≫ 

Milana su osudili na 17 godina robije zbog ubistva Nenada, a sada je zbog nedostatka dokaza oslobođen!

Apelacioni sud u Beogradu preinačio je prvostepenu presudu kojom je Jovičić bio osuđen na 17 godina zatvora zbog ubistva Nenada Lazića u martu 2012. godine

  • 1

Apelacioni sud u Beogradu preinačio je prvostepenu presudu kojom je Milan Jovičić iz Padinske Skele bio osuđen na 17 godina zatvora zbog ubistva Nenada Lazića u martu 2012. godine. Jovičić je zbog nedostatka dokaza pravosnažno oslobođen optužbi.

Dokaz na osnovu kojeg je uhapšen Velja Nevolja ne postoji: Veštak na suđenju izjavio da nijedan DNK u Ulici 27. mart ne odgovara optuženom

Istom odlukom M. S. je pravosnažno osuđen zbog optužbi da je Jovičiću pomogao da sakrije pištolj kojim je navodno izvršio krivično delo. Ova nelogičnost usledila je pošto se ni M. S. ni njegov branilac nisu žalili na presudu, a Apelacioni sud nije mogao po službenoj dužnosti da preinači presudu, pošto je odlučivao samo o žalbi Tužilaštva koje se žalilo na visinu zatvorske kazne, a tu žalbu je sud odbio.

Foto: pixabay.com

Tom odlukom je preinačena presuda Višeg suda u Beogradu od 15. maja 2017. godine kojom je Jovičić bio osuđen na 17 godina zatvora zbog ubistva i nedozvoljenog nošenja pištolja. M. S. je potvrđena kazna od godinu i po dana zatvora zbog krivičnog dela pomoć učiniocu posle izvršenog krivičnog dela u sticaju sa nedozvoljenim nošenjem pištolja.

ISTI DOKAZI

Prema rečima Jovičićevog advokata Nemanje Kovačevića, ovakvi slučajevi da drugostepeni sudovi, u ovom slučaju, Apelacioni sud u Beogradu, preinači prvostepenu presudu za krivično delo ubistvo iz osuđujuće u oslobađajuću su jedan od retkih izuzetaka.

- Nisam siguran da li smo u skorije vreme imali takav slučaj, a sigurno nije bio slučaj kao u ovoj konkretnoj situaciji da se postupak od početka vodi i zasniva na istim dokazima.

Dakle u toku ovog dugogodišnjeg suđenja nije došlo do pribavljanja novih dokaza koji bi naknadno izmenili činjenično stanje, već se cela optužba i ceo krivični postupak od početka zasniva na istim dokazima i u toku krivičnog postupka nisu otkriveni neki naknadni dokazi niti su neki dokazi izdvojeni u toku postupka da bi se činjenično stanje izmenilo.

U ovakvim presudama se jasno vidi različiti stav sudija nižestepenih i višestepenih sudova, što je u konkretnom slučaju dobro.

Foto: Telegraf

OVAKVI SLUČAJEVI RETKI U PRAKSI

Kovačević kaže da su ovakvi slučajevi u praksi prava retkost, naročito zbog krivičnog dela ubistva, pogotovo što slučaj nije medijski propraćen.

- Jer imate situaciju da Apelacioni sud dijametralno drugačiji zaključak izvodi od prvostepenog suda. Dobra stvar u ovoj situaciji je što je Apelacioni sud koji je u svom odlučivanju ograničen povredama istaknutim u žalbi branioca okrivljenog, istu temeljno razmotrio, zatim odlučio da sam otvori glavni pretres i nakon što je sam izveo sve dokaze doneo konačnu odluku da nije dokazano da je okrivljeni Jovičić izvršio krivično delo za koje je optužen.

Kao branilac okrivljenog, smatram da je Apelacioni sud doneo pravilnu odluku. U toku celog postupka ukazivali smo na nelogičnosti u činjeničnom stanju navedenom u optužnici i na kraju kako su moji argumenti bili potkrepljeni i drugim već pribavljenim dokazima sudsko veće je okrivljenog oslobodilo optužbe.

DNK TRAGOVI NA ORUŽJU KAO DOKAZ

Specifičnost ovog slučaja ogleda se u tome što su stvari pokojnika nestale nakon ubistva, kao i oružje kojim je lišen života, pronađene kod različitih lica.

- Istraga se usmerila na okrivljenog Jovičica iako ništa kod njega nije pronađeno, ali čiji tragovi su pronađeni na oružju, međutim, tragovi lica kod koga je pronađeno oružje, nisu nađeni na istom oružju koje je od tog lica i oduzeto.

Nakon toga istraga je usmerena na  Jovičića, a ne u odnosu na ta lica. Međutim, ostali prikupljeni dokazi jasno su pokazali da Jovičić iako je ostavio tragove na oružju nije izvršio navedeno krivično delo.

Kako je to veštak objasnio “njegovi tragovi dnk su jednostavno preziveli”. Za okrivljene je ovaj krivični postupak završen i odluka se više ne može izmeniti na njihovu štetu, dok bojim se kako praksa pokazuje ovaj slučaj je završen i za policiju i ne verujem da ce se više na ovom slučaju raditi - zaključio je Kovačević.

Jovičić je bio optužen da je u noći izmedu 14. i 15. marta 2012. godine u Padinskoj Skeli ubio Nenada Lazića, tako što je iz pištolja koji je neovlašćeno nosio više projektila ispalio u njegovom pravcu nanevši mu tešku telesnu povredu opasnu po život usled čega je Lazić na licu mesta preminuo.

Foto: Telegraf

U obraloženju presude Apelacionog suda navodi se da izvedeni dokazi, potvrda o oduzetim predmetima, zapisnici o pretresanju stana, zapisnik o uviđaju, nalaz i mišljenje sudskih veštaka i iskazi svedoka, "ne ukazuju sa nesumnjivom sigurnošću" da je Jovičić ubio Lazića, kao i da to ne proizlazi ni iz odbrane S. M.

- Kako je ostala sumnja u pogledu činjenice ko je Lazića lišio života, kao bitne činjenice od kojih zavisi postojanje obeležja krivičnog dela ubistvo, kao i sumnja da je Jovičić kriticnom prilikom nosio pištolj, Apelacioni sud je u nedostatku dokaza, okrivljenog oslobodio od optužbe da je izvršio krivicno delo ubistvo u sticaju sa krivicnim delom nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošese i promet oružja i eksplozivnih materija - navodi se u obrazloženju odluke.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lazar Mड़ञणम

    23. mart 2018 | 23:04

    Sad lepo porodica ubijenog pravac Strazbur.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA