Pretukli studenta u Rijeci i pustili ga da se udavi u sopstvenoj krvi: Saučesnici su sada oslobođeni jer je slučaj nakon 8 godina ZASTAREO

Zastarevanje krivičnog dela nepružanja pomoći nastupa šest godina od kada je počinjeno

  • 3

Zbog zastarelosti slučaja obustavljeno je suđenje 30-godišnjem Dariju Saviću i 27-godišnjem Dariju Cupaću kojima je pre tri godine odlukom osnovnog suda u Rijeci određena kazna od tri, odnosno pet meseci zatvora zbog nepružanja pomoći creskom studentu Aleksandru Abramovu.

Srbija se sprema za kijamet: Sneg pao u Hrvatskoj i Bosni, naglo je zahladnelo, a evo kada prava zima stiže i kod nas! (VIDEO)

Za ubistvo Abramova na 12 godina zatvora osuđen je 27-godišnji Dušan Cupać. Naime, Vrhovni sud je 5. decembra 2016. godine, na osnovu žalbe advokata, ukinuo presudu za Savića i Darija Cupaća, dok je kaznu zatvora za Dušana Cupaća potvrdio.

Predmet protiv Savića i Darija Cupaća vraćen je opštinskom sudu u Rijeci 27. decembra 2016. godine, a zastarevanje krivičnog dela nepružanja pomoći nastupa šest godina od kada je počinjeno. Presuda Dušanu Cupaću za ubistvo, a Dariju Saviću i Dariju Cupaću za nepružanje pomoći izrečena je u februaru 2014. godine te se još iduće dve godine udružuju ukupnom roku zastarevanja, no ni u tom roku nije donesena presuda.

Foto-ilustracija: Profimedia/Sciencephoto RM, N. Ivanovski

Ubistvo Aleksandra Abramova dogodilo se 4. decembra 2009. godine u centru Rijeke, na Trgu svete Barbare. Darijo Savić i Darijo Cupać vrlo su brzo uhapšeni, dok je Dušan Cupać pobegao u Srbiju, čije državljanstvo ima. Treba napomenuti da su Darijo Savić i Darijo Cupać u istražnom zatvoru proveli šest meseci, doduše bez pravosnažne presude, no to je duže od kazni koje su im izrečene 2014. godine, tri, odnosno pet meseci, na koje su se žalili. Ipak, slučaj koji je šokirao hrvatsku javnost nastupanjem zastarelosti zauvek je ostao bez sudskog ishoda za dvoje aktera tragičnog događaja s kraja 2009. godine.

Podsetimo, kobne noći u decembru pre osam godina, creski student Aleksandar Abramov vraćao se u stan nakon izlaska. Te se večeri na Korzu događao veliki koncert riječkih bendova, sviralo se i u dva lokalna kluba za izlazak, odvijao se zabavni program, tako da je još u sitne sate na ulicama bilo puno ljudi.

Do sukoba je došlo ispred jednog fast-fuda na Korzu, navodno zbor prepirke u redu za picu. Dario Savić, tada 24-godišnjak, te braća Dario Cupać, tada 21-godišnjak i Dušan Cupać, takođe star 21 godinu, bili su u društvu. Verbalni sukob s Abramovom prerastao je u fizički.

Foto-Ilustracija: flickr/N. Feans

Abramov je pokušao da pobegne trojici momaka koji su potrčali za njim. Stigli su ga na Trgu svete Barbare, malenom i skrovitom mestu odmah pored Korza, te je Dušan Cupać počeo divljački da ga udara, kako je utvrdila policija, rukama, nogama i „drugim delovima tela“, a nije prestao ni kada je Abramov ostao da leži na podu, ne pružajući nikakav otpor. Zadobio je mnogobrojne povrede, od krvavih podliva i posekotina, do preloma kosti nosa s pomakom i obilnim krvarenjem, do naprsnuća prednje kosti lobanje. Preminuo je  od gušenja, usled udisanja vlastite krvi.

Savić i Dario Cupać uhapšeni su već idući dan, a Dušan Cupać je pobegao u Srbiju, odakle se doselio u Rijeku 2007. godine. Sudilo mu se u odsutnosti, a u Srbiji je, na slobodi, i dočekao vest da je 2014. nepravosnažno osuđen na 12 godina zatvora. Srpskoj policiji, kojoj je svojevremeno dao iskaz, ispričao je, među ostalim, da je samo on udarao Aleksandra Abramova te da su Dario Cupać i Dario Savić išli za njim i pokušavali da ga zaustave. Savić je, nakon što su ostavili Abramova da leži, nazvao hitnu pomoć.

Daljinac

(Telegraf.rs / Jutarnji.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA