U ovom gradu u Hrvatskoj su upravo zabranili katoličkoj crkvi da podigne spomenik Stepincu!

Sisački biskup Vlado Košić je saopštio da je namera bila da se spomenik Stepincu podigne ispred sisačke Biskupije, ali da su mu lokalne vlast rekle da tu više nema mesta za spomenik

  • 1

Gradske vlasti Siska odbile su da izdaju dozvolu tamošnjoj biskupji za podizanje spomenika kardinalu Alojziju Stepincu, kojeg Srpska pravoslavna crkva osporava i smatra ga odgovornim za zločine počinjene nad Srbima, Jevrejima i Romima tokom režima Pavelićeve NDH.

Izaslanik pape Franje doputovao u Hrvatsku: Stepinac će postati svetac kada dođe "Božje vreme"

Sisački biskup Vlado Košić je saopštio da je namera bila da se spomenik Stepincu podigne ispred sisačke Biskupije, ali da su mu lokalne vlast rekle da tu više nema mesta za spomenik.

- Prošle sedmice sam bio u upravi našeg Grada s molbom da dobijem saglasnost da podignemo spomenik našem svetom blaženiku kardinalu Alojziju Stepincu na Trgu bana Jelačića. Na tom trgu pred Velikim Kaptolom su nekada stajala, redajući se jedan za drugim, kako su se izmenjivali režimi, tri spomenika. Odgovor je bio da danas više nema tu mesta za spomenik - naveo je biskup u saopštenju, prenela je HINA.

Košić, inače, poznat po žestokoj retorici u odbrani ustaštva u Hrvatskoj, zapitao je kome smeta spomenik Stepincu.

- Kome bi usred Grada Siska smetao spomenik blaženom Alojziju Stepincu, koji mu želi podići Biskupija kao biskupu mučeniku, velikom dobrotvoru i spasitelju mnoge dece u sisačkom prihvatilištu 1942-1943. godine - naveo je Košić.

Foto: Wikipedia/public domain

Košić smatra da bi bilo logično da spomenik Stepincu bude upravo na mestu ispred sedišta Biskupije, pred Ordinarijatom.

- Očito ne samo da SPC ne voli našeg svetog blaženika, jer mu - po meni - ne može oprostiti što se javno zauzimao da i Hrvati, kao i svi narodi sveta, imaju pravo na nezavisnu i samostalnu državu, nego i današnji mentalni komunisti koji su pravednika osudili i koji bi i nas uklonili da mogu. Ali ne mogu - poručio je.

Inače, na predlog pape Franje proces kanonizacije Stepinca je zaustavljen i formirana je mešovita komisija SPC-a, Katoličke crkve u Hrvatskoj i Vatikana, koju čine crkveni velikodostojnici i stručnjaci, a njihov zadatak je da na osnovu dokumentacije utvrde kakav je bio Stepinčev odnos prema NDH, Jasenovcu i da li je osuđivao ustaške zločine ili im je pomagao.

Alojzije Stepinac i Ante Pavelić. Foto: Arhiva

Komisija je završila rad, a rezultati nisu saopšteni.

U Hrvatskoj je nedavno boravio papin izaslanik koji je, upitan, kada će Stepinac biti kanonizovan odgovorio da je on bio božji čovek i da će se to dogoditi "u božje vreme".

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sofronije

    10. novembar 2017 | 10:59

    Pa nisu zabranili. Samo su rekli da na tom mestu gde je crkva htela da postavi spomenik nema mesta. U svakom slučaju taj spomenik će biti postavljen.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA