Giška će posle ovoga za mene i ostale biti Sveti Đorđe! Saborac o netaknutom, iskopanom telu komandanta

- Bio je isti onakav kakvog smo ga u septembru 1991. zatekli na krevetu pored majke Milene - kaže Miško Janković, komandant Ravnogorskog odreda Srpske garde, prijatelj i saborac Đorđa Božovića Giške

  • 34

Kada su otkopali sanduk, Giška je bio isti onakav kakvog smo ga u septembru 1991. zatekli na krevetu pored kog je bila njegova majka Milena. Imao je rupe umesto očiju, ali kompletna fizionimija je sačuvana. Njegov oblik lica, čelo isto... Božje čudo! Giška će posle ovoga za mene i ostale saborce biti Sveti Đorđe, kaže Milan Miško Janković, komandant Ravnogorskog odreda Srpske garde, prijatelj i saborac Đorđa Božovića Giške.

Giškino netaknuto telo je božje čudo! Bio je vernik i veliki pokajnik: Fudbaler Vujadin Savić o svom rođaku

Šok na groblju kada je iskopano Giškino telo: Nije istrulilo ni posle 26 godina, a njegovoj sestri odjekuju u ušima reči - biću jači mrtav nego živ!

On je neposredno pre sahrane u Crnoj Gori video netaknuto Giškino telo.

- Slavica, Giškina sestra, u petak mi je odmah poslala poruku da je njegovo telo netaknuto. Odmah sam javio našim saborcima i oni su jednako bili iznenađeni. Uverio sam se u to u Crnoj Gori, na groblju Martinika, jer nisam mogao da prisustvujem ekshumaciji. Usledio je šok. Sav sam se bio naježio. Nisam mogao da zaspim posle sahrane u subotu uveče. Bila je takva da je teško mogu opisati, ono je trebalo doživeti i videti. Takvo poštovanje... Najvažnije je da je ispunjena poslednja Giškina želja da počiva na tom groblju - priča Giškin prijatelj za Kurir.

Janković se sa setom priseća prijateljstva sa Đorđem Božovićem, sa kojim je delio dobro i zlo.

Foto: e-stock/Milos Rafailovic

- Za mene je Đorđe bio čovek u pravom smislu te reči, jer boljeg i harizmatičnijeg od njega nisam sreo. Bio je pravedan, pošten, sušta dobrota... I kad je bio ljut, bio je pravičan. Njegovo netruležno telo mi je potvrda i opovrgavanje pojedinaca koji nisu bili na ratištu sa nama, a pričali su svašta, svakakve gluposti. Ovo će svako tumačiti različito, ali ko veruje, ovo je za njega božje čudo - rekao nam je Janković.

Zajedno se borili

On objašnjava da je kobnog 15. septembra 1991, kada je Giška poginuo, takođe bio na ratištu u Gospiću.

Printskrin: Youtube/RUDAR 7

- U tom trenutku nismo bili na istom položaju. Za njegovu pogibiju sam čuo kasnije, pa u tom trenutku nisam video njegovo telo. Potom sam otputovao za Beograd i otišao u Giškinu kuću da izjavim saučešće. Ležao je u krevetu, na grudima mu je bio krst, a pored njega je plakala majka Milena. Takvog kakvog sam ga zapamtio, video sam ga i 26 godina kasnije, njegovo telo bilo je netaknuto, kao i taj krst - priča Janković, koji je ostao nepokretan kada ga je na ratištu pogodio dumdum metak.

Premeštaj Giškinog tela u porodičnu grobnicu obavljen je u subotu u selu Kuči u Crnoj Gori, a sahrani su prisustvovale brojne poznate ličnosti iz Srbije i Crne Gore, koje su došle da odaju počast ubijenom Božoviću.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • KARUDIJAN.

    17. oktobar 2017 | 19:58

    Jedan,jedini neponovljivi srpski vitez.Djordje Bozovic GISKA.Vecna ti slava junace.

  • Janko

    17. oktobar 2017 | 20:02

    DjORDJE SRBINE!!!VECNA SLAVA!!!

  • Pa rek'o sam

    17. oktobar 2017 | 23:37

    Koliko je vasa vera nerealna i besmislena, kad kriminalce i olose poredite sa svecima.Probudite se i shvatite realnost.Bas me briga za olosa i kriminalca pa taman da mi je brat rodjeni.Nije patriotizam ako kriminalac kolje nevine civile u ratu,patriotizam je voleti svoju zemlju i prezentovati je u pozitivnom smislu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA