Ko je džihadista Kenan Kršo: Borio se za ISIS, poznat je po nasilju, pre neki dan je oteo Bosanku (12), hteo je da je oženi?

Kršo je osoba koja je već više od 20 godina i te kako dobro poznata sarajevskoj policiji

  • 13

Dvanaestogodišnja devojčica Enisa Bašić iz Sarajeva pronađena je nakon što je nestala pre nekoliko dana. U vezi sa slučajem nestanka devojčice, koja je pronađena na području Sarajeva, uhapšene su dve muške osobe, od kojih je jedna dobro poznat policiji.

Pronađena nestala devojčica (12) iz Sarajeva: Iz kuće izašla pre nekoliko dana, niko ne zna gde je bila

- Osobe Kenan Kršo i Jasmin Z. uhapšene su na području Opštine Novo Sarajevo, gde smo i pronašli nestalu devojčicu - potvrdila je za Radiosarajevo.ba Suvada Kuldija, portparolka Ministarstva za unutrašnje poslove Kantona Sarajevo.

Portal nezvanično saznaje da je nestala devojčica pronađena u stanu u ulici Porodice Ribar, u sarajevskom naselju Hrasno, i da su prilikom njenog izvlačenja reagovali pripadnici specijalnih jedinica policije.

Podsećamo, 12-godišnjakinja se u petak iz svoje kuće udaljila u nepoznatom pravcu, nakon čega je njena majka prijavila nestanak. Potom su u potragu uključene policijske snage, koje su pet dana intenzivno tragale za devojčicom.

Foto: Facebook

Devojčicina majka Emira je medijima navodno rekla da je supruga muškarca koji je oteo devojčicu tražila da se Enisa uda za njega. Rekla je i da je to učinio muškarac koji je dobro poznat sarajevskoj policiji po činjenju krivičnih dela, i da je više puta hapšen.

Emira i Enisa u Sarajevu su bile u poseti i trebale su već da se vrate u Nemačku gde žive.

KO JE KENAN KRŠO?

Kenan Kršo (41) je bio dugogodišnji zavisnik heroina i drugih opijata, i osoba sa debelim kriminalnim dosijeom. U poslednje vreme "okrenuo se veri" nakon čega je postao poznat kao veliki simpatizer tzv. Islamske države.

Kršo je osoba koja je već više od 20 godina i te kako dobro poznata sarajevskoj policiji.

Foto: Profimedia/AFP

Kako su ranije pisali mediji, Kršo je novopečeni džihadista poznat kao osoba sklona nasilničkom ponašanju, što mogu potvrditi brojne krivične prijave koje ima protiv sebe.

Naime, on je u sukob sa zakonom došao pre dve godine, kada je u januaru 2015. za vreme džuma-namaza u džamiji na Staroj Breci izazvao incident, uznemirivši džematlije, i tada je verbalno napao i imama Muhameda Velića.

Kršo je s dvojicom prijatelja tada upao u džamiju noseći na sebi majice sa zastavom ISIS-a, što je uznemirilo imama i džematlije, da bi potom, u toku hutbe Kršo prekinuo poznatog sarajevskog imama uzvikujući: "Lažeš!", želeći na taj način izazvati sukob sa džematlijama i imamom. Oni su, nakon što su džematlije reagovale na napad na imama, izašli iz džamije.

Foto: AP/Tanjug

Kršo je kasnije pažnju privukao i kada se na Baščaršiji pojavio u majici sa obeležjima Islamske države. Tada su ga legitimisali pripadnici MUP-a KS.

Kenana Kršu je tokom 2016. godine uhapsila SIPA zbog dovođenja u vezu sa terorističkim aktivnostima. Tada je kod njega pronađeno oružje za koje nije imao dozvolu.

Tužilaštvo BiH i policijske i bezbednosne agencije, došle su do saznanja da je ovaj osumnjičeni kraći period boravio na području Sirije, i da ostvaruje kontakte sa pripadnicima tzv. vehabijskog pokreta iz BiH, koje se kao pripadnici ISIS-a i paravojnih formacija bore na ratištima u Siriji i Iraku što je državljanima BiH zakonom zabranjeno.

(Telegraf.rs)

Daljinac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kure

    23. novembar 2017 | 14:29

    Eto...protiv ovakvih se Ratko Mladic borio. To su fanatici koji ce nam tek zagorcati zivote...

  • MANEŠTANI

    23. novembar 2017 | 13:32

    I evo potencijalne opasnosti, pošto je zakon blag brzo će biti slobodan i spreman na nešto gore od ovoga, što se na sreću dobro završilo. Samo je problem što dok nešto ne eksplodira ništa se ne poduzma, a kad se desi onda se priča znali smo mi za njega ali nismo očekivali da će biti baš takav.

  • Dragana

    23. novembar 2017 | 13:16

    Bože,čuvaj nas od ovakvih!!! A takvih je puno😔 Barem se djevojčica vratila doma,hvala Bogu!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA