≫ 

Sašina majka se nakon njegovog samoubistva bori za Aleksandrov zakon: "Bio je povučen, nije hteo u školu, jer su mu pretili i sipali drogu u sok"

Aleksandar se ubio pre tri godine, zbog maltretiranja vršnjaka

  • 5

Maloletni sin Nevene Vrtulek izvršio je samoubistvo pre tri godine. Dečaka je maltretirala grupa vršnjaka. Sada je na njenu inicijativu sročen predlog "Aleksandrovog zakona", za rano upozorenje u medijima na nove droge.

Zar treba dete da mi se ubije zbog nasilja i svojih vršnjaka? Ispovest majke čijeg sina svakodnevno maltretiraju u beogradskoj školi (FOTO)

- Mom sinu Aleksandru su drugari, bez njegovog znanja, u sok sipali drogu, za koju sam tek posle njegove tragične smrti pre tri godine saznala da ima naziv mefedron ili "mjau-mjau". Neuobičajeno ponašanje tada četrnaestogodišnjeg tinejdžera u momentu sam pripisala pubertetu, ali sam ubrzo shvatila da se iza njegove iznenadne povučenosti i odbijanja da ide u školu sigurno krije nešto drugo, pa čak i da je bio žrtva vršnjačkog nasilja - priča Nevena Vrtulek za Novosti.

Nevena Vrtulek sa sinom, Foto: Facebook

TESTIRALA SINA NA NARKOTIKE

Novosađanka Nevena Vrtulek je, da bi proverila svoje sumnje, sina jedinca testirala na narkotike. Rezultati su, kako kaže, bili negativni, jer je reč o petovalentnim testovima koji ne obuhvataju nove vrste droga, a mefedron je dospeo na listu narkotika tek 2017. godine. Nevenu je danima i noćima izjedalo što nije mogla da shvati šta je uticalo na do tada odličnog đaka osmog razreda, koji je planirao da upiše Pomorsku školu u Kotoru, talentovanog za muziku, glumu i pisanje, da se toliko promeni.

- Tražila sam pomoć, obraćala sam se mnogim institucijama, ali nažalost, svuda sam nailazila na zatvorena vrata - priča Nevena šta se dešavalo.

- Saša ništa nije hteo da mi kaže o tome šta mu se dešava, verovatno jer ni sam nije bio svestan zbog čega je takav. Govorio je da će sam sve rešiti.

Nevena želi da uputi roditelje na to kako da prepoznaju simptome, Foto ilustracija: Telegraf, Shutterstock

Aleksandra je, kaže Nevena, maltretirala grupa vršnjaka, jer je bio označen kao svedok jednog incidenta u školi, kojem nije ni prisustvovao. Iako je izjavio da ništa ne zna, vršnjaci su počeli da ga maltretiraju i proganjaju.

ZAPRETILI MU DA NIŠTA NE KAŽE

- Meni nije smeo ništa da kaže, jer su mu zapretili - nastavlja priču sagovornica, dodajući da ni od sinovljevih drugara nije mogla ništa da sazna. - Tek posle tragedije, jedan od dečaka se osmelio da mi ispriča da su mom sinu u "koka-kolu" više puta sipali drogu "mjau-mjau" i da su molili boga da on preživi.

U danima pre tragedije, uznemirena i uplašena majka je sa sinom odlazila u savetovališta kod psihologa i po internetu istraživala šta bi mogao biti uzrok iznenadne promene Aleksandrovog ponašanja, ali ni tu nije pronašla odgovor.

Upozorenje na pojavu novih droga trebalo bi što pre da se nađe u medijima, Foto: Flickr/ iLikeSpoons

Na Neveninu inicijativu, kako bi pomogla roditeljima da kod dece prepoznaju znake upotrebe novih droga, grupa studenata novosadskog Pravnog fakulteta sa profesorkom Draganom Ćorić je napisala predlog "Aleksandrovog zakona", po kojem bi se u momentu dobijanja informacije o pojavi nove droge od Evropskog centra za praćenje narkotika to trebalo obelodaniti u elektronskim i štampanim medijima i na portalima u roku od 24 do 72 sata.

MEFEDRON ILI MJAU MJAU

Osnovna ideja je bila da se osnuje centralni sistem o ranom upozoravanju na nove droge i druge psihoaktivne supstance, odnosno da se formira koordinaciono telo koje će predstavljati skup svih predstavnika nadležnih organa i ministarstava. Pre nekoliko dana Skupština Srbije je usvojila izmene i dopune Zakona o psihoaktivnim supstancama, koji predviđa osnivanje centra za monitoring droga i zavisnosti od droga. To se dogodilo samo nedelju dana nakon što je Skupštini prosleđen predlog "Aleksandrovog zakona".

FONDACIJA

Nevena namerava da uskoro osnuje fondaciju koja će nositi ime njenog tragično nastradalog sina i biće u službi roditelja i dece.

- Osnovni cilj će biti da pomogne roditeljima i deci u borbi sa drogama - ističe Nevena. - Želim da ih poštedim lične golgote i uputim kako da prepoznaju simptome i blagovremeno reaguju. Zadovoljna sam što je Vlada Srbije brzo reagovala i odlučila da osnuje centar za praćenje droga i zavisnosti.

VIDEO: Smrtonosni ekstazi tri do četiri puta jači nego pre, jedna tableta je dovoljna za predoziranje

(Telegraf.rs/ Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • CH

    29. jul 2018 | 14:35

    Svim Dobrim momcima.Neplašite se takvih iako prete ima jači i od njih pa zbog toga slobodno recite pa će i oni videti .čuvajte vaš život i borite se. Neodustajte

  • Ja

    29. jul 2018 | 14:26

    Onog trenutka kad bi se neko osilio i nasrnuo na moju decu tog trenutka ga vise nebi bilo!!!

  • Majka

    29. jul 2018 | 14:54

    @..molila bih sasinu majku da navede par primera kad je primetila kod sina drugacije ponasanje ....2god...imam isti problem sa cerkom i neznam kuda dalje......unapred zahvalna jedna majka.....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA