≫ 

Ludilo, vlaška magija ili fenomen gastarbajtera: Prošlo je 11 godina od masakra u Jabukovcu, masovni ubica može da izađe na slobodu?

Branislavljeva majka Ljubinka Negrić (61) sa suzama u očima ispričala je kako je Radosavljević tad ubio njenog sina

  • 11

Nikola Radosavljević, koji se nikada nije posvađao sa komšijama i rođacima, pre 11 godina 27. jula, u rodnom selu Jabukovac, iz "čista mira" ubio je devet osoba, a teško ranio dve. Uglavnom komšije. Šest jabukovačkih porodica izgubile su toga dana svoje voljene, a on je dobio status najmasovnijeg "bezrazložnog" ubice u novijoj istoriji Srbije. Za devetostruko ubistvo nagrađen je time što je umesto u zatvor poslat u bolnicu.

11 najkrvavijih pogleda Srbije: Njihova zlodela pamtiće se doveka (FOTO)

Radosavljević je lovačkom puškom krenuo u krvavi pir, pa je idući ulicom od svoje kuće redom ubijao komšije Draginju (55) i njenog muža Branislava Borongića (57), zatim Srđana Badžikića (15), Branislava Badejevića (31), Jelicu Banković (37), Dragana Đorđevića (22), njegovog oca Veljka (58) i baku Marinu (78), i na kraju taštu Aniku Čogić (62). Pomahnitali Nikola je teško ranio i Jovanku Badejević (81) i Sinišu Badžikića (47), kome je pred očima ubio sina jedinca Srđana.

Branislavljeva majka Ljubinka Negrić (61) sa suzama u očima ispričala je kako je Radosavljević tad ubio njenog sina.

- Kada smo moj Bane i ja izašli ispred kuće, videli smo na ulici Koleta s puškom u ruci i užasan prizor, Srđana i Sinišu u lokvi krvi. Bane je hteo da smiri Koleta, a on je hladnokrvno okrenuo pušku na njega. Pre neko što sam mogla da stanem ispred sina i zaštitim ga svojim telom, odjeknuo je pucanj, Bane je od udarca dramlija u telo odbačen uvis i pao je. Vrisnula sam i pritrčala da mu pomognem. Pokušao je da mi nešto kaže, ali je samo uzdahnuo i ispustio dušu - ispričala je  očajna Ljubinka.

Žrtva masakra u Jabukovcu Printskrin/Youtube

Radosavljević je ubrzo savladan i uhapšen, a zatim je upućen na veštačenje. Tim veštaka neuropsihijatara utvrdio je da on boluje od akutne paranoidne psihoze, sa osećajem ugroženosti i stalnim umišljajem kako neko hoće da mu naudi. Na sve to, imao je sumanute ideje da je pod uticajem vlaške magije. Zbog toga nikada nije osuđen, već je upućen u zatvorsku bolnicu na lečenje, što znači da jednoga dana može, ako lekari potvrde da je izlečen, bez kazne da izađe na slobodu i vrati se u rodno selo.

Mihajlo Badejević (68), otac ubijenog Branislava, kaže da se meštani Jabukovca upravo toga i najviše plaše.

- Žena i ja smo izgubili sina jedinca. Roditelji ubice nijednoj porodici nisu izjavili saučešće. Nije bilo suđenja i niko nikakvu odštetu niti pomoć nije mogao da ostvari. Na drugoj strani šuška se u selu da će Nikolu da puste iz bolnice. Srce će nam prepući ako se on vrati u Jabukovac, sve će nas dokrajčiti - rekao je Mihajlo za "Informer".

Nikola Radosavljević je ubio 9 ljudi, a dvoje je teško ranio Printskrin/Youtube

KOBNI DAN 

Dugogodišnji sezonski poljoprivredni radnik, angažovan na periferiji Beča, ručao je pasulj u petak po podne u porodičnoj kući u selu Jabukovac, sa svojom suprugom Jelenom. Pošto je nju brutalno prebio (polomio joj je nos i vilicu), pokušao samoubistvo davljenjem u bunaru (sprečio ga je i izvukao komšija Dragoslav Badžikić), Nikola Radosavljević je uzeo očevu lovačku pušku, komšiju oterao kući pod pretnjom da će ga ubiti, a onda krenuo zemljanim putem koji vodi od njegove kuće do asfaltiranog dela ulice Albanske spomenice.

Prilikom gotovo dvadesetominutnog pucanja po selu, Radosavljević je ispalio tačno dvanaest hitaca. Svaki metak je pogodio po jednu žrtvu – jedno dete, tri žene i petoricu muškaraca, a dvoje teško ranio. Sve žrtve su bile osobe koje su se našle u njegovoj blizini dok je, opasan redenikom, prolazio seoskim drumom. Svi su u trenutku pucanja bili u uspravnom položaju (Radosavljević je, prema rečima jednog od specijalaca koji su učestvovali u akciji hapšenja, poštedeo jednu ženu koja je legla preko svog deteta, kao i staricu koja je pala). Najstarija žrtva je sedamdesetogodišnja Marina Barbucić, a najmlađa – petnaestogodišnji Srđan Badžikić.

Kada su ga prilikom hapšenja na seoskom groblju na porodičnoj grobnici njegovih roditelja (gde je ponovo pokušao sebi da oduzme život), pola sata posle ponoći pripadnici antiterorističke jedinice pitali da li zna šta je uradio, Radosavljević ih je samo unezvereno gledao i ponavljao da ne zna.

Nikolu Radosavljevića nakon masakra odvode u psihijatrijsku ustanovu Printskrin/Youtube

ŠTA NAVEDE ČOVEKA DA URADI OVAKO STRAVIČAN ČIN?

U slučaju Nikole Radosavljevića, prema pretpostavkama, u obzir dolaze psihički slom, neuzimanje lekova, vrućina, "fenomen gastarbajtera" i opsednutost vlaškom magijom, pisalo je "Vreme".

Prvi veliki Radosavljevićev ispad dogodio se kada je u autobusu na putu iz Austrije ka Srbiji napao nekoliko ljudi. Posle toga su ga brat i supruga odveli na Institut za neuropsihijatrijske bolesti "Laza Lazarević" u Beogradu. Lekari su konstatovali da pati od akutne paranoidne psihoze – imao je osećaj ugroženosti i stalno umišljao da neko hoće da mu naudi, što su pratile sumanute ideje o magiji. Posle nekog vremena Radosavljević je prestao sa uzimanjem lekova da bi u oktobru (ovoga puta u Austriji) nasrnuo na kolegu, zbog čega je "opet bio malo u bolnici".

FENOMEN GASTERBAJTERA 

Skoro da je nezapamćeno i to da je neko ubistvo pratilo "fenomen gastarbajtera". Ljudi na privremenom radu u inostranstvu neretko se osećaju ugroženo, kod nekih se razvije paranoja da ih neko proverava/proganja, neki "čuju" glasove. Taj strah ponekad toliko eskalira da se dogodi da gastarbajter nekog od sugrađana ili običnih prolaznika na ulici prepozna kao "mučitelja". Neki samo nasrnu na te ljude, neki ih tuku, a neki i ubiju.

Međutim, odlazak u neku stranu, nepoznatu zemlju, često bez znanja jezika i poznavanja osnovnih kulturnih obrazaca koji u njoj postoje, predstavlja veliki ispit za svaku osobu, ali da, iako ponekad veoma mučan, proces akulturacije obično teče bez velikih problema.

U slučaju Nikole Radosavljevića u obzir dolaze psihički slom, neuzimanje lekova, vrućina, "fenomen gastarbajtera" i opsednutost vlaškom magijom Printskrin/Youtube

VLAŠKA MAGIJA

Glavni motiv Radosavljevićevog zločina, kako navodi "Vreme", jeste njegova opsednutost vlaškom magijom. Osim što je bio nervozan jer su mu u nedavnim požarima uništeni šuma i salaš, Radosavljevića je proganjala ideja da su mu žene iz sela, konkretno žena njegovog brata i njena majka Anika Čogić (poslednja žrtva), "bacile vradžbine".

To uverenje potvrđuju i Radosavljevićeva supruga i otac Petar, koji je pronašao tamjan i kašiku na podu u kući gde je Nikola nasrnuo na ženu, zbog čega je pretpostavio da je na taj način pokušavao da se oslobodi vradžbina. U prilog tezi da je Radosavljević u ubijanje krenuo motivisan time što je na njega bačena crna magija ide i argument da je jedna od osoba koje su izbegle metak Radosavljevićeve puške, starica koja je na njegovo pitanje da li se bavi "fakaturima" (vlaški naziv za crnu magiju) odgovorila da nikada u životu nije imala dodira sa tim stvarima.

RODITELJI ŽIVE U IZOLACIJI

Roditelji masovnog ubice već 11 godina su u izolaciji i komšije zaziru od njih.

- Ne želimo da pričamo o tome. Imamo još jednog sina u Austriji, koji nam je zabranio da o tome govorimo - rekao je Nikolin otac Petar za "Informer", a potom kratko dodao da je bio u poseti Nikoli u Specijalnoj zatvorskoj bolnici i da se povremeno s njim čuje telefonom.

Tokom istrage Petar je ispričao da se Nikola kobnog dana posvađao sa suprugom Jelenom, da je ona krvava pobegla u komšiluk, a on skočio u bunar, odakle je ubrzo izašao sav krvav, naoružao se i krenuo u masakr.

Petar je kasnije kazao da ga je Nikola jednom prilikom u telefonskom razgovoru pitao zašto je u zatvoru i kada će da se vrati kući, u selo. Otac mu je tada odgovorio: "Gde da dođeš, crni Nikola? Znaš li, crni sine, šta si uradio, sve si nas u crno zavio..."

Nikola Radosavljević se nalazi na psihijatriji već 11 godina Printskrin/Youtube

(Kristina Bezbradica)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vota

    27. jul 2018 | 20:09

    Ne vidim zasto se mestani sela plase njegovog izlaska valjda ce znati da mu prirede zasluzeni docek i taj slucaj zatvore za uvek.

  • Che

    27. jul 2018 | 18:01

    Takvi nesmeju na slobodu.Dozivotna robija u izolaciji,bez mogucnosti pomilovanja

  • Zoran Veteran

    27. jul 2018 | 18:31

    Ne vraćati ti ga u selo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA