Za Rome ulaz ZABRANJEN: Došao je iz Nemačke u zavičaj, a tamo su vratili njegovu porodicu iz akva parka. Pitanje sina ga je dotuklo (FOTO) (VIDEO)

On kaže da razume čoveka koji im nije dozvolio da uđu u akva park, jer je sigurno dobio takvo naređenje, a on je samo obavljao svoj posao

  • 13

- Nisam imao reči kojima bih mogao da objasnim mojoj deci zašto nas nisu pustili u akva park Salida u Prilepu, samo zato što smo Romi i što imamo tamniju kožu - požalio se portalu civilmedia.mk, Šefki Kamberovski, Rom rođen u Bitolju u Makedoniji, koji sa porodicom 30 godina živi u Nemačkoj.

Supermarket uklonio svu stranu robu sa svojih polica da bi poslao jaku poruku o rasizmu: I ovo je rezultat (FOTO) (VIDEO)

Kamberovski kaže da je došao na odmor u svoj rodni kraj da bi pokazao svojoj deci odakle potiče. Međutim, umesto odmora, lepih i prijatnih sećanja, on je razočaran diskriminatorskim odnosom prema njima od strane zaposlenih u akva parku Salida, spakovao stvari i sa suprugom i njihovo dvoje dece od 9 i 12 godina, vratio se nazad u Nemačku.

- "Za vašu veru ovde nema ulaska!" Tako mi se obratio čovek iz obezbeđenja akva parka. Najteže mi je bilo kada me je posle, sin u autu pitao – tata, kakva je razlika između belog i crnog čoveka? Nisam znao šta da mu kažem. Dva dana su deca bila veoma razočarana, zatim smo seli i sa suprugom smo im, na njima blizak način, objasnili zašto ima podela među ljudima. U Nemačkoj se nikada nismo našli u situaciji da im  objašnjavamo takve stvari. Moja deca se druže sa 170 nacionalnosti iz celog sveta, i njima je potpuno svejedno da li je beo, crn, žut, da li je musliman, hrišćanin, Jevrej ili Turčin, Rus ili Kinez... - veli Šefki Kamberovski, nemački državljanin.

Uprkos neprijatnosti koju su doživeli u Prilepu, on kaže da razume čoveka koji im nije dozvolio da uđu u akva park, jer je sigurno dobio takvo naređenje, a on je samo obavljao svoj posao.

- Iako smo daleko od kulturnih vrednosti Evrope, uvek ću dolaziti u Bitolj, moj rodni kraj, nadajući se da ubuduće neće biti diskriminacije prema nama - kaže Kamberovski.

Civil medija je razgovarao i sa menadžerom akva parka Salida, izvesnim Aleksandrom. On im je rekao da do sada nisu imalni nikakvih primebdi.

- To su čiste gluposti i spekulacije. Vrata su otvorena svima koji dolaze u akva park - kratko je izjavio menadžer.

Pogledajte video:

(D.J.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ss4ss

    25. avgust 2017 | 14:20

    Ovo je neverovatno pa Romi imaju vise prava od Srba.... Mi smo u nasoj zemlji gradjani drugog ili treceg reda.... Tuga

  • samo iskreno

    25. avgust 2017 | 14:23

    Da si Albanac dočekali bi te sa osmehom! Idi brate negde gde je normalna zemlja, nisi džaba otišao i samozvane države Makedonije

  • Mara

    25. avgust 2017 | 14:32

    Sram ih bilo, covek zivi u Nemackoj 30 godina, nikada tamo nije imao takvih neprijatnosti. Sramota, sramota i blam

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA