≫ 

Muk, je*bote! Odglumio je smrt na sceni bezbroj puta, teško je poverovati da je otišao zauvek: Oprostile se i kolege iz Hrvatske od Nebojše Glogovca

Poput muka tribina kad protivnička ekipa zada odlučujući i konačan pogodak, tako je muk danas u pozorišnim garderobama, među kolegama, prijateljima i saradnicima Nebojše Glogovca

  • 1

Muk, je*ote! Tako u monologu iz filma Munje Nebojša Glogovac, tumačeći lik beogradskog policajca, opisivao šok kad je fudbaler Crvene Zvezde dao gol Arsenalu. Film reditelja Radivoja Raše Andrića brzo je stekao kultni status u Srbiji, po gledanosti je potukao te godine Titanik, a Glogovčev citat o Dušanu Saviću ušao je u urbani rečnik.

Zvao sam ga PRINC GLUME... Sa suzama u očima, Vlasta Velisavljević jedva smogao snage da priča o Nebojši Glogovcu (VIDEO)

Utihnuo je londonski stadion u decembru 1978., prepričava Glogovčev Pandur u krupnom kadru. Poput muka tribina kad protivnička ekipa zada odlučujući i konačan pogodak, tako je muk danas u pozorišnim garderobama, među kolegama, prijateljima i saradnicima Nebojše Glogovca.

Nebojša Glogovac/Foto: ATA Images

PROSEČNE JE FILMOVE ČINIO JAKO DOBRIM

Jutros objavljeno da je u 49. godini preminuo u Beogradu. Krajem januara završio je na Institutu za onkologiju zbog problema s plućima.

- Dobar glumac se može postati, ali veliki glumac mora da se rodi. A oni se retko rađaju. Nebojša Glogovac je toliko veliki da stoji rame uz rame s Pajom Vujisićem, Slobodanom Aligrudićem i Zoranom Radmilovićem. Strašan bes me obuzima kad pomislim šta je sve još mogao postići i dokle je mogao da stigne - kaže redatelj Radivoje Raša Andrić.

- Poezija je bila sarađivati s njim. On sam je prosečne filmove činio jako dobrim, redatelji su postajali bolji uz njega. Igrao je u mojim filmovima pa to dobro znam, jer ja sam uz njega postao bolji. On je jedini odrastao čovek s kim sam se držao za ruke. Naime, nije imao dobar vid, pa kad se na premijerama, po mraku, probija kroz publiku da bi se izašao na binu i poklonio se, Glođa me je zamolio da ga držim za ruku da se negde usput ne izgubi. Držim te za tu ruku, brate moj - napisao je za Telegram Andrić.

Nebojša Glogovac/Foto: Interfilm

ŽIVOT I GLUMA IZLAZILI SU IZ NJEGA

- Nebojša je bio miran, mudar, krajnje jednostavan i istovremeno zajebano komplikovan čovek. To ga je i činilo velikim glumcem. Nije tu bilo neke posebne tehnike ni škole igranja. Kod njega su i život i gluma izlazili iz njegove ljudskosti, iz unutrašnje osetljivosti i spoljne čvrstoće, iz te kontradikcije koja pokreće prave igrače. Imao sam veliku sreću i čast što sam s njim mogao raditi, uživati u zajedničkoj igri. Strašno će mi nedostajati - kaže Rajko Grlić koji je Glogovcu poverio glavnu ulogu u Ustavu Republike Hrvatske.

- Ne znam šta da vam kažem. Ne znam se izražavati u ovakvim situacijama. Sve što kažem besmisleno je, jer njega nema više i ništa ga ne može više vratiti. Jako sam tužan - rekao nam je glumac Dejan Aćimović.

U Ustavu kog su Grlić i scenarista Ante Tomić opisali kao "ljubavnu priča o mržnji" Nebojša je igrao Vjeku Kralja, profesora istorije, desničara i transvestita. Nagrađujući ga, pulski žiri je naglasio da je Nebojša Glogovac lik Vjeke Kralja, "zagrebačkog intelektualca obeleženog porodičnom anamnezom, manjinskim seksualnim statusom i pripadnošću etničkoj većini, dočarao posebnom suptilnošću, spretno balansirajući humorom i oporošću, cinizmom i empatijom, muževnošću i feminiziranošću".

Foto: Interfilm

TRAŽIO JE DRUGAČIJE ULOGE

Glumica Ksenija Marinković ispričala je kako je Glogovca upoznala pre sedam godina kada su na Brionima radili na predstavi Pijana noć 1918.

- Bio je odličan čovek, inteligentan, veliki zafrkant. Naša su se deca upoznala i viđala redovno. Izražavam saučešće njegovoj porodici - kaže gospođa Marinković.

- Čar je u mom izboru da tražim drugačije uloge, nešto što je drugačije od mene i što će mi podstaći maštu, što mi je izazovno i zanimljivo kao ljudska priča - rekao je Nebojša jedne prilike.

Foto: Interfilm

NAJVEĆI SRPSKI, A MOŽDA I BALKANSKI GLUMAC GENERACIJE

Zapažene je uloge imao u filmovima Do koske, Spasitelj, Bure baruta, Nebeska udica, Munje, Bumerang, Kad porastem biću kengur, Krugovi… Godine 2007. briljirao je u trileru Srđana Golubovića Klopka u kom glumi oca koji mora da bira između života i smrti rođenog deteta. Glogovčev Mladen, koji je pred moralnom dilemom spasiti ili ne život svoga sina tako što će postati ubica, moćan je lik koji publiku suočava s mogućnošću izbora istovremeno pokazujući da izbor ne postoji…

- Nebojša Glogovac je svakako bio najveći srpski, a verovatno i najveći balkanski glumac svoje generacije. Fraze poput "uvek je davao sve od sebe" ili "probijao je granice" u ovom su slučaju više od klišea, nikome ko je gledao neku od njegovih većih uloga, a i mnogih briljantnih epizoda, ne može promaći koliko su njegov talenat i izražaj podizali te filmove ili predstave na jedan viši i upečatljiviji nivo. Takve su posebno bile uloge u filmovima Ubistvo s predumišljajem, Bure baruta, Normalni ljudi, Hadersfild, Krugovi i Ustav Republike Hrvatske - napisao je Vladan Petković, novinar i kritičar Cineuropa i Screena.

Nebojša Glogovac/Foto: Tanjug/ZORAN ZESTC

"IGRAO BIH I NAJCRNJE ZLOČINCE AKO SU MI ZANIMLJIVI"

Kada je prihvatio ulogu četničkog zapovednika Draže Mihajlovića u seriji RTS-a Ravna gora zbog svog se viđenja istorijske uloge četničkog pokreta suočio se sa snažnim kritikama, a neki su hrvatski mediji, kada mu je ponuđen angažman na Dubrovačkim letnjim igrama, pitali sme li čovek koji je glumio Dražu igrati u Dubrovniku?

Kasnije je u Novom listu u razgovoru s Ladislavom Tomičićem objašnjavao je kako bi bilo suludo, iluzorno, dosadno i glupo njegovo bavljenje glumom kad bi birao glumiti samo neke divne ljude, osvedočene humaniste.

- Meni je važno odigrati dobro karakter i taj lik. Igrao bih i najcrnje zločince i najveće humaniste ako su mi dovoljno zanimljivi - rekao je Glogovac.

Danilo Šerbedžija koji je s Glogovcem surađivao na filmu Oslobođenje Skoplja oprostio se od prijatelja.

- Šta god da kažem i napišem biće pogrešno, pogotovo jer Glogi mrzi svaku patetiku. Ne želim da pišem koliko je velik i divan jer ga previše volim i znam da bi mi verovatno sočno opsovao. Besan sam, jako sam besan i tužan. Ova se praznina ne može ispuniti. Glogi je planina, a planine ostaju i kad nas svih više neće biti. Oprosti Glogi, ali ja na žalost nisam vakcinisan protiv patetike i moram ovo da isplačem - napisao je Danilo.

Nebojša Glogovac /Printskrin: Youtube/Narodno pozorište Užice

SAMO VELIKI SUMNJAJU U SEBE

Poslednja uloga ovog glumca raskošnog talenta na sceni matičnog Jugoslovenskog dramskog pozorišta, koju je pre godinu dana imala prilike videti i publika zagrebačkog HNK-a, bio je Hamlet. Ulogu melanholičnog Šekspirovog kraljevića dobio je u zrelim godinama. U retkim je intervjuima govorio kako je veliki dio Hamletovog "živi, umre, ponovi" prokletstva, to stalno nošenje iste sudbine. Hamlet ustaje iz groba, vraća se i umire i vraća se ponovo...

- Nije bio siguran da može igrati Hamleta - kaže reditelj Aleksandar Popovski koji je odlučio da Glogovac bude najslavniji tragični junak.

- Kako glumi Nebojša Glogovac? Nebojša glumi odlično! Kako znam? Tako, gledam ga na sceni i duša mi se ispuni nekim osećajem. Nešto što napravi da poverujem, da zaboravim, da se smejem i plačem. Da sanjam - napisao je Popovski.

- Razgovaramo u Likvidu. Kaže mi da nije siguran da može biti Hamlet. Ja se smejem. Samo veliki sumnjaju prvo u sebe, pa onda u druge. Vlasta Vladisavljević vadi iz plastične kese papirnu krunu i stavlja mu je na glavu. Kruniše ga za kralja glume. Nakloni mu se. Nebojša je kralj. Nebojša je veliki glumac. Odglumio je smrt na sceni bezbroj puta. I uvek se sledeću noć ponovo vratio na scenu… i ponovo. Verujem da će tako biti i ovog puta - piše Popovski. I dodaje - laku noć, prinče. Vidimo se na sledećem izvođenju.

Daljinac

(Telegraf.rs/Telegram.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • otozile

    10. februar 2018 | 00:42

    Почивај у миру. Вечно ћеш живети

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA