Monstrumi iz Srbije koji su izbegli kaznu za najveće zločine: Njihova lica niko neće zaboraviti iako ne trunu u zatvoru!

U Specijalnoj zatvorskoj bolnici u Beogradu je trenutno 312 lica na meri psihijatrijskog lečenja i čuvanja. Nikola Radosavljević i Danijel Jakupek su teški zločinci za koje je specijalnim veštačenjem utvrđeno da su neuračunljivi

  • 23

Ubica iz Rakovice, Marko Nikolić koji je 12. jula u Centru za socijalni rad, ubio sina Mihaila (4) i suprugu Maju Đorđević mogao bi na osnovu sudskog veštačenja da bude proglašen neuračunljivim, i tako izbegne suđenje za monstruozan zločin.

Više tužilaštvo u Beogradu, koje vodi istragu protiv Nikolića, uskoro će naložiti njegovo neuropsihijatrijsko veštačenje, koje je temelj za vođenje krivičnog postupka protiv njega.

Monstrum iz Rakovice možda uopšte ne bude robijao! Smislio je NAJODVRATNIJU STVAR i pokušava da izbegne zatvor

Sa druge strane, ako se veštačenjem utvrdi da je Nikolić potpuno zdrav, preti mu kazna zatvora od 40 godina. 

Kako dane u zatvoru provode surove ubice dece u Srbiji: Stigle su ih najveće kazne (FOTO)

Vođeni ovim tragom, proverili smo koliko zatvorenika koji su izvršili težak zločin, za koje je zaprećena zatvorska kazna od minimum 20 godina, ne izdržava kaznu u zatvoru, već u zatvorskoj bolnici, zbog toga što je utvrđeno da su u trenutku zločina bili neuračunljivi.

- U Specijalnoj zatvorskoj bolnici u Beogradu je trenutno 312 lica na meri psihijatrijskog lečenja i čuvanja. Nikola Radosavljević i Danijel Jakupek su dva zatvorenika, koji su počinili zločin za koji preti maksimalna zatvorska kazna, i nalaze se u zatvorskoj bolnici - rekli su za Telegraf u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija.

Foto: MUP Srbije

* Danijel Jakupek (36), avgust 2007. godine iskasapio dečaka Luku Opačića i njegovog ujaka Vasilija 

Zločin se dogodio u kući ubice, u Beogradskoj 44, gde je Jakupek u kadi raskomadao telo dečaka bonsekom, ubivši ga prethodno nožem.

Delove tela dečaka spakovao je u plastične kese i bacio ih na obalu reke. Isto je učinio i sa Vasilijem. Policija je u pretrazi terena našla i oružje koje je korišćeno, a koje je bačeno u Dunav zajedno sa buretom i koje je bilo skriveno.

Tri dana prošla su bez traga i glasa od dečaka i mladića, da bi uveče 30. avgusta policija na obali Dunava najpre pronašla Lukino telo - bez glave, nogu, desne ruke i leve šake - a već sutradan ujutru 500 metara nizvodno u vodi obezglavljenog i njegovog ujaka Vasilija.

U potrazi je, inače, učestvovao i Jakupek. Dva dana kasnije, 1. septembra, Jakupek je bio uhapšen. Čim su mu stavljene lisice priznao je zločin.

* Nikola Radosavljević, jul 2007. godine, lovačkom puškom ubio devet komšija i ranio dvoje

Tog 27. jula 2007. godine Radosavljević je ubio devet komšija i ranio dvoje u selu Jabukovac kraj Negotina. Žrtve krvavog pira Nikole Radosavljevića: Draginja (55) i njen suprug Branislav Borongić (57), Dragan Đorđević (22), njegov otac Veljko (58) i baka Marina (78), Branislav Badejević (31), Srđan Badžikić (15), Jelica Banković (37) i Anika Čogić (62).

Foto: MUP

Neuropsihijatri su utvrdili da je jedan od najvećih masovnih ubica u istoriji Srbije pati od akutne paranoidne psihoze sa osećajem ugroženosti i stalnim umišljajem kako neko hoće da mu naudi, koji su pratile sumanute ideje o magiji, u ovom slučaju vlaškoj magiji.

PROCEDURA KOJOJ PODLEŽE OPTUŽENI ZA TEŠKO KRIVIČNO DELO:

U slučaju da komisija veštaka zaključi da je lice bilo neuračunljivo u trenutku izvršenja krivičnog dela, svoje mišljenje dostavlja sudu.

Sud može da uvaži mišljenje, a može da traži i superveštačenje. Ako uvaži mišljenje komisije, donosi rešenje kojim se izriče mera psihijatrijskog lečenja i čuvanja.

Kad rešenje postane pravosnažno, lice se smešta u Specijalnu zatvorsku bolnicu u Beogradu - navode u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija.

Ministarka bez portfelja, Slavica Đukić-Dejanović, bivša direktorka psihijatrijske ustanove "Laza Lazarević" navodi da je veštačenje u ovakvim slučajevima vrlo ozbiljan posao, kome pristupa čitav tim stručnjaka, koje je nemoguće prevariti:

Foto: Tanjug/Rade Prelić

- Kada se dogodi takav zločin sud traži veštačenje, a to je pomoć stručnjaka medicinske i psihijatrijske struke, da da odgovor na pitanje da li je osoba u vreme činjenja radnje bila svesna svojih postupaka i posledica koje proističu iz toga. Tu radi čitav tim eksperata, psihijatara, sudskih psihijatara, forenzičara, psihologa, i oni uvek rade timski.

Tu se uzimaju u obzir sledeće stvari: Kako je osoba funkcionisala pre predmetnog događaja, šta je prethodilo slučaju, i procenjuje se, što je veoma važno, da li osoba iz razloga bolesti, može ponoviti iste ili još teže radnje. Ideja je da se odvoje osobe koje su mentalno bolesne, od osoba koje su svesne postupaka i posledica koje čine.

Za iskusne veštake ovo je vrlo ozbiljan zadatak, ali uradiv, koji sam i sama 30 godina obavljala - zaključuje Đukić-Dejanović za Telegraf.

(I.Lazić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Victoria

    23. avgust 2017 | 22:30

    Ako ne ude on u zatvor neka ide sudija koji je jadnu zenu osudjivao zbog toga sto nije monstrumu dopustala da vidi dete koje je na kraju ubio.Takodje da se pohapse nadlezni u centru za socijslni rad.

  • Gogi

    23. avgust 2017 | 22:55

    Kako to sebi ne nanese povrede ili se ubije ako je ne uracunljiv vec drugome nanese bol i patnju. Sve se to zakuva kasnije sa advokatima i oni ih uce sta treba da rade i kako da se ponasaju da bi izbegli masimalne kazne.

  • Danijel

    23. avgust 2017 | 21:46

    Taj Jakupek je uspeo i da ubije i raskomada o odnese i baci tela i bure u dunav i da boze moj trazi sa policijom te iste i sve to boze.moj NEURACUNLJIV. Ma koga vi zezate i folirate

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA