≫ 

Sveštenik odbio da sahrani troje dece, koja su izgorela u požaru... Razlog je razumljiv samo crkvi

Građani su revoltirani zbog ovakve odluke sveštenika, ali se velikodostojnici SPC slažu sa njim

Pravoslavni sveštenik iz Bača odbio je da sahrani i održi opelo na seoskom groblju tragično nastradaloj osmomesečnoj Isidori, Nikoli (2) i Nikolini (4) Ramadani iz Vajske kod Bača jer deca nisu bila krštena.

TRAGEDIJA U VOJVODINI: Izgorelo troje dece, roditelji radili na njivi kad je izbio požar

Građani su revoltirani zbog ovakve odluke sveštenika, ali se velikodostojnici SPC pravdaju kanonima SPC.

Dimitrije Kalezić, profesor i bivši dekan Bogoslovskog fakulteta u Beogradu, kaže da je to u skladu s pravilima Crkve.

- Opelo se obavlja samo za članove SPC. Dete koje nije kršteno nije član. Jednostavno, mora se biti član Crkve da bi se obavljali crkveni obredi.

Ta deca, nažalost, nisu tajnom krštenja uvedena u taj krug - objašnjava Kalezić.

Protojerej-stavrofor Branko Mitrović, paroh i starešina crkve u Žarkovu isto misli i kaže da je izuzetak moguć samo u slučaju da je nad detetom obavljeno znamenje.

- To je postupak koji se primenjuje neposredno nakon rođenja deteta. Ono tada dobija ime do krštenja i u slučaju smrti moguće je kratko opelo - objašnjava Mitrović.

Deca su stradala u subotu, kad je u njihovom porodičnom domu izbio požar. Marija Ramadani, majka dece, u tom trenutku se nalazila u dvorištu, tridesetak metara od kuće, dok je otac Zoran bio na poslu.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mića iz kafića

    22. septembar 2017 | 23:41

    Crkva trenira strogoċu na maloj deci i običnom narodu. A nemaju toliko volje da počiste svoje redove od raznih poroka i dekadencije.

  • Ђура

    22. septembar 2017 | 18:16

    Држали им опело или недржали исто је.Нема веће трагедије кад родитељи одједном изгубе троје деце.Црква је у овој причи потпуно небитна.

  • Spiridon

    22. septembar 2017 | 19:27

    U svakome zakonu postoji neka "rupa" i mnogo šta se može tumačiti na razne načine. Da crkva ima više sluha za svoje vernike našla bi ona neko zadovoljavajuće rešenje i za ovakve situacije. Ali crkva i ovako pokazuje da se veċ odavno udaljlia od ljudi i da nema sluha za razne životne situacije.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA