Pozdrav "za dom spremni" proglašen neustavnim: Može da se koristi samo u OVIM situacijama

- Ovo je bilo potrebno da premostimo velike ideološke podele i da se okrenemo prema budućnosti i tolerantnom i uključivom društvu - rekao je Plenković

  • 6

Veće za suočavanje s posledicama vladavine nedemokratskih režima kojim predsedava predsednik HAZU, akademik Zvonko Kusić danas treba da objavi zaključke o nedemokratskim režimima, fašizmu, odnosno ustaškom pokretu, pa i komunističkom režimu i taj opsežni dokument Vladi treba da posluži kao smernica i preporuka za izradu zakonskih propisa. Javnost najviše zanima stav Veća za suočavanje s prošlošću o (ne)dopustivosti korišćenja ustaškog pozdrava "za dom spremni", natpisa "za dom spremni" u grbu HOS-a i petokrake i da li je o te tri stvari postignut konsenzus.

Skandalozni snimci iz Zagreba: Na leđima im piše "za dom spremni", približili su se trgu, policija im brani pristup, smeta im Vučić u prestonici Hrvatske?! (FOTO) (VIDEO)

Ovim povodom javnosti se obraćaju akademik Zvonko Kusić i premijer Andrej Plenković koji je osnovao Veće pre skoro godinu dana.

- Proizveli smo dva velika dokumenta, a za prvi smo postigli veliki nivo suglasnosti. U drugom delu smo se bavili normativnim aktima. Veće je na neki način obradilo sva područja i to ona koja se često regulišu, a često i nisu regulisana. Veće je odlučilo da ne ide na glasanje, nego je zaključak veća bio takav da oni članovi koji imaju drugačija mišljenja ta mišljenja dostave kasnije, ona će biti priložena dokumentima. Nije bilo značajnih neslaganja - kazao je na početku Kusić, a potom se nadovezao premijer, piše vecernji.hr.

Foto: TANJUG/HINA/ Dario GRZELJ

- Danas sam primio dokument koji ima 30-ak stranica i dva velika dela. Jedan je opšti okvir koji na racionalan i metodološki način definiše sve ključne pojmove i probleme s kojima se naše društvo suočavalo za vreme vladavine totalitarnih režima i jasno se određuje prema kulturi sećanja. To je ono što je po meni najvažnije kad pričamo o prvom delu dokumenta. Drugi deo dokumenta, koji se odnosi na pravno regulisanje simbola totalitarnih režima, je takođe vrlo kvalitetno napisan, on uzima u obzir postojeći ustavni i zakonski okvir u RH - kazao je Plenković i dodao:

- Ovo je bilo potrebno da premostimo velike ideološke podele i da se okrenemo prema budućnosti i tolerantnom i uključivom društvu.

Printskrin: Youtube/Vlada Republike Hrvatske

Kusić je potom obrazložio na koji način bi se, prema zaključcima Veća, trebali tretirati pozdravi, natpisi i simboli iz bivših režima.

- Za dom spremni u grbu HOS-a se izričito može koristiti, samo u vezi onih situacija, mesta ili groblja, gde su poginuli pripadnici HOS-a. Ta dozvola ne menja postavku da je taj slogan protivustavan. Tada je bila tolerancija koja je nasleđena i to je taj izuzetak kada se striktno regulisano može tolerisati. S druge strane, crvena zvezda i komunistički simboli koji označavaju antifašističku borbu. Svi znamo da su ti simboli bili dvoznačni, oni imaju i negativnu konotaciju u vezi kršenja ljudskih prava i masovnih zločina, ali imaju i pozitivnu konotaciju u antifašističkoj borbi, tako da je ovaj deo koji se odnosi na antifašističku borbu nesporan, dok preporuke predviđaju da onaj deo obeležja koji se mogu podvesti pod čl. 39 Ustava, a to je promovisanje mržnje ili nasilje, u tom slučaju on može ostati, ali to je prepušteno zakonodavcu, koji to može urediti zakonskim aktima - kazao je Kusić.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA