Crveni alarm za sve roditelje: Za mesec dana troje dece nam se ubilo

Devojčice i dečaci u pubertetu i adolescenciji rešenje problema često vide u suicidu

  • 19

Pucanj iz dedinog pištolja odjeknuo je 5. avgusta u Sibnici kraj Sopota. Dečak M. O. (16) zbog ljubavi je sebi oduzeo život. Godinu dana mlađi R. M. iz Novog Sada obesio se 20. avgusta o radijator. Jedna porodica iz Popovca kod Niša danas je zavijena u crno kada se devojčica I. S. obesila o drvo iza kuće.

STRAVIČNO: Evo kada deca u Srbiji najčešće pokušavaju da izvrše SAMOUBISTVO!

I dok sve ove vesti završavaju na stranicama crne hronike različitih novina, mnogi tinejdžeri razmišljaju o neuzvraćenoj ljubavi, izgubljenim prijateljima i roditeljima, neuspehu zbog kojih će razočarati oca, majku, starijeg brata ili nekog drugog problema koji se u njihovoj glavi čini nepremostivim. Možda pokušavaju da se obrate najbližima, ali ne dopiru do njih.

Foto: Pixabay/artwithtammy

R. M. tajnu je odneo u grob. Njegovi najbliži pitaju se da li je tragedija nastala slučajno ili je dečak, inače sportista, košarkaš, naprasno doneo odluku koju niko nije mogao ni da zamisli. M. O. skončao je u lokvi krvi pored majice devojke sa kojom je bio u vezi. Devojčica iz okoline Niša zartražila je od svojih roditelja dozvolu da se prošeta, da bi u tami prekinula svoj život na grani drveta iza kuće.

Upravo dečaci od 12 do 17 godina, a devojčice čak i u ranijem dobu, spadaju u rizičnu grupu kada su u pitanju samoubistva. Prema nekim podacima, devojčice čak tri puta više od njihovih vršnjaka pokušavaju da sebi oduzmu život, ali dečaci su u tome tri puta uspešniji od njih. Skok sa zgrade ili u reku, sečenje vena, oružje, lekovi - to su načini mladih da se u jednom trenutku reše svega onoga što ih tišti.

A sve to posledica je njihove ranjivosti - problemi im se čine nerešivi i veći nego što jesu, a njihovu ličnost u toj dobi odlikuje impulsivnost. Smrt je za njih beg, a ne ono što možda zaista žele.

Foto - Ilsutracija: Profimedia, Sciencephoto RM

Neuzvraćena ljubav čest je motiv mladima da signu ruku na sebe. Međutim, bili smo i svedoci slučaja da se dete ubije i zbog siromaštva, vršnjačkog nasilja, a kao motivi javljaj se i neuspesi u školi, gubitak bliske osobe... Psiholozi kažu da je tragični epilog najčešće posledica više problema.  Dete često dođe u situaciju bezizlaznosti kada bude napušteno od voljene osobe. Kada zbog odnosa u porodici mlada osoba izgubi emotivnu stabilnost, ona se oslanja na neke druge emotivne odnose, ali mladalačke ljubavi lako se prekidaju...

Mladalačka impulsivnost i vešto skrivanje bure u njihovoj glavi čine slučajeve suicida kod dece teško predvidljivim. Ipak, roditelji i bliske osobe trebalo bi da obrate pažnju na svaku promenu raspoloženja: bilo da je reč o povlačenju u sebe ili pak razdraženosti. Do rešenja problema mogu da dođu kroz razgovor sa decom, pružanje pažnje i podrške, a ako je potrebno i uz stručnu pomoć.

(Mateja Beljan - m.beljan@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Victoria

    30. avgust 2018 | 22:11

    Roditelji su to koji su to dozvolili jer nisu imali sluha za svoju decu. Misle da je sve u materijalnim stvarima i ocenama. Nemaju pojma sta da ponude deci jer su i sami duhovno prazni.

  • Raša

    30. avgust 2018 | 22:37

    taj koji se ubije zbog ljubavi nije normalan

  • Madman

    30. avgust 2018 | 23:38

    I kako ne bi kada zivimo u svetu gde na prevaru, preljubu, nepostovanje, izdaju uzvratimo premlacivanjem, svim onim neljudskim najodvratnijim sto je normalnim i razumnim osobama tesko da poveruju da je moguce, a u nekim slucajevima gde se osobe osecaju nemocne, beskorisne, bezvredne dolazi do ovoga... Nazalost, tako je...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA