Zašto se uopšte nosi "nanog(v)ica": Kućni pritvor je sve češći, a evo kako to u praksi funkcioniše

Onaj ko sa nanogicom u svom dou čeka prvostepenu ili pravsnažnu presudu - nije osuđivan

  • 1

Važno je naglasiti da je kućni zatvor blaža kazna zatvora za osude do godinu dana, dok je kućni pritvor bezbednosna mera do upućivanja okrivljenog na robiju.

Monstruozni otac iz Rume koji je silovao svog sina umro u najgorim mukama u zatvoru

Onaj ko sa nanogvicom u svom dou čeka prvostepenu ili pravsnažnu presudu - nije osuđivan.

U Srbiji je prva kazna kućnog zatvora s nanogvicom započeta 1. januara 2011. godine. Prosečno trajanje ovih kazni je osam meseci.

Najčešće je reč o krivičnim delima iz oblasti saobraćaja, sitne kazne, zloupotrebe narkotika. 

U kućnom pritvoru bili su i biznismen Miroslav Bogićević, vlasnik "Nibens grupe", sudija Branislav Blažić, svedok saradnik Ljubiša Buha Čume, baletan Goran Stanić...

Nanogvice su zaradili i saučesnici u aferi "kantrimen" kao i Maja Adrovac. optužena da je pomagala pucaču na Milana Beka.

Printskrin: Youtube/NewUVegas

- U kući gde se služi kazna, aparat koji je prijemnik uključuje se u utičnicu telefona, a nanogica je odašiljač. U Upravi za izvršenje krivičnih sankcija, postoji server preko koga se komunicira sa elektronskom opremom koja se nalazi u stanu osuđenog. Onog momenta kada prekorači dostavljeni krug kretanja, stiže obaveštenje, objašnjavaju u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija kako funkcioniše nanogica.

Kazna za pokušaj bekstva iz kućnog pritvora ili skidanje nanogvice predviđene su rigorozne kazne koje izriču nadležni sudovi. 

Prema podacima Uprave za izvršenje krivičnih sankcija prošle godine je samo šestoro ljudi prekršilo pravila kućnog pritvora.

Postoji nedoumica u korišćenju reči "nanogica" ili "nanogvica". Prema analogiji s rečju narukvica kažemo  -nanogvica a reč u ovom obliku postoji u "Rečniku srpskohvrtkog književnog jezika" u izdanju Matice sprkse iz 1990. godine.

(Telegraf.rs/Politika)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA