"I dalje očekujem da se pojavi na vratima i da mi kaže da je dobio spor": Prošlo je godinu dana od ubistva advokata Nemanje, a ko je ubica?

Otac kaže da će pronaći ubicu svog sina

  • 3

Tačno godinu dana je juče prošlo od ubistva advokatskog pripravnika iz Jagodine, Nemanje Stojanovića. Više od stotinu advokata, članova Advokatske komore Kragujevac, protestovalo je juče ispred Policijske uprave u Jagodini zahtevajući od nadležnih organa da što pre nađu ubicu ovog mladića.

Za ubicama mladog advokata iz Jagodine se traga 9 meseci: Likvidiran je "bez ikakvog razloga", a njegovog oca drži obećanje

Stojanović je ubijen ispred zgrade u kojoj je živeo, policija je ubistvo okarakterisala kao profesionalno, a ubice i nalogodavci do danas nisu pronađeni.

Nemanja Stojanović, ubijeni advokatski pripravnik Foto: Facebook/Немања Стојановић

On je radio kao advokatski pripravnik u kancelariji svog oca, jagodinskog advokata Milovana Stojanovića, koji zahteva da se u što kraćem roku uhapse svi umešani u ubistvo.

- Ja sam za ovih godinu dana više puta dolazio kod načelnika Policijske uprave i načelnika Kriminalističke policije koji su mi obećavali i garantovali da će slučaj da se reši i da ima pomaka, čak da znaju nalogodavce, ali prošlo je godinu dana a ja ne znam ko je nalogodavac i izvršilac ovog zločina koji je upropastio moju porodicu. U policiji su mi rekli da je istraga pokazala da je moj sin greškom ubijen, da već imaju rezultate oko nalogodavca, ali pošto je to bilo profesionalno ubistvo potrebno je prikupiti materijalne dokaze kako bi se postupak procesuirao - rekao je Milovan Stojanović.

Pre par meseci je Nemanji podignuta spomen ploča u Jagodini Foto: Facebook/Немања Стојановић

On je dodao da će ubuduće biti još aktivniji u zahtevu da se pronađu ubice njegovog sina.

Moj sin je voleo svoju profesiju, voleo je svoju porodicu, prijatelje, kolege i nikada ni sa kim nije imao sukob. Ja i dalje očekujem svakog trenutka da se on pojavi na vratima i da mi kaže da je dobio još jedan spor - rekao je Stojanović pre nekoliko meseci kada je podignuta spomen ploča ovom mladiću.

Krajem jula ove godine, deset meseci od ubistva Nemanje Stojanovića, u Beogradu je ubijen i poznati srpski advokat Dragoslav Miša Ognjanović. Međutim, ni njegovo ubistvo do danas nije razjašnjeno.

Nakon ubistva Ognjanovića Advokatska komora Srbije i Advokatska komora Beograda inicirale su formiranje stalne radne grupe koja će se baviti slučajevima napada i ubistava advokata kojih je u proteklih 10 godina bilo oko 50, dok je Ministarstvo pravde njihovu inicijativu podržalo.

Nemanja Stojanović Foto: Facebook/Немања Стојановић

Kako je ranije najavila ministarka pravde Nela Kuburović, Ministarstvo je spremno da menja odredbe Krivičnog zakonika i da propiše novo krivično delo koje će sankcionisati napade na advokate, radi bolje pravne i bezbednosne zaštite advokature.

Pored predstavnika Ministarstva pravde, radnu grupu čine i predstavnici advokature, Republičkog javnog tužilaštva, Ministarstva unutrašnjih poslova i Vrhovnog kasacionog suda, navodi se u današnjem saopštenju Ministarstva pravde.

Kako je navedeno, članovi Radne grupe informisani su radnjama koje su nadležni državni organi preduzeli u vezi sa rešavanjem ubistva advokata Dragoslava Ognjanovića.

Radne grupa je usvojila i metodologiju budućeg rada i dogovoreno je da se sastanci održavaju kontinuirano na nedeljnom nivou.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eden

    14. septembar 2018 | 18:54

    Žosno za mladog čoveka i njegovu porodicu. Ne dao Bog nikome tako nešto.

  • Ana

    14. septembar 2018 | 21:22

    Lepi naš dobri sugrađanin...duša me boli za ovim anđelom, dok čitam.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA