49 amnestiranih zatvorenika uskoro na slobodi: Srbija nema mesta u zatvorima

Pored njih još 2.898 osuđenika će ili biti oslobođeno, ili će dobiti manje kazne pod uslovom da nisu počinili teška krivična dela

  • 10
Zatvorenik, Čuvar, lisice, rešetke, A Prison Guard Leading a Prisoner Along a Corridor Foto: Profimedia/Corbis

Amnestirani zatvorenici, njih 49, izaći će ranije iz zatvora i to do kraja 2019. godine. Pored njih još 2.898 osuđenika će ili biti oslobođeno, ili će dobiti manje kazne pod uslovom da nisu počinili teška krivična dela.

OVAKO SADA KAŽNJAVAJU CINKAROŠE: Noževi otišli u istoriju, povrede se nanose nečim mnogo brutalnijim

Zatvorenicima će biti smanjene kazne na osnovu Zakona o amnestiji, koji je usvojen 8. novembra 2012. godine.

Srbija ne planira nove amnestije zatvorenika, prema nezvaničnim informacijama, jer je u planu da se u narednih dve ili tri godine izgrade novi zatvori.

Nakon toga će biti dovoljno mesta za osuđenike i pritvorenike.

Vlada Srbije je objasnila prilikom usvajanja Zakona o amnestiji da će biti obuhvaćeno oko 2.900 osuđenika od ukupno 8.000. Vlada je prognozirala da će se na ovaj način uštedeti oko osamsto miliona dinara, piše Dnevnik.

Foto: Profimedia

Oni koji su na dan stupanja na snagu zakona, bili prvi put pravosnažno osuđeni na tri meseca, potpuno su oslobođeni od kazne zatvora. Onima kojima je izrečena kazna od tri do šest meseci, ona je prepolovljena.

Oni koji su pravosnažno osuđeni za teško ubistvo, ubistvo i teške slučajeve razbojničke krađe i razbojništva oslobođeni su deset odsto izrečene kazne.

Video-snimak zašto ljudi više ne reaguju na nasilje, pogledajte ispod:

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dača

    22. januar 2018 | 12:26

    Samo treba da im se naprave fabrike pored zatvora da se nesto proizvodi i da sami sebe odhranjuju a ne da zive na racun drzave.Dzaba njima specijalni zatvori kad on unutra bolje zivi nego pola stanovnistva Srbije na slobodi.Nego drveni cekic u ruke pa da tuca kamen,da mu se mozak ispere za godinu dana!

  • Dusanka

    22. januar 2018 | 14:16

    Zasto amnestija za ljude koji su u zatvoru ?!Krivi su i zato su u zatvoru .Treba uvesti rad na putevima neobradjena zemlja rudnici itd umesto da leze po zatvorima ,citaju i bave se sportom

  • Bojan J.

    22. januar 2018 | 12:51

    Da li neko mozda zna zakon da mi nesto pojasni. Ako odem i ukradem na fin nacin nesto, uhvate me, ja priznam i dobijem neku kaznu od par godina, ovo amnestiranje hvata i mene ili ne?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA