Izložba o Jasenovcu u UN: Hrvati tražili da se zabrani istina o Stepincu i pokatoličavanju Srba

Zvanični Zagreb je diplomatskim kanalima tražio da UN zabrane izložbu u svojim prostorijama, pa su se sa takvim zahtevom obratili i generalnom sekretaru ove organizacije Antoniu Guteresu

  • 47

Uoči otvaranja izložbe o Jasenovcu, kojoj će danas prisustvovati ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, nastao je pravi metež zbog protivljenja Hrvatske da  sporna fotografija Alojzija Stepinca i njegova strašna misija u pokatoličavanju Srba budu deo postavke u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku.

Jeleninu majku su zaklale ustaše, a ona i danas čuje vrisak dece i žena iz logora: 700.000 ljudi nije preživelo taj pakao (FOTO) (VIDEO)

Zbog ovoga, ali i isticanja broja nastradalih o kojem se govori u filmu koji je deo izložbe, zvanični Zagreb je diplomatskim kanalima tražio da UN zabrane izložbu u svojim prostorijama, pa su se sa takvim zahtevom obratili i generalnom sekretaru ove organizacije Antoniu Guteresu.

Međutim, prema saznanjima Večernjih novosti, on je lično odobrio postavku o ustaškim zločinima nad Srbima, Jevrejima i Romima.

Alojzije Stepinac. Foto: Profimedia/Zuma Press - Archives

Posle ovog manevra Zagreba, kojem očigledno smeta da svet čuje istinu o zverstvima u Jasenovcu, usledila je brza reakcija našeg šefa diplomatije Ivice Dačića. On je od generalnog sekretara UN zatražio i dobio zvanično odobrenje da izložba može da se organizuje.

"Jasenovac - pravo na nezaborav" je najveća i najmonumentalnija izložba o Jasenovcu koja će prvi put biti postavljena u UN sa sedam tona opreme i eksponata koji će na multimedijalni način Srbiju predstaviti kroz srpsko-jevrejski projekat povodom obeležavanja međunarodnog dana Holokausta.

Specijalni gosti na otvaranju izložbe, u 18.00 sati po lokalnom vremenu, biće preživeli - deca logoraši Jasenovca i Jastrebarskog - iz Srbije Jelena Buhač Radojčić, Smilja Tišma, Gojko Rončević Mraović, a iz Njujorka Eva Kostabel Dojč i David Alkalaj koji su preživeli Rab, Pag i Jasenovac i koji će se ovom prilikom videti prvi put.

Foto: Vladimir Milovanović

Takođe, prvi put će biti predstavljeni novootkriveni dokumenti o ovom logoru i žrtvama najstrašnijeg stratišta u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj.

Kako navode iz MSP, izložba predstavlja skroman doprinos očuvanju univerzalnih vrednosti čovečanstva i globalnih napora UN u cilju sprečavanja pojave revizije i rehabilitacije neonacističkih i neofašističkih ideologija isključivosti i svih oblika diskriminacije i fanatizma.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Душан шурјанац

    25. januar 2018 | 08:13

    Samo istina ,jednom se sa tim zlocinima moraju pomiriti veliki evropejci hrvati i svi koji su te zlocine podrzavali da se zna gde im je mesto !

  • Gidri

    25. januar 2018 | 08:11

    Hajde da kazemo za to da nikada nije kasno za istinu. Trebalo je mnogo mnogo ranije i stalno isticati sta se sve desavalo u Jasenovcu. Ali ponavljam Bog je veliki i sve vidi. Pravda kad tad pobedjuje. Zrtve vape za istinom neka im je svima laka zemlja.

  • Nikolas

    25. januar 2018 | 08:07

    OVA IZLOZBA JE NA RADOST ZAPADNIH ,DEMOKRATSKIH,LIDERA!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA