≫ 

Potresne reči Vedrane Rudan pred tešku operaciju: Noći su mi bile isprekidane jezivom borbom za dah

"Postajala je sve opakija. Noći su mi bile isprekidane jezivom borbom za dah, dani užasom da ću dobiti napad onda kad ne bih smjela"

  • 51

Hrvatska književnica Vedrana Rudan (68) trenutno se bori sa velikim zdravstvenim problemima. Operacija je neminovna, ali ona nije uplašena zbog onoga što sledi.

Vedrana Rudan otvorenim pismom podelila region: Shvatila sam, deco moja, da vas više ne volim!

- Doktor mi je rekao da izbegavam stres, da moram da se opustim. Dobar deo mog života je iza mene, da se još jednom rodim, stvari bih doživljavala opuštenije. Ali to je nešto što ne možete da birate, ili jesi opušten, veseo i optimista, ili nisi. Nisam vesela osoba, za mene je čaša uvek poluprazna - navela je književnica za magazin "Hello".

- Kako se smrti približavam galopom, želim da mi se omogući pravo na smrt. Da umrem, ako bi to ikako bilo moguće, bez bola. Pobrinula sam se da od jedne doktorke nabavim tabletu koja će me ubiti. Taj problem sam, definitivno, rešila. Svi oko mene - i moj muž, i moja deca, rekli su da me oni ubiti neće, što im jako zameram - dodala je spisateljica, koja će ovih dana otići u bolnicu.

Ona je na svom blogu, u kolumni "Led u mom srcu", opisala kako razmišlja u jednom od najtežih trenutaka svog života. Prenosimo vam najzanimljivije delove:

Foto: Rino Gropuzzo

"Godinama bolujem od fibrilacije atrija. Ležiš u krevetu, potpuno opuštena, a onda ti srce krene u grlo, loviš dah, uzalud, jasno ti je da umireš, znaš da ne umireš, a više od svega želiš umrijeti. U tri ujutro u usta ubaciš šaku tableta i moliš boga da prođe.Ako prođe, satima se treseš od užasa. Ako ne prođe, noć provedeš na hitnom traktu. Zoru dočekaš prebijena, u ušima ti zvoni rečenica koju si pred deset godina čula u Klagenfurtu od jednog od najboljih evropskih ritmologa: “Sve je ovo tek početak. Fibrilacija atrija je progresivna bolest kojoj nema lijeka. Antiaritmici ublažavaju posljedice, nuspojave znaju biti teške, lijekovi protiv zgrušavanja krvi sprečavaju moždani udar koji je pet puta češći nego kod običnih ljudi, ali mogu izazvati krvarenje… Sve te tablete morat ćete piti do kraja života.

Bila sam na startu, a već mi je bilo previše. Moja mi je bolest činila ono što mi je bilo obećano. Postajala je sve opakija. Noći su mi bile isprekidane jezivom borbom za dah, dani užasom da ću dobiti napad onda kad ne bih smjela. Kao da sam mogla išta kontrolirati? U trenucima straha od mogućeg napada u sebe sam ubacivala sve veće količine antiaritmika, betablokatora, tableta za smirenje…"

ŠTA JE FIBRILACIJA I ABLACIJA SRCA?

Fibrilacija atrija je poremećaj srčanog ritma koji nastaje kao posledica problema s električnim sistemom srca. Nakon ekstrasistolije najčešća je srčana aritmija. Učestalost joj raste s vremenom i značajno utiče na smrtnost i kvalitetu života.

Foto: Wikimedia/Patrick J. Lynch

Fibrilacija atrija je potpuno haotično širenje električnih impulsa u podlakticama što se manifestuje izostankom njenih kontrakcija. Obzirom da se električni impulsi nepravilno prenose u komore, srčani rad je potpuno nepravilan. On može biti normalne, prespore ili najčešće prebrze frekvencije.

Ablacija srca je postupak koji može ispraviti probleme srčanog ritma (aritmija). Obično se koriste kateteri, duge fleksibilne cevi umetnute kroz venu na preponi.

Ablacija uništava tkiva koja blokiraju električni signal koji putuje kroz srce da bi moglo kucati. Uništavanjem tkiva, srce može opet kucati normalno.

Ablacija se ponekad obavlja kroz otvorenu operaciju srca, ali često se radi pomoću katetera, što znači da je postupak manje invazivan i skraćuje vreme oporavka.

(Telegraf.rs)

Daljinac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ZIVOJIN

    9. novembar 2017 | 15:25

    ZELIM joj brz oporavak.

  • Tomias

    9. novembar 2017 | 15:25

    Od srca zlim da da ovu borbu ya Vas tesku , ali suguran sam da cete je prebodite na najbolji nacin i da Vas jos dugo gledamo i citamp Vasa dela i istine. Poydrav i budite kao uvek iskreni i bog neka Vas blagoslovi

  • beli

    9. novembar 2017 | 15:26

    Iskrene želje za brzim ozdravljenjem. Mnogima je u Hrvatskoj,a i šire,još uvek potrebno otvarati oči.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA