Živan ima brkove duge 1,2 metra i predvodio je svatove na svadbama: Na romskoj je ostao 7 dana, a njegove "tehnike" su neverovatne (FOTO)

"Sve sam imao dok sam životnu saputnicu imao kraj sebe"...

  • 1

Sedamdesetogodišnji Živan Nešković iz zaseoka Ogorelica u Velikoj Obarskoj kod Bijeljine već decenijama drži nezvaničan rekord – vlasnik je najdužih brkova u Semberiji.

Muslimana, Srbina i Hrvata spojila saobraćajka: Amir je naleteo na kamenje, naišli su Dragan i Mario, pa mu se vratila vera u ljude (FOTO)

Živan kaže da su njegovi brkovi svojevremeno bili dugi 60 centimetara s jedne i isto toliko s druge strane - ukupno, dakle, 1,2 metra.

Neškovića su mnogi upoznali, od Triglava do Đevđelije, jer je godinama, u skladu s običajima, organizovao i predvodio stotine svadbenih povorki kao "čajo", odnosno "stari svat" u srpskoj tradiciji.

- Čajo mora biti komunikativan, narodski čovek, ne sme imati tremu dok izgovara zdravicu, mora poznavati stare običaje, ali i moderne navike mladih bračnih parova - objašnjava Živan Nešković.

Sa setom govori da je nekad dobro živeo i bio je zadovoljan dok mu je supruga bila živa.

Danas, kada je sam, nema puno volje i elana za negovanje brkova, ali ni za neke druge svakodnevne obaveze u svom domaćinstvu.

- Sve sam imao dok sam životnu saputnicu imao kraj sebe. Danas me pomalo muči visok pritisak, a pritisnule su me i mnoge nevolje - priznaje on.

- Imanje je veliko, ne žalim se, ali hoću da kažem da je puno bolje bilo za vreme Titove vladavine. Na svadbama se nekad puno zarađivalo. Na jednoj romskoj svadbi ostao sam punih sedam dana - priseća se svoje mladosti Živan Nešković te dodaje kako još veruje u narodnu izreku da „nema muškarca bez brkova“, piše "Avaz.ba".

(Telegraf.rs/ avaz.ba)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA