Pre intoniranja "Bože pravde" u Zagrebu, zapevalo se "Mi smo garda Hrvatska": Branitelji je obožavaju, a nastala je tokom rata (FOTO) (VIDEO)

"Mi smo garda hrvatska" je hrvatska pesma nastala tokom rata u bivšoj Jugoslaviji

  • 9

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji na poziv hrvatske koleginice Kolinde Grabar-Kitarović boravi u Zagrebu, dočekan je u ponedeljak sa najvišim državnim počastima. Svečani doček predsednika Srbije, uz prisustvo Garde Vojske Hrvatske, te i intoniranjem himni dve zemlje, priređen je ispred sedišta hrvatske predsednice na Pantovčaku. Međutim, to nije sve. Jedna situacija je privukla veliku pažnju i to je nešto o čemu mediji u Hrvatskoj od juče neprestano izveštavaju.

Prvo hrvatsko izvođenje "Bože pravde", pa se komandant počasnog voda sa sabljom u ruci obratio predsedniku Vučiću (VIDEO)

"Večernji list" ističe tako da je Vučić na dočeku pozdravio počasnu stražu, dok je izvođena pesma "Mi smo garda Hrvatska". Posle toga je usledila himna Srbije i Hrvatske.

"Mi smo garda Hrvatska" je hrvatska pesma nastala tokom rata u bivšoj Jugoslaviji. Pesma je prema pisanju hrvatskih medija, bila je moralni oslonac Hrvatima tokom rata.

Danas se izvodi u instrumentalnoj verziji kada su u pitanju svačanosti u Oružanim snagama Republike Hrvatske i ostalim protokolarnim događajima.

Najčešće se izvodi prilikom dolaska stranih najviših političkih zvaničnika, od predsednika država i drugih, defilea, svečanih koncerata za ratne vetarane i slično.

Izvode je Orkestar Hrvatske vojske i mnogi drugi vrsni orkestri i ansambli. Autor je Mladen Kvesić, a verziju za orkestar je napisao Nikica Kalogjera.

Foto: Wikipedia/Suradnik13

Ono šta je za Jugoslavene bila pesma "Druže Tito, mi ti se kunemo", to je za Hrvate – "Mi smo garda Hrvatska".

Međutim, svi spominju pesmu, a niko autora, žale se hrvatski mediji. Kvesića, kao autora, niko nije zvao da obavesti da će mu za vojnu paradu biti izvedena pesma, a još manje ga je iko poziva da je uživo i otpeva.

Kvesić je svojevremeno želeo da organizuje i solistički koncert u dvorani "Vatroslava Lisinskog" u Zagrebu, pa je zamolio bivšeg predsednika Ivu Josipovića, koji je i sam muzičar, da mu bude pokrovitelj, jer ipak je on bio čovek na čelu vojske u Hrvatskoj.

Međutim, od koncerta u "Lisinskom" na kraju nije bilo ništa. Kvesića ne zovu kao pevača ni na značajnije nastupe koje organizuje vlast, piše "Dnevno.hr".

Međutim, zovu ga branitelji, pa on tvrdi da mu je to dovoljna satisfakcija. Rekao je da bi voleo da peva na obeležavanju godišnjice rata u bivšoj Jugoslaviji u Kninu, Vukovaru, Vinkovcima, Osijeku.

Tekst pesme:

“Mi smo garda Hrvatska

Srca su nam junačka,

nikog se ne bojimo,

zemlju svoju volimo.

Postrojmo se braćo svi u jedan hod,

Neka dušman čuje pobjednički zov,

U odlučujući boj, krenuli smo mi,

za slobodu našu, pravednost i mir.

Nek svaki Hrvat pedalj zemlje brani,

Ne bojte se ljudi, Bog je na našoj strani,

nek svaki junak života svog ne žali,

Za našu Hrvatsku mnogi su ga dali.”

VIDEO: Pogledajte kako je izgledalo obraćanje predsednika Vučića srpskom narodu u Vrginmostu

Daljinac

(Telegraf.rs/N.C.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zane

    13. februar 2018 | 16:35

    Kad dođe Kolinda odsvirati joj Marš na Drinu - instrumentalna vezija.

  • Francek

    13. februar 2018 | 19:13

    Možemo se mrziti, pljuvati, ratovati i sve najgore raditi ali mi Hrvati i vi Srbi idalje budemo živjeli jedni pored drugih i zato zbog naše djece i budućih naraštaja jedino je rješenje miran suživot i gledanje u svjetliju i bolju budućnost.

  • Sudija

    13. februar 2018 | 19:37

    Oni su zaista neizlecivo bolesni. Manite se vise ratova i gluposti. Pocnite vise misliti o normalnom zivotu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA