Tome je u svojoj garaži napravio brod kojem je dao ime Teodora: Dve godine ga je pravio, a sada mogu da ga koriste svi (FOTO) (VIDEO)

Žitelji Prespe i turisti su oduševljeni što će moći da se provozaju jezerom – i to potpuno besplatno

  • 2

Bitolj nema more, ni jezero, ali ima zaljubljenika u nautiku, koji je sam, uz pomoć prijatelja, u garaži izgradio brod. I to pravi – dug 13,60 metara i širok 3,70 metara. Može da prevozi 12 osoba, a razvija brzinu od 30 kilometara.

Malena Jovana je invalid, sa protezom na nozi: Bukvalno puzi kroz kamenje, jer komšija gradi garažu i sve je blokirao (FOTO) (VIDEO)

Brod se zove „Teodora“. Ime je dobio po ćerki brodograditelja Tometa Dimitrievskog iz Bitolja, na jugu Makedonije. Kao što je i red, uz lomljenje flaše šampanjca, brod je krajem prošlog meseca porinut u vode Prespanskog jezera. Uz pomoć traktora i specijalne prikolice, plovilo je doneto do Pretora, odakle je spušten u jezero.

U svojoj garaži u Bitolju, Tome Dimitrievski je uz pomoć prijatelja Radeta Nikolovskog – Capeta brod pravio dve godine, a glavni „krivci“ što se latio ovog posla je njegova porodica.

Foto: sdk.mk

- Motivaciju sam dobio od moje porodice. Svi smo ljubitelji nautike, a posebno moja deca, ćerka, koja ima 19 godina i po kojoj sam nazvao brod „Teodora“, i sin, koji je napunio 14 godina. Merak im je. U brodu mogu da se voze i drugi, i to besplatno, jer vožnju ne naplaćujemo. Nismo ga pravili radi zarade, već za sopstvene potrebe - rekao je za televiziju Tera, graditelj i vlasnik broda Tome Dimitrievski.

Njegov prijatelj, Rade Nikolovski – Cape, koji mu je sve vreme pomagao, dodaje da je brod izgrađen prema svim standardima i da nema šanse da potone.

Printskrin: Youtube/Tera TV

- Sve smo sami napravili sa naših četiri ruku, i ovo je za nas remek delo. Proces izrade je bio težak i mukotrpan. Sastavljen je od posebnog čelika za vodu, a dole ima komoru sa bezvazdušnim prostorom koja se sastoji od 17 kubnih metara stiropora. Najteže je bilo da do savršenstva dovedemo kljun i konstrukciju broda, rekao je Rade Nikolovski – Cape.

Dimitrievski je brod izgradio sa sopstvenim sredstvima. „Teodora“ je njegov četvrti brod koji je napravio. Druga tri su prodata i oni plove Ohridskim i Tikveškim jezerom.

Printskrin: Youtube/Tera TV

Brod koji je napravio Dimitrievski je prvi koji će krstariti Prespanskim jezerom, ako se izuzme brod Stanice za merenje kvaliteta vode u Stenju.

Žitelji Prespe i turisti su oduševljeni što će moći da se provozaju jezerom – i to potpuno besplatno.

Printskrin: Youtube/Tera TV

Pogledajte video:

(D.J.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • samo iskreno

    5. avgust 2017 | 05:31

    Svaka čast

  • ljubica

    5. avgust 2017 | 07:09

    bravo ovo je genijalno delo sreca za njegovu porodicu i njih i svi koji ce da se voze na lepom ohridskom jezero

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA