Stjepan Mesić od aprila počasni građanin Sarajeva, jer je Orhan Pamuk "pao" zbog Erdogana

Iako prvobitno jednoglasno izabran, Pamuk na ponovljenom glasanju nije dobio ni polovinu glasova

  • 0

Samo sedam dana nakon jednoglasne odluke da poznatom turskom piscu Orhanu Pamuku dodeli titulu počasnog građanina, Komisija za izbor i imenovanja Gradskog veća Sarajeva za dodelu priznanja ponovo je glasala i donela novu odluku - ove godine titulu počasnog građanina grada Sarajeva, u aprilu će poneti bivši predsednik Hrvatske Stjepan Mesić.

Dva suprotna lica sarajevske Ilidže, koju zovu Kuvajt siti: Sa jedne strane bogati Arapi, sa druge - izbeglice koje noći provode na ulicama (VIDEO)

Foto: Flickr/Jan Furstenborg

Izdavačka kuća "Bajbuk" iz Sarajeva predložla je da Pamuka, a kao glavni motiv za to naveli su njegova podsećanja na značaj Sarajeva kao mesta susreta civilizacija i kultura ali i činjenicu da je pristao da radi na scenariju za igrani film koji bi podsetio na ratni koncert Sarajevske filharmonije u razrušenoj sarajevskoj Vijećnici, a pod dirigentskom palicom Zubina Mehte.

Ipak, iako prvobitno jednoglasno izabran, Pamuk na ponovljenom glasanju nije dobio ni polovinu glasova. Kao obrazloženje, komisiija je navela da "nije učinio dovoljno za Sarajevo".

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Vlasnik "Bajbuka"Damir Uzunović, sa žaljenjem je pojasnio da će titula ipak biti dodeljena Stjepanu Mesiću i dodao da sumnja da je politika i ovog puta kriva za sve. Kako je naveo, kriva je vladajuća bošnjačka stranka koja želi da se dodvori turskom predsedniku Tajipu Redžepu Erdoganu.

- Oni (SDA) brane Turke od Pamuka - kaže Uzunović i dodaje da je takvo ponašanje potpuno apsurdno jer je Pamuk, uprkos svom kritičkom odnosu prema Erdoganu i njegovoj vlasti, za Tursku nesporna veličina koja ne sme da se dira.

Kako kaže Uzunović, "Bajbuk" još od 2014. godine pregovara s Pamukom o njegovoj poseti Sarajevu, ali sada strahuje da je nakon uvrede koja stiže iz sarajevske gradske uprave ta priča završena  i da od toga neće biti ništa, iako je njegova poseta u aprilu mesecu bila kgotovo izvesna.

(Telegraf.rs/Hina)

Daljinac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA