Uporedili smo koliko košta svadba u Beogradu i Splitu: Ko profitira posle venčanja, a ko bankrotira?

Neki svoja venčanja plaćanju ušteđevinom, nekima novac pozajmljuju roditelji, dok treći podižu kredite kako bi napravili svadbu

  • 23

Svako ko je pravio svadbu zna da to nije mala investicija i da troškovi mogu da budu izuzetno veliki. Dosta je stvari na koje mora da se obrati pažnja, a opet svako želi da upravo njegovo venčanje bude ono za pamćenje. Zbog toga je potrebno uložiti određenu sumu novca u prostor, dekoraciju, hranu, muziku i druge prateće detalje kako bi sve bilo na nivou. Mi smo odlučili da uporedimo cene svadbi u Splitu i Beogradu.

Ćerka poznatog biznismena se udaje za razuzdanog sina bivšeg premijera: U Bosni se priča da je to svadba decenije i da je ovo kum (FOTO)

Pre nekoliko nedelja je u Splitu održan sajam venčanja, a budući mladenci su upravo tamo mogli da se informišu o svomu što im je potrebno za ovaj poseban dan.

Neki svoja venčanja plaćanju ušteđevinom, nekima novac pozajmljuju roditelji, dok treći podižu kredite kako bi napravile svadbu.

Cene variraju od toga kakav će se prostor iznajmiti i koliko će gostiju biti na venčanju, pa zbog toga postoji jeftinija i skuplja varijanta.

Kada se govori o jeftinijoj varijanti smatra se da su mladenci pozvali manji broj gostiju, otprilike oko 30-ak, a kada je po sredi skuplja varijanta smatra se da su mladenci pozvali oko 150 ljudi i uzeli luksuzan prostor.

Foto: Pixabay

SPLIT

Za dekoraciju nekog ne tako velikog prostora cvećem i tilom potrebno je izdvojiti oko 270 evra, pa još oko 95 za ukrašavanje crkve, ukoliko je tradicionalno venčanje. Tu u proračun takođe ulazi cveće i tilovi na klupama za mladence, i slično.

Još 70 evra će koštati lep buket, dok cvetovi na reverima zvanica koštaju minimalno pola evra po komadu.

Pozivnice za venčanje koštaju nešto preko pola evra, a zahvalnice koje se gostima dele na kraju isto toliko, u jeftinijoj verziji, prenosi Slobodna Dalmacija.

Novo odelo kao neizbežna stavka za mladoženju sa kravatom i košuljom košta oko 270 evra, dok će mlada za iznajmljenu venčanicu platiti 400 evra. Nakon izdatka za haljinu, iznos koji će platiti za profesionalno šminkanje iznosi 35 evra.

Svečana frizura je 27 evra, sređivanje noktiju još toliko, a onda sledi iduća etapa, a to je iznajmljivanje manje sale.

Foto: Pixabay

Ukoliko je reč o nekom objektu koji nije previše skup, u cenu najma prostora uračunata je i hrana za goste. Po glavi jednog gosta to može da košta oko 35 evra.

Tortu treba naručiti zasebno, a ona košta oko 200 evra. Narodni običaji nalažu i da se nešto prigrize prilikom kućnog okupljanja, pa ukoliko taj deo nećete da preskočite, koštaće 15 evra po osobi sa uračunatim pićem.

Što se tiče muzike, solidni bend košta oko 2.000 evra, koliko košta i snimanje venčanja, uz oko 350 fotografija, prenosi Slobodna Dalmacija.

Najskuplji jelovnik iznosi oko 150 evra po osobi, što svakako hranu čini najskupljom stavkom. Ketering kod kuće je jeftiniji i iznosi nekih trideset evra po osobi.

Najam superluksuznog mesta košta oko 4.700 evra, a tome treba pridodati još oko 2.700 evra za najam opreme, rasveta još oko 1.345 evra i slično.

Cveće će u ovom slučaju koštati oko 1.615 evra, a što se tiče benda tu je cena već paprena. Ako peva neka poznata ličnost cena za muziku će sigurno biti oko 5.000 evra.

Foto: pixabay.com

BEOGRAD

Što se tiče Beograda i tu je situacija donekle slična, ali i ovde mladenci imaju priliku da biraju da li žele skuplju ili jeftiniju varijantu u zavisnosti od svoje platežne moći.

Jeftinija varijanta što stiče prostora se obično plaća po gostu iznosi oko 18 evra, a u tu cenu su uračunati i hrana i piće. Bend obično košta oko 1.000, dok dekoracija za stolove u vidu cvetnog aranžmana košta oko 600 evra po stolu.

Rasveta je najčešće uključena u cenu, ali je jeftiniji restorani i nemaju. Cveće, cvetovi za goste i bidermajer mogu da idu i do 10.000 evra, a pozivnice koštaju oko 100 evra.

Kod skuplje varijante cena prostora ide od oko 30 evra do 50 evra po gostu, a muzika se kreće od 1.800 do 3.000 evra.

Foto-ilustracija: Foter/mikecogh

Dekoracija po stolu košta oko 3.000 dinara, a za mladenački sto se izdvaja oko 10.000 dinara. Rasveta je uključena u cenu, a specijalni efekti se skuplje plaćaju - suvi led oko 150 evra, unutrašnji vulkani oko 60 evra, a vatromet oko 200 evra.

Cena cveća, ukrasa i bidermajera može da bude veoma velika, a pozivnice koštaju oko 200 dinara.

Iznajmljivanje venčanica se kreće od 250 do 400 evra, a one ekskluzivnije mogu da budu izuzetno skupe. Cene za kupovinu muškog odela se kreće od 25.000 do 52.ooo dinara.

Daljinac

(Telegraf.rs/A.T.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Danac

    12. februar 2018 | 08:39

    Moja supruga i ja se vjenacli prvo u opstini,pa u crkvi,ja u u uniformi,a ona u nekoj haljini. Njeni roditelji,moji i kumovi,poslije kuci imali nesto pecenja,malo krompira i salate. Tri flase vina. Ja nisam ni pio,a prvu bracnu noc sam proveo u rovu u okolini igmana, godina 92’. Skromno i u skaladu sa tadasnjim mogucnostima,hvala Bogu dragome i danasm smo u srecnom braku.

  • Margo

    11. februar 2018 | 22:47

    Ako se dobro udaješ, briga te koliko košta svadba. A ako si našla nekog nesposobnog bolje da se i ne udas!!!

  • mama

    11. februar 2018 | 20:14

    Be razumjem cemu ova racuni a... hajd da vidimo jel skuplje u Londonu ili u Berlinu pravit svadbu... sve ima za svaciji dzep a ti biras

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA