nase se bore samo da prezive.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA