≫ 

Novi sporazum potpisan u Kini donosi 10.000 radnih mesta u Srbiju: Gradi se Industrijski park u Borči vredan 220 miliona evra (FOTO)

- Kada pređete Pupinov most sa leve štrane, u sledećih par godina nići će ogroman industrijski park na 320 hektara - rekao je Siniša Mali

  • 90

Ministar finansija Srbije Siniša Mali potpisao je danas sa kineskom kompanijom CRBC u Pekingu sporazum o izgradnji Industrijskog parka prijateljstva u Borči, koji će Srbiji doneti ukupnu investiciju u visini od dve milijarde evra.

Nova EU investicija u Srbiji: Preuzimaju finansiranje Naučno-tehnološkog parka u Beogradu (FOTO)

Mali je, u izjavi Tanjugu, nakon potpisivanja sporazuma, rekao da se radi o još jednom velikom ugovoru za Srbiju.

- Kada pređete Pupinov most sa leve štrane, u sledećih par godina nići će ogroman industrijski park na 320 hektara. Park koji treba da privuče preko 1.000 kineskih kompanija. To je, kada smo računali sa CRBC, kompanijom koja će investirati u park, da otvori skoro 10.000 novih radnih mesta. Biće to najveći kineski industrijski park u Evropi. Biće upravo u Srbiji, Beogradu, kako bi sve kompanije koje dolaze iz Kine u Evropu privukli da dođu kod nas - objasnio je on.

Kada pređete Pupinov most sa leve štrane, u sledećih par godina nići će ogroman industrijski park na 320 hektara-FOTO: TANJUG / DRAGAN KUJUNDZIC

Mali je kazao da će CRBC investirati oko 220 miliona evra u Industrijski park prijateljstva, a, ako se uzmu u obzir sve kompanije koje će doći, ukupna investicija iznosiće oko dve milijarde evra.

- Ogromna investicija, sjajna vest za građane Beograd i Srbije. Polako ali sigurno vidite kako kroz projekte i sa kineske strane i ostalih zemalja podižete vaš BDP, stvarate realnu osnovu da budete optimisti da ćete, nakon što smo vicešampioni po rastu u prvih šest meseci ove godine u Evropi, postati šampioni. Upravo ovakvi projekti doprinose tome - rekao je on.

Mali je istakao da je prezadovoljan i da sada ostaje da se u narednim mesecima definiše tačan broj kompanija i kompanije koje će doći, a da vlada krene da ulaže u infrastrukturu, te Kinezi polako da grade jednu po jednu fabriku.

CRBC investirati oko 220 miliona evra u Industrijski park prijateljstva-FOTO: TANJUG / DRAGAN KUJUNDZIC

- Imamo stvarno razloga da budemo optimisti za godine pred nama - ocenio je on.

JAČANJE SARADNJE IZMEĐU NBS I KINESKOG BANKARSKOG REGULATORA

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković i predsednik Kineske regulatorne komisije za bankarstvo i osiguranje (CBIRC) Guo Šućing potpisali su danas u Pekingu Memorandum o razumevanju između ove dve institucije.

Očekuje se da Memorandum o razumevanju podstakne saradnju finansijskih sektora Kine i Srbije, kao i razmenu ideja i iskustava naročito u oblasti bankarstva i osiguranja.

Guverner Tabaković istakla je prilikom potpisivanja da je današnji susret, organizovan u okviru posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića i srpske državne delegacije Kini, još jedna potvrda uspešne saradnje dve prijateljske zemlje, saopšteno je iz NBS.

Posebno nam je važna podrška koju Kina pruža našoj zemlji u procesu ekonomskih reformi i kroz ulaganja u projekte od velikog značaja-FOTO: TANJUG / DRAGAN KUJUNDZIC

- Posebno nam je važna podrška koju Kina pruža našoj zemlji u procesu ekonomskih reformi i kroz ulaganja u projekte od velikog značaja, čime pomaže da Srbija ostvari ekonomski rast - rekla je guvernerka i naglasila i da NBS daje pun doprinos intenziviranju ekonomske saradnje sa Kinom.

- Tako smo decembra 2014. doneli odluku o uvođenju kineskog juana na listu valuta kojima se može trgovati na deviznom tržištu, juna 2016., zaključili smo bilateralni svop aranžman sa centralnom bankom Kine, dok smo novembra 2017. potpisali Memorandum o razumevanju sa Čajna JunioPej - podsetila je.

Kineska regulatorna komisija za bankarstvo i osiguranje (China Banking and Insurance Regulatory Commišion - CBIRC) je jedinstveno regulatorno telo nadležno za superviziju banaka i osiguranja, nastalo spajanjem dva ranije postojeća odvojena regulatorna tela - regulatornog tela za superviziju banaka Kine sa regulatornim telom za superviziju u oblasti osiguranja.

Memorandum o razumevanju odnosi se na međusobnu saradnju dva regulatora, kroz razmenu podataka i informacija u oblasti supervizije banaka i osiguravajućih društava, a u cilju međusobnog održavanja efikasnosti bankarskih sistema država članica.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gale

    18. septembar 2018 | 10:34

    Ogroman je značaj saradnje sa Kinom.

  • Nela

    18. septembar 2018 | 10:39

    Šta reći osim,čestitamo.

  • Miljana

    18. septembar 2018 | 09:55

    Veliki broj radnih mesta govori da je ce Srbija u buducnosti imati sve manju nezaposlenost.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA